Яловець червоний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Juniperus oxycedrus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Яловець червоний
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Кипарисові (Cupressaceae)
Рід: Яловець (Juniperus)
Вид:
J. oxycedrus
Біноміальна назва
Juniperus oxycedrus
L. 1753

Juniperus oxycedrus (яловець червоний[1][2], ялівець колючий[3]) — вид хвойних рослин родини кипарисових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Росте у Середземноморському регіоні, навколо Чорного моря та на Близького Сході. Поширений у середовищі середземноморських склерофільних чагарників і сухого рідколісся, де росте разом з Pinus, Carpinus betulus, Quercus, Quercus-Lentiscus, а також у гірських і вологим лісах з Cedrus libani, Pinus nigra, Juniperus foetidissima, Juniperus excelsa. Діапазон висот: 1–2200 м. Зустрічається на сухих, кам'янистих схилах на тонких ґрунтах. В основному обмежується регіонами з середземноморським кліматом, але на Балканах і на Піренейському півострові може зростати в більш континентальних умовах.

Морфологія[ред. | ред. код]

Листя та шишки

Дводомне дерево до 14 м, але, як правило, чагарник. Кора від сірого до червоно-коричневого кольору. Голки в групах по три, гострі, зелені, до 2 см в довжину; поперечний переріз трикутний. Пилкові шишки жовті, 2–3 мм завдовжки, і падають незабаром після проливають пилок наприкінці зими або ранньою весною. Фрукти (шишки) ягодоподібні, червоні, сферичні, близько 10 мм в діаметрі; дозрівають на другий рік; як правило, з трьома насінинами.

Використання[ред. | ред. код]

Підходить для вирощування як декоративна рослина в південній Європі. Ефірні олії витягуються з гілок і листя, особливо у Франції та Туреччині й використовується в лікувальних цілях.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Загрози не були визначені для цього виду, хоча прибережні міські та екскурсійні події мали певний вплив на прибережні субпопуляції. Цей вид присутній у багатьох охоронних територіях в усьому діапазоні поширення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Juniperus oxycedrus // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 43.
  3. [Коршиков І. І., Ніколаєва О. В., Калафат Л. О., Єгорова Г. В., Іванічко Т. О. Генетичний контроль алозимів у ялівця колючого (Juniperus oxycedrus L.) у Криму // Промышленная Ботаника Industrial Botany / Донецкий ботанический сад НАН Украины. — 2011]

Посилання[ред. | ред. код]