Жакаранда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Jacaranda)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Жакаранда
Jacaranda mimosifolia
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Біньйонієві (Bignoniaceae)
Триба: Jacarandeae
Рід: Jacaranda
Juss.
Вікісховище: Jacaranda

Жакаранда (Jacaranda) — рід губоцвітих рослин родини біньйонієвих. Рід налічує приблизно 50 видів[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщина жакаранди це тропічні й субтропічні області від Мексики до Південної Америки, найбільше їх у Бразилії. Цей вид надає перевагу теплому клімату й піщаним ґрунтам. Дорослі рослини можуть вижити в холодному кліматі аж до -7 °C, однак в такому разі цвітіння може бути нерясним. Молодші рослини більш слабкі й можуть не вижити в холодному кліматі.

Морфологія[ред. | ред. код]

Це кущі й дерева від середнього до великого розміру. Рослини мають дворядові перисті листки й здебільшого пурпурно-лілові квіти-дзвоники. Окремі види мають квіти білого кольору. Плоди — довгасті або овальні сплюснуті капсули, що містять численні тонкі насінини. Число хромосом — 18.

Використання[ред. | ред. код]

Деякі види вирощують як культурні. Завдяки ефектному цвітінню, тривалість якого складає близько двох тижнів, їх вирощують у багатьох кліматично придатних регіонах як декоративні рослини. Серед дерев цього роду найчастіше використовують у садівництві жакаранду мімозолисту.

Деревина жакаранди, відомої також як палісандрове дерево, є доволі цінною. Найзначущим з вирощуваних дерев є Jacaranda filicifolia. Деревина інших видів є занадто м'якою для використання.

Фотогалерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jacaranda Juss. — Plants of the World Online — Kew Science. Архів оригіналу за 10 жовтня 2020. Процитовано 9 жовтня 2020.