Isanosaurus attavipachi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Isanosaurus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Isanosaurus attavipachi
Час існування: Пізній тріас
214-201 млн років тому
Стегнова кістка Isanosaurus.
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Зауропсиди (Sauropsida)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Завроподоподібні (Sauropodomorpha)
Інфраряд: Завроподи (Sauropoda)
Рід: Isanosaurus
Buffetaut et al., 2000
Вид: I. attavipachi
Isanosaurus attavipachi
Buffetaut et al., 2000
Посилання
Вікісховище: Isanosaurus
EOL: 47459620
Fossilworks: 65147

Isanosaurus attavipachi — вид ящеротазових динозаврів, що існував наприкінці тріасового періоду (214—201 млн років тому). Скам'янілі рештки динозавра знайдені у 1998 році в Таїланді. Динозавр погано вивчений і його взаємозв'язки з іншими ранніми зауроподами залишаються невирішеними.

Назва[ред. | ред. код]

Родова назва Isanosaurus означає «ящер з Ісану» — історичного регіону на північному сході Таїланду. Вид attavipachi названо на честь генерального директора департаменту мінеральних ресурсів Таїланду П. Іттавітаха.

Опис[ред. | ред. код]

Єдиний знайдений зразок включає шийний хребець, спинний хребець, частину другого спинного хребця, шість хвостових хребців, два шеврони, фрагменти ребер, праву пластину грудини, праву лопатку і ліву стегнову кістку. Тварина завдовжки досягала 6,5 м, стегнова кістка — 76 см. Однак, хребетні нервові арки були знайдені окремо від тіл хребців, що вказує, що ці елементи не зрослися один з одним. Таким чином, знайдена особина ще, напевно не досягла свого повного розміру.

Ранні завроподоподібні були примітивними двоногими. Isanosaurus, будучи одним з перших зауроподів, вже показує пристосованість до пересуванню на всіх чотирьох ногах. Ноги були колонного типу, що видно по міцній і прямій стегновій кістці. У прозауроподів, а також у базального зауропода Antetonitrus, стегнова кістка була злегка сигмоподібною (зігнутої у формі літери S).

Шийні хребці були опуклими в передній частині і увігнутими в задній. Хвостовий хребець, з іншого боку був увігнутим з двох сторін. Спинні остисті відростки були дуже високими, як у деяких пізніших зауроподів, на відміну від низьких остистих відростків прозауропод. Бічні сторони хребців були увігнутими, але не так глибоко, як у пізніших зауроподів.

В Isanosaurus голівка стегнової кістки знаходиться під кутом близько 45 градусів до осі стегнової кістки. Вона зічленована з тазом вгорі й злегка в бічному напрямку. Таким чином, стегнова кістка нахилена трохи назовні. Це можна розцінювати як те, що зауроподи відділилися від загального предка динозаврів ще до того, як еволюціонували прямостоячі заднь0і кінцівки. Отже, вони розвинули прямоходіння пізніше і зовсім незалежно. Це дозволило їм зберегти п'ять функціональних пальців.

Посилання[ред. | ред. код]