Kempinski

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kempinski
Тип приватна компанія
Форма власності Акціонерне товариство[d]
Галузь готельний бізнес
Засновано 1897
Засновник(и) Berthold Kempinskid
Штаб-квартира Женева
Продукція готель
Співробітники 20 000
kempinski.com
Мапа
CMNS: Kempinski у Вікісховищі

Kempinski — німецька міжнародна готельна мережа, заснована в 1897 році. Корпоративний офіс розташований в Женеві, Швейцарія. Контрольним пакетом мережі володіє таїландська група компаній Crown Property Bureau. На 2014 рік Kempinski Hotels має 80 п'ятизіркових готелів в 30 країнах світу.

Історія[ред. | ред. код]

Kempinski Hotels є найстарішою мережею готелів вищого класу в Європі.

Історія компанії веде відлік з 1862 року, коли один з двох братів Кемпінські (євреїв-торговців з Рашкув, Пруссія), Моріц, відкрив в Бреслау і в Познані спеціалізовані винні магазини під назвою M. Kempinski & Co.

Два роки по тому в компанії почав працювати і другий брат, Бертольд. Саме він на доходи від успішної виноторгівлі через 10 років заснував у Берліні винний магазин, незабаром переобладнаний в ресторан. Подальші успіхи в бізнесі дозволили Бертольду з дружиною в 1889 році відкрити на Лейпцигер-штрассе під своїм ім'ям ще один ресторан, найбільший на той час у Берліні.

Оскільки в родині Бертольда і Хелен Кемпінські не було синів, керуючим тоді ще невеликою компанією став чоловік їх дочки Фріди, Ріхард Унгер, який незабаром вніс чималу лепту в досягнення фірми. У 1897 році він заснував компанію Hotelbetriebs-Aktiengesellschaft, яка зайнялася готельним бізнесом, що і послужило історичним початком нинішньої групи компаній Kempinski Hotels.

Бертольд Кемпінські незабаром пішов на пенсію, і управління компанією остаточно перейшло до Ріхарда Унгера. 14 березня 1910 року Бертольд Кемпінські помер.

До Першої світової війни компанія створила досить потужну структуру, яка дозволила їй не втратити бізнес в воєнні роки, а по закінченні війни навіть розширитися. Ріхард створив власне виробництво, а незабаром відкрив на вулиці Курфюрстендамм, 27 великий ресторан. Саме за цією адресою досі знаходиться один з готелів мережі, Kempinski Hotel Bristol[2].

У 1928 році M. Kempinski & Co стала засновником нової концепції бізнесу, об'єднавши гастрономію і розваги, що зробило компанію популярною не тільки в Берліні, а й в його околицях.

Переслідування євреїв нацистами, які прийшли до влади в Німеччині, змусило Ріхарда Унгера з сім'єю в 1937 році емігрувати в США. Розпочата незабаром Друга світова війна повністю позбавила компанію нерухомості в Берліні — будівлі були знищені бомбардуваннями і пожежами.

Проте, після закінчення війни Фрідріх Унгер, онук Бертольда і син Ріхарда Унгера, повернувся в Німеччину. У 1951 році на місці зруйнованого ресторану на Курфюрстендам, 27 він почав будувати готель. Перший (причому відразу п'ятизірковий) готель Kempinski відкрився в 1952 році і став найсучаснішим в Берліні. Ряд нововведень, таких як критий басейн, перетворили готель в самий фешенебельний і популярний гранд-готель того часу.

У 1953 році Фрідріх Унгер продав свою частину бізнесу керуючій компанії. Готель Bristol Kempinski став першим активом міжнародної готельної групи. Подальшими її придбаннями стали готелі Atlantic в Гамбурзі, Vier Jahreszeiten в Мюнхені (на 50%), Gravenbruch в околицях Франкфурта.

У 1970 році Hotelbetriebs-Aktiengesellschaft змінила назву на Kempinski Hotelbetriebs-Aktiengesellschaft, а з 1977 року компанія відома під короткою назвою Kempinski AG.

У 1985 році акціонером Kempinski AG стає компанія Lufthansa. Результатом реорганізації бізнесу стало створення керуючої компанії Kempinski Hotels SA, яка керувала готелями вже в декількох країнах Європи. З цього ж часу починається історія женевської штаб-квартири компанії[3].

Починаючи з 1991 року, компанія щороку відкриває як мінімум один новий готель. У листопаді 1994 року компанію поглинула шляхом придбання контрольного пакета акцій група Dusit Sindhorn, Таїланд[4]. В результаті подальших угод управління компанією перейшло до Crown Property Bureau, Бангкок, Таїланд, діючої на користь банку Siam Commercial Bank of Bangkok[5].

Діяльність[ред. | ред. код]

Мережа готелів Kempinski об'єднує готелі, розташовані в багатьох відомих містах та курортах світу. Це і гранд-готелі, і готельні комплекси, виконані в стилі «модерн», і готелі, традиційні для країни його місцезнаходження. Компанія не ставила перед собою завдання уніфікації готелів, тому кожен з них має свою індивідуальність[6].

Kempinski Hotels станом на 2014 рік керує в цілому 80 п'ятизірковими готелями в 30 країнах світу. Список готелів при цьому постійно розширюється — додаються нові готелі в Європі, на Близькому Сході, в Африці та Азії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архів преси XX століття — 1908.
  2. Кто такой этот Kempinski?. Euromag.ru. 9 лютого 2011. Архів оригіналу за 4 листопада 2016. Процитовано 13 квітня 2021.
  3. «Kempinski Hotels — 100 years of a grand tradition» [Архівовано 3 серпня 2017 у Wayback Machine.], hurriyetdailynews. 1 June 1997(англ.)
  4. «Lufthansa Sale Of Hotels Due» [Архівовано 3 серпня 2017 у Wayback Machine.]. The New York Times, 29 November 1994(англ.)
  5. Spritzer, Dinah A. (12 March 1998). «Dusit Thani Sells Its Share of Kempinski» [Архівовано 12 жовтня 2017 у Wayback Machine.]. Travel Weekly(англ.)
  6. Кто такой этот Kempinski?. Euromag.ru. 9 лютого 2011. Архів оригіналу за 4 листопада 2016. Процитовано 13 квітня 2021.