Колібрі-німфа лісовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Hylonympha)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі-німфа лісовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Lampornithini
Рід: Лісовий колібрі-німфа (Hylonympha)
Gould, 1873
Вид: Колібрі-німфа лісовий
Hylonympha macrocerca
Gould, 1873
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Hylonympha macrocerca
Віківиди: Hylonympha macrocerca
ITIS: 555207
МСОП: 22687749
NCBI: 335810

Колі́брі-ні́мфа лісовий[2] (Hylonympha macrocerca) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Ендемік Венесуели. Це єдиний представник монотипового роду Лісовий колібрі-німфа (Hylonympha).

Опис[ред. | ред. код]

Довжина самців становить 19 см, враховуючи довгий хвіст довжиною 9-10 см, вага 7-7,5 г. Довжина самиць становить 12-13 см, вага 6,5-8 г. У самців лоб і тім'я фіолетові, блискучі, решта тімені та потилиця темно-зелені, майже чорні. Верхня частина тіла зелена з металевим відблиском, задня частина шиї має золотистий відтінок. Горло і груди смарагдово-зелені, блискучі, решта нижньої частини тіла більш тьмяна, темно-зелена, живіт чорнуватий. На боках зелені плями. Крайні стернові пера чорнувато-фіолетові, видовжені, ширші за решту.

У самиць верхня частина голови і верхня частина тіла темно-зелені, блискучі. Горло і груди у них білі, поцятковані зеленими плямами, за винятком центральної частини грудей. Живіт і гузка рудувато-каштанові. Хвіст роздвоєний, однак не так виражено, як у самця. Центральні стернові пера біля основи темно-зелені, на кінці металево-сині. Крайні стернові пера коричневі з охристими кінчиками. Дзьоб довгий, дещо вигнутий, чорний. Голос — тонке, високе, металеве цвірінькання.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Лісові колібрі-німфи є ендеміками півострова Парія[en] на північному сході Венесуели, в штаті Сукре. Вони живуть у вологих гірських і хмарних тропічних лісів, на узліссях і галявинах, на висоті від 530 до 920 м над рівнем моря, на горі Умо на висоті від 800 до 1200 м над рівнем моря. Живляться нектаром квітів Heliconia aurea і Costus sp, а також комахами. Самиці захищають кормові території.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що перебуває під загрозою зникнення. За оцінками, популяція лісових колібрі-німф становить від 5 до 6 тисяч птахів. Їм загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Hylonympha macrocerca: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 02 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 02 серпня 2022.