Hirudinidae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hirudinidae
Hirudo sulukii
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Пояскові черви (Clitellata)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Безхоботні п'явки (Arhynchobdellida)
Родина: Hirudinidae
Whitman, 1886
Посилання
Вікісховище: Category:Hirudinidae
Віківиди: Hirudinidae
ITIS: 69407
NCBI: 6417

Hirudinidae — родина п'явок підряду Hirudiniformes ряду Безхоботні п'явки (Arhynchobdellida). Складається з 4 підродин і 9 родів.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цієї родини коливається від 6 до 15 см. На голові є 5 пар невиразних очей, розташованих у параболічній дузі в нижній частині. Мають передню і задню присоски. Рот доволі великий, займає площу усієї передньої присоски. У них 2-3 щелепи, 30 зубів розташовано в 1 рядок на кожній (загалом до 90 зубів). Декілька родів мають інше розташовування — у 2 рядки. Є окремі види без зубів.

Тіло велике, циліндричне, зверху сплющене. Складається з 15—16 сомітів. В кожному соміті є 5 кілець. У шлунку для зберігання є 5-10 пар сліпих кишки (caeca), з яких виходять дві «мішечки» (postcaeca). Втім є роди без сліпик кишок.

У самців є добре розвинений статевий орган завдовжки близько 2 см, рівномірно тонкий. Парний провідник сперматозоїдів утворює дві петлі наколо атріуму в межах 11 соміту. Статевий орган саиці може мати вагінальну трубку.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Воліють до прісних, дещо болотистих водойм. Низка представників цієї родини здатна перебувати як у воді, так й на суходолі (на кшталт амфібій). Живляться кров'ю різних хребетних, переважно рибами і земноводними. Дрібну здобич, насамперед личинок, ковтають цілком. Проте можуть присмоктуватися до великих ссавців та людини.

Є гермафродитами. Відкладають до 10 коконів, в кожномуз яких є 10 яєць. Кокони відкладаються у вологий ґрунт поблизу водойми. після пови п'явичат, що негайно потрапляють у воду. Інкубаційний період переважно триває 3-4 тижні.

Представників роду Hirudo використовують в медицині.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Зустрічаються в Євразії, Північнійі Південній Америці, Африці та Австралії.

Підродини і роди[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Roy T. Sawyer: Leech Biology and Behaviour. Clarendon Press. Oxford 1986. Hirudinidae Whitman, 1886, S. 682—690.
  • Anna J. Phillips, Mark E. Siddall: Poly-paraphyly of Hirudinidae: many lineages of medicinal leeches. In: BMC Evolutionary Biology. Band 9, Oktober 2009, S. 246
  • Javier Oscoz, David Galicia, Rafael Miranda: Identification Guide of Freshwater Macroinvertebrates of Spain. Springer Science & Business Media, Dordrecht 2011. Hirudinidae, S. 56.