In vivo

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лабораторна миша

In vivo — у перекладі з латині: у живому (чи на живому) — означає, що подія відбувається всередині організму. У науці in vivo означає експерименти, що проводяться на живих тканинах і цілих організмах чи всередині них. Прикладами експериментів in vivo можуть бути експерименти на лабораторних тваринах чи клінічні випробовування.

Дослідження in vivo[ред. | ред. код]

Такі типи досліджень значно наближають експериментатора до предмету дослідження. Моделі in vivo дозволяють набагато краще прослідкувати за загальним ефектом експерименту, аніж подібні експерименти in vitro.

Якщо метою є розробка ліків, чи збір інформації про біологічні системи, природа і якості хімічних засобів не можуть бути визначені незалежно від систем, на яких проводяться тестування. Компоненти, що приєднуються до ізольованих рекомбінантних білків — це одне; хімічні сполуки, що впливають на живу клітину — це друге. А фармакологічні препарати, до яких організм може бути не сприйнятливим чи, навпаки, формувати на них відповідь у різних своїх системах — це третє. Якби властивості фармакологічних препаратів in vitro і in vivo були однаковими, то розробка ліків була б не складнішою, аніж просте виробництво цих препаратів.[1]

У минулому одним із найпоширеніших об'єктів для досліджень in vivo була морська свинка. Проте зараз у біологічних експериментах ці тварини здебільшого витіснені меншими, дешевшими та здатними до швидкого розмноження щурами й мишами.

Приклад де майбутні розрахунки мережі World Community Grid можуть далі бути використані in vivo є проєкт «Виявлення ліків від гарячки денге»[2][3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lipinski C, Hopkins A (2004). Navigating chemical space for biology and medicine. Nature. 432 (7019): 855—61. PMID 15602551.
  2. 'Lame' mosquitoes to stop dengue. BBC. 23 лютого 2010. Архів оригіналу за 30 травня 2023. Процитовано 11 листопада 2023. (англ.)
  3. https://www.npr.org/2019/11/07/777133387/there-may-be-a-new-tool-in-the-battle-against-dengue