Африканська котяча акула

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Holohalaelurus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Африканська котяча акула
Holohalaelurus regani
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Кархариноподібні (Carcharhiniformes)
Родина: Котячі акули (Scyliorhinidae)
Рід: Африканська котяча акула (Holohalaelurus)
Fowler, 1934
Посилання
Вікісховище: Holohalaelurus
Віківиди: Holohalaelurus
ITIS: 160161
NCBI: 990981

Африканська котяча акула (Holohalaelurus) — рід акул родини Котячі акули. Має 5 видів. Інші назви «котяча акула-ізака», «усміхнена котяча акула».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 26 до 69 см. Голова широка, дещо сплощена. Морда округла. Очі помірного розміру, овальні, горизонтальної форми з мигальною перетинкою. Зіниці щілиноподібні. Очі розташовані високо на голові. За ними є невеличкі бризкальця. Ніздрі розташовані відносно широко, мають трикутні носові клапани. У більшості видів відсутні губні борозни, у видів, в яких ці борозни присутні, - майже не виражені. В зв'язку з цим акули мають своєрідний «вираз» морди, якому надає особливість рот без губних борозн. Тому їх називають також усміхненими котячими акулами. Рот широкий. Зуби дрібні, з багатьма верхівками зазвичай, з яких вирізняється висока верхівка-ікло. У них 5 пар коротких зябрових щілин, що мають незначний вигин у бік голови. Тулуб у передній частини потовщений. Грудні плавці великі та широкі. Мають 2 спинних плавці, з яких у переважного числа видів задній більший за передній. Черевні плавці маленькі. Анальний плавець широкий та низький. Хвіст тонкий. Хвостовий плавець вузький та короткий.

Забарвлення сірувате або коричнювате з численними плямочками, лініями та цяточками, що надають цим акулам вигляд ягуарів чи леопардів.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримаються на значній глибині: від 200 м та глибше. У випадку небезпеки здатні ховати голову під хвіст, утворюючи щось на кшталт кільця. Доволі активні акули. Більшу частину часу проводять у пошуках здобичі. Живляться ракоподібними, головоногими молюсками, личинками, морськими червами.

Це яйцекладні акули. Самиця зазвичай відкладає 2 яйця.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають на заході Індійського океану — від ПАР до Кенії.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]