Hoolock tianxing

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Hoolock tianxing
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Гібонові (Hylobatidae)
Рід: Hoolock
Вид: H. tianxing
Hoolock tianxing
(Fan P.F., et al., 2017)

Посилання
Вікісховище: Hoolock tianxing
Віківиди: Hoolock tianxing
ITIS: 1063218
МСОП: 118355648
NCBI: 1934190

Hoolock tianxing — вид приматів з роду Hoolock родини Гібонові. Етимологія: кит.: ; піньїнь: tiān; літ.: 'небо', кит.: ; піньїнь: xíng; літ.: 'ходити'.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид мешкає в тропічних лісах провінції Юньнань на південному заході Китаю і, можливо, також у непорушених лісах М'янми між річками Чиндуїн і Іраваді. Новоописаний вид класифікується як такий, що знаходиться під загрозою.

Відносна морфологія[ред. | ред. код]

Відрізняється від інших описаних видів Hoolock поєднанням зовнішніх і зубних характеристик. У самців волосяний покрив черева бурий, нагадує Hoolock leuconedys, але відрізняється від Hoolock hoolock. Брови є відносно тоншими, ніж у H. hoolock і H. leuconedys і добре розділені, на відміну від H. hoolock, в якого є тільки вузька щілина між бровами. Біле волосся відсутнє в суборбітальний області, на відміну від H. leuconedys. Бороди самців чорного або коричневого кольору, що відрізняються за кольором від H. leuconedys з їх білуватими або жовтувато-бурими бородами, і не так видні, як у H. hoolock. Чорний, коричневий або сіруватий пучок волосся в області статевих органів у самців відрізняється за кольором від H. leuconedys, в яких він білий або сріблястий. Лицеві кільця у самиць є неповними, на відміну від H. hoolock і H. leuconedys. Контур нижніх Р4 має овальну форму, що робить його відмінним від H. leuconedys і особин H. hoolock з М'янми і більше схожий на H. hoolock з Ассама.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Fan, P. F., He, K., Chen, X., Ortiz, A., Zhang, B., Zhao, C., ... & Groves, C. (2017). Description of a new species of Hoolock gibbon (Primates: Hylobatidae) based on integrative taxonomy. American Journal of Primatology. online [Архівовано 15 січня 2017 у Wayback Machine.] (англ.)