Іберійка парасолькова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Iberis umbellata)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилка Lua у Модуль:Autotaxobox у рядку 157: attempt to index a nil value.
Іберійка парасолькова
Біологічна класифікація редагувати
Вид:
Іберійка парасолькова (I. umbellata)
Біноміальна назва
Iberis umbellata
L., 1753

Іберійка парасолькова[1], іберійка зонтична[2], іберис окружковий[3], стрічковець кружалистий[4] (Iberis umbellata L.)  — рослина з роду іберійка (Iberis) родини капустяні.

Етимологія[ред. | ред. код]

лат. Iberis — давня назва Іспанії, лат. umbellata — «парасолька».

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Росте на сухих кам'янистих схилах, в кущистих районах, на вирубках, переважно на вапняних ґрунтах, на висоті 0–1600 метрів над рівнем моря. Цей вид є природним для Середземноморського регіону. Він присутній у більшості країн Європи, особливо на узбережжі, від Іспанії до Греції, заселений в Північну Америку.

Опис[ред. | ред. код]

Це однорічна рослина, що зводить кущ. Ця рослина досягає у висоту 30–50 сантиметрів. Листки лінійно-ланцетні, зелені, 15–25 мм завдовжки. Квітки знаходяться в парасольковидих волотях. Наприкінці весни і влітку (з травня по червень) з'являються дрібні квіти рожево-лілового, бузкового, рожевого, фіолетового, малинового або білого кольорів. Квітки гермафродити, їх запилюються бджоли і метелики. Плодом є стручок 7–10 міліметрів завдовжки.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Iberis umbellata // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987.
  3. Словник ботанічної номенклатури (Проект). — К. : Держ. вид-во України, 1928. — 313 с.
  4. Гикля Е. Ботаника для шкілъ низшихъ гимназіяльныхь и реальныхъ. На рускій языкъ переложивъ И. Верхратскіи. — Львівь : Инст. Ставропигійский, 1873. — 208 с.

Посилання[ред. | ред. код]