Jadis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Jadis
Основна інформація
Жанр Прогресивний рок, Неопрогресивний рок, Артрок
Роки 1982 — по теперішній час
Країна Прапор Великої Британії Велика Британія
Місто Саутгемптон
Лейбл InsideOut Music
Склад Джері Чендлер
Джилі Різі
Енді Мерлоу
Стів Крісті
Стів Торн
Колишні
учасники
Майк Торр
Стів Гант
Мартін Орфорд
Джон Джовітт
www.jadis-net co.uk

Jadis — британський неопрогресивний рок-гурт. Для музики, яку виконують його музиканти, є характерним перевага гітар та досконале використання синтезаторів, що надають глибину та атмосферичність звучанню та підкреслюють мелодійність. В теперішній час їхні альбоми випускаються під лейблом «InsideOut Music». Назва гурту походить з французької мови та означає «минулого року». Інше значення цього слова можна перекласти як «зазнане (пережите) в минулому».

Біографія[ред. | ред. код]

Гурт був сформований ще у 1982 р. гітаристом та співаком Джері Чендлером (Gary Chandler). Перші роки саме він очолював гурт, хоча і тоді всі пісні гурт створював разом цілим колективом. До початкового складу також увійшли: Трев Докінс (Trev Dawkins) — бас-гітара та Піт Селмон (Pete Salmon) — клавішні. До переїзду до Лондона гурт спочатку базувався у містечку Мілтон Кейнс. Пізніше до гурту приєдналися Мартін Орфорд (Martin Orford) — клавішні, Джон Джовітт (John Jowitt) — бас, Стів Крісті (Steve Christey) — ударні. Саме завдяки входженню до складу гурту двох музикантів з IQ Джону Джовітту і Мартіну Орфорду, гурт Jadis отримав можливість випробувати себе у 1987 р. в театральній постановці альбому IQ «Nomzamo», а в 1988 році вони супроводжували Marillion в його турне «Clutching at Straws». Гітарист з Marillion Стів Ротрі пізніше на підставі цього матеріалу видав свій перший демонстраційний альбом.

Лише у 1992 р. з'явився перший студійний альбом гурту з назвою «More Than Meets the Eye» (Більше ніж зустрічаються очі), за яким наступного року вийшов сингловий альбом «Once Upon A Time» (Одного разу). У 1994 році був виданий другий довгограючий альбом «Across the Water» (Крізь воду), який в перші дні після свого завершення був проданий великим тиражем. Британське товариство сприяння рок-музиці «Classic Rock Society» номінувала гурт та цей альбом як найкращі у році. Після проходження європейського турне у 1996 році Німеччиною, Іспанією та Польщею відбулося розлучення по-дружньому з Мартіном Орфордом та Джоном Джовіттом. Їхні місця відповідно посіли клавішник Майк Торр (Mike Torr) та басист Стів Гант (Steve Hunt). У цьому новому складі у 1997 р. був виданий третій студійний альбом «Sommersault», і так само відбувся дебют їхнього першого концертного альбому «As Daylight Fades» (Як денне світло зникає).

На час запису наступного студійного альбому «Understand» (Зрозумій) знову повернулися Мартін Орфорд та Джон Джовітт, але після їхнього рішення залишитися гурт вимушені були покинути Майк Торр і Стів Гант.

Після чергового туру Мексикою та Європою у 2002 р. гурт розпочав роботу над своїм одним з найвідоміших альбомів «Fanatic», який був виданий у 2003 р. Того ж року побачив світ перший DVD диск гурту з назвою «View From Above» (Вигляд зверху) з записами живих концертів попередніх турне.

У 2004 р., після завершення свого першого туру по США, гурт розпочав роботу над своїм останнім альбомом, який видав у 2006 р. з назвою «Photoplay». Як результат, Мартін Орфорд вдруге залишив гурт через музичні розбіжності, поступившись місцем італійському клавішнику Джилі Різі (Giuli Risi), який не є постійним учасником, а лише приєднується до гурту під час сесійних виступів. Наприкінці 2006 р, Джовітт так само залишив знову гурт, а замість нього на заміну для декількох сесій був запрошений ударник Енді Мерлоу (Andy Marlow). Починаючи з цього року в гурті з'явився другий гітарист Стів Торн (Steve Thorne).

Дискографія[ред. | ред. код]

  • 1992: More Than Meets The Eye (Повторна публікація в 2005 р. як Special Edition)
  • 1993: Once Upon A Time… (EP)
  • 1994: Across The Water
  • 1996: Once Or Twice (EP)
  • 1997: Sommersault
  • 1998: As Daylight Fades (live)
  • 2000: Understand
  • 2001: Medium Rare (live) (складанка з двох ранніх EP, Once Upon a Time та Once or Twice, + деякі додаткові треки)
  • 2001: Alive Outside (live)
  • 2003: Fanatic
  • 2003: View From Above (live, DVD)
  • 2006: Photoplay
  • 2012: See Right Through You

Посилання[ред. | ред. код]