jMonkeyEngine

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
JMonkeyEngine
Тип ігровий рушій і Java software libraryd
Платформа віртуальна машина Java
Операційна система Windows[1], Linux, macOS і Solaris
Мова програмування Java
Ліцензія Ліцензія BSD і Ліцензія zlib
Репозиторій github.com/jMonkeyEngine/jmonkeyengine
Вебсайт jmonkeyengine.org

jMonkeyEngine (jME) — ігровий рушій для створення 3D-додатків, що використовують шейдери. Написаний на Java й використовує стандартно LWJGL для рендерингу. Повністю підтримуються версії OpenGL з другої по четверту.

jMonkeyEngine — проект з відкритим кодом. Його використовують компанії для розробки комп'ютерних ігор і освітні установи. За замовчуванням jMonkeyEngine 3 поставляється разом з SDK.

jMonkeyEngine 3 SDK[ред. | ред. код]

Сам по собі jMonkeyEngine — лише набір бібліотек, що слугує для низькорівневої розробки додатків. Але при використанні його разом з інтегрованим середовищем розробки, наприклад офіційним jMonkeyEngine 3 SDK, перетворює його високорівневий інструмент розробки графічних додатків. SDK оснований на платформі NetBeans, дозволяючи використовувати графічні редактори і плагіни. Крім стандартного центру оновлень NetBeans, SDK має власний репозиторій плагінів, що дозволяють вибирати між стабільними щоденними збірками. Підтримує розробку додатків для Windows, Linux, Solaris, Mac OS, Android і IOS. Також jMonkeyEngine підтримує VR і AR технології.

Примітка: «jMonkeyPlatform» і «jMonkeyEngine 3 SDK» — це те саме.

Ardor3D[ред. | ред. код]

Ardor3D
Тип Ігровий рушій
Розробник Joshua Slack, Rikard Herlitz та ін.
Написана на Java
Операційна система кросплатформенне ПЗ(Java)
Апаратна платформа Java Virtual Machine
Остання версія 0.9 (23 липня 2013)
Ліцензія Zlib
Сайт https://github.com/Renanse/Ardor3D [Архівовано 2 жовтня 2019 у Wayback Machine.]

Ardor3D — відкритий професійний тривимірний ігровий рушій, написаний повністю на Java і використовує OpenGL для візуалізації. Він призначений для використання у високопродуктивних іграх. Є можливість його використання для створення ігор під платформу Android. Рушій послужив основою для ряду ігор і додатків NASA.

Історія Створення[ред. | ред. код]

23 вересня 2008 року Джошуа Слек і Рікард Херлітц створили форк jMonkeyEngine, через незгоду з найменуванням, ліцензуванням, структурою спільноти останнього. Також вони ставили перед собою завдання створити високопродуктивний графічний рушій з комерційною підтримкою.

Перший реліз відбувся 2 січня 2009 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]