Huawei AppGallery

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Huawei AppGallery
Тип Крамниця застосунків
Розробник Huawei Technologies Co., Ltd.
Версії 13.2.1.301 (14 липня 2023)
Платформа Android і HarmonyOS
Операційна система Android і HarmonyOS
Вебсайт appgallery.huawei.com
Емблема AppGallery з написом «Досліджуй AppGallery»

AppGallery — магазин додатків від Huawei, який дозволяє власникам пристроїв Huawei, HONOR та інших брендів завантажувати й купувати різноманітні застосунки, книги, фільми, музику, ігри тощо.

AppGallery є частиною екосистеми Huawei Mobile Services[1]. Станом на жовтень 2020 року платформа Huawei AppGallery входить у трійку глобальних магазинів додатків з аудиторією в понад 700 млн користувачів[2] у більш ніж 170 країнах Європи, Латинської Америки, Канади, Близького Сходу та Африки. В Україні у вересні 2020 року кількість щомісячних активних користувачів становила 745 000 осіб[3]. Над розвитком Huawei AppGallery працюють понад 1,8 млн глобальних розробників.

Передумови створення[ред. | ред. код]

У травні 2019 року Google заявила[4], що припиняє співпрацю з Huawei через рішення 45-го президента США Дональда Трампа внести Huawei до «чорного» списку Департаменту торгівлі США. Так Huawei втратила доступ до мобільних сервісів Google — Google-карт, Chrome, YouTube, Google Play та інших.

Проте Huawei AppGallery офіційно було представлено користувачам всього світу ще до санкцій, у 2018 році. Спершу сервіс тестувався у Китаї, на рідному ринку Huawei.

Компанія заявляє, що вже інвестувала 1,5 млрд доларів США у створення й масштабування своєї екосистеми Huawei Mobile Services, до складу якої входить AppGallery.

Співпраця з розробниками[ред. | ред. код]

Нині розробникам доступні 46 наборів інструментарію (кітів), серед яких — для аналітики, реклами, вбудованих платежів, пуш-повідомлень, машинного навчання, доповненої реальності, аудіо, роботи камери, мобільної безпеки тощо.

В локальних офісах Huawei з'явився відділ, який займається мобільними сервісами та магазином додатків AppGallery. В його складі — розробники, локальна техпідтримка, яка допомагає бізнесам зайти в магазин зі своїм додатком, команда з маркетингу тощо. В Україні команда HMS розпочала діяльність на початку 2020 року.

Прикладом успішної колаборації з розробниками є поява в AppGallery додатків таксі-сервісу Bolt, медіасервісу для перегляду відео Megogo та погодного сервісу RainViewer, котрий вже 3 роки є надзвичайно популярним на ринках Європи та Азії.

Першим повністю інтегрованим українським додатком став сервіс Radar Screen для діагностики екрана смартфона.

Навігація[ред. | ред. код]

У Huawei AppGallery додатки поділені за 18 категоріями, зокрема новини, соціальні мережі, розваги тощо.

Локальні додатки[ред. | ред. код]

Станом на жовтень 2020 року AppGallery налічує 430 локальних українських додатків[5].

Найпопулярнішими з них станом на жовтень 2020 року є наступні додатки:

Глобальні[ред. | ред. код]

Bolt, TomTom Go, Moovit, Here We Go, Deezer, World of Tanks Blitz, Asphalt 9, Lords Mobile, Booking, SkyScanner, AliExpress, Zoom, Viber, Telegram тощо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Екосистема HMS отримала сертифікацію ISO/IEC27001 та сертифікацію безпеки CSA Star у 2015 році, сертифікацію із захисту персональних даних ISO /IEC 27018 у жовтні 2019 року, однією з перших пройшла сертифікацію ISO/IEC 27701 Британського інституту стандартів (BSI). HMS є провідною системою щодо управління безпекою, прозорості, дотримання конфіденційності та захисту персональних даних.
  2. Aspiegel. aspiegel.com. Архів оригіналу за 4 грудня 2020. Процитовано 30 листопада 2020.
  3. Екосистема Huawei Mobile Services та магазин додатків AppGallery | Останні новини IT — ITUA.info. Последние новости IT — ITUA.info (ru-RU) . 9 жовтня 2020. Процитовано 30 листопада 2020.
  4. США посилили санкції проти Huawei, у компанії вважають нові правила неправомірними. Економічна правда (укр.). Архів оригіналу за 21 липня 2020. Процитовано 1 грудня 2020.
  5. Ткачук, Олександр. Екосистема Huawei Mobile Services та магазин додатків AppGallery: осінні оновлення 2020. vido.com.ua. Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 1 грудня 2020.