Jubaea chilensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Jubaea chilensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Клада: Комелініди (Commelinids)
Порядок: Пальмоцвіті (Arecales)
Родина: Пальмові (Arecaceae)
Рід: Jubaea
Вид:
Jubaea chilensis (J. chilensis)
Біноміальна назва
Jubaea chilensis

Jubaea — рід пальм з одним видом Jubaea chilensis або Jubaea spectabilis, широко відомий як чилійська винна пальма. Він є рідним для південно-західної частини Південної Америки та є ендеміком невеликої території центральної частини Чилі між 32° пд.ш. і 35° пд.ш. в південних регіонах Кокімбо, Вальпараїсо, Сантьяго, О'Хіггінс і північному Мауле .

Довгий час вважалося, що вимерла пальма острова Пасхи також належала до цього роду; однак у 2008 році Джон Дрансфілд неоднозначно відніс його до власного роду Paschalococos .

Поширення[ред. | ред. код]

У зоні свого природного розповсюдження молодняк Jubaea, як правило, росте біля дорослих екземплярів, віддаючи перевагу також сонячним і вкритим рослинністю місцям.

Найгустіша добре задокументована Jubaea chilensis була в маєтку Дж. Гаррісона Райта в Ріверсайді, Каліфорнія . Її діаметр «на висоті плечей» становив 1,7 м . Найбільший з кількох екземплярів у Ботанічному саду Аделаїди (Південна Австралія) у 1889 році, як було заявлено, мав діаметр 1,8 м біля основи. [1] Порожниста (але жива) Jubaea chilensis в долині Окоа поблизу Національного парку Ла-Кампана, Чилі, становить 2,8 м біля основи, без видимої конусності в нижній частині стовбура. [2] Найбільшим окремим екземпляром кімнатної рослини в світі був Jubaea chilensis у Кью-Гарденс, який був зрізаний персоналом у 2014 році, оскільки він виріс до вершини оранжереї. [3] З більш ніж 2600 відомих видів пальм Jubaea chilensis є другою за масивністю, поступаючись лише заплавному або річковому різновиду Borassus aethiopum . [4]

Використання[ред. | ред. код]

Jubaea chilensis витривала приблизно до -15 °C, що робить її однією з найбільш холодостійких пальм з пір'ястими листям

З листя можна плести кошики, у нього є їстівне насіння. Сік можна використовувати для виготовлення пальмового вина та пальмового сиропу. [5]

Правовий статус[ред. | ред. код]

Вид частково охороняється в Чилі, хоча тиск зростання людської популяції та розширення територій для випасу худоби зменшив популяцію чилійської винної пальми за останні століття. [6] Збір її насіння та полювання на них звичайним дегу також може мати негативний вплив на ріст нових поколінь Джубеї . [7] Червоний список МСОП вважає пальму під загрозою зникнення .

Галерея[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. James H. Veitch in Gardener's Chronicle Vol. 6 (third series) (October 5, 1889) p. 384.
  2. Chris Caradine, "A Day in Ocoa", THE PALM JOURNAL # 143 (November 1998) P. 20 with photo.
  3. Growingontheedge.net - View topic - Jubaea chilensis.
  4. Dr. Al C. Carder, GIANT TREES OF WESTERN AMERICA AND THE WORLD, (Madeira Park, British Columbia, Canada: Harbour Publishing, 2005) p. 130.
  5. Jubaea chilensis - Chilean wine palm. www.kew.org. Royal Botanic Gardens, Kew. Архів оригіналу за 23 жовтня 2021. Процитовано 17 жовтня 2021.
  6. C. Michael Hogan. 2008
  7. Miranda, Alejandro; Hernández, H. Jaime; Bustamante, Ramiro; Díaz, E. Matías; González, L. Alberto; Altamirano, Adison (2016). Regeneración natural y patrones de distribución espacial de la palma chilena Jubaea chilensis (Molina) Baillon en los bosques mediterráneos de Chile central [Natural regeneration and spatial distribution patterns of Chilean palm Jubaea chilensis (Molina) Baillon in Mediterranean forests of Central Chile]. Gayana. Botánica (Spanish) . 73 (1). doi:10.4067/S0717-66432016000100007.

Подальше читання[ред. | ред. код]

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]