Kerodon rupestris

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Kerodon rupestris
Kerodon rupestris
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Кавієві (Caviidae)
Рід: Kerodon
Вид:
K. rupestris
Біноміальна назва
Kerodon rupestris
(Wied-Neuwied, 1820)

Скельна каві, по іншому моко[1] (Kerodon rupestris) — вид гризунів родини Кавієвих що мешкає у східній Бразилії, від штату Піауї до північної частини штату Мінас-Жерайс, за винятком прибережних районів у сухих кам'янистих районах з низькою рослинністю. Притулок знаходить в ущелинах. Живиться листям.

Зовнішня морфологія[ред. | ред. код]

Розміром така ж або трохи більша за домашню морську свинку (ймовірним предком якої вона й може бути). Довжина 30—40 см, вага до 1000 грамів. Верхня частина тіла вкрита, як правило, сірим хутром з домішками чорного і білими плямами. Хутро нижньої частини тіла жовте і коричневе, горло біле.

Відтворення[ред. | ред. код]

Середній термін вагітності: 75 днів, середній розмір приплоду: 1,5, за рік може бути до трьох приплодів. Новонароджений важить близько 76 грамів, відлучення відбувається на 35 день. Розмірів дорослого досягає за 200 днів. У неволі максимальна тривалість життя становить 11 років. Одомашнюється легко.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

По всій території поширення гірської каві на неї ведеться інтенсивне полювання заради м'яса. Мешкає у кількох природоохоронних зонах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Джерела[ред. | ред. код]

  • вебсайт МСОП
  • Ronald M. Nowak Walker's mammals of the world. Vol. 1 / JHU Press, 1999, pp. 1669, 1670