Kongonaphon kely

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kongonaphon kely
Час існування: тріас
242–227 млн р. т.

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Динозавроморфи (Dinosauromorpha)
Родина: Lagerpetidae
Рід: Kongonaphon
Kammerer et al., 2020
Вид: K. kely
Kongonaphon kely
Kammerer, Nesbitt, Flynn, Ranivoharimanana & Wyss, 2020
Посилання
Вікісховище: Kongonaphon

Kongonaphon kely — вид динозавроморфних плазунів родини Lagerpetidae, що існував у тріасовому періоді. Виявлений на Мадагаскарі. Описаний у 2020 році.[1]

Історія відкриття[ред. | ред. код]

Частковий скелет тварини був знайдений у 1998 році у відкладеннях формації Ісало II в долині річки Мурундава на південному сході острова. На двох блоках пісковика були виявлені частина черепа, повну стегнову кістку поряд з хвостовим (хвостовим) хребцем, кістками стопи, фрагментами великогомілкової та малогомілкової кісток, а також фрагмент плечової кістки. Крім того, тут виявлено також щелепу ринхозавра Isalorhynchus.

Про описання нового динозавроморфа вперше було повідомлено в анотації конференції 2019 року, хоча на той час він був ще безіменний. Офіційно нові вид та рід були описані у 2020 році. Родова назва Kongonaphon походить від малагасійського слова Kongona, що означає «клоп» та грецького суфікса -phon, що походить від терміна «вбивця». Видова назва kely — це мадагаскарське слово «малий». Разом Kongonaphon kely можна перекласти як «крихітний вбивця клопів», що вказує на його дрібні розміри та комахоїдні звички.[2]

Опис[ред. | ред. код]

Kongonaphon відрізняється незначними розмірами у порівнянні з іншими невеликими ранніми динозавроморфами. Стегно була завдовжки лише близько 4 см, а загальний зріст тварини оцінювався приблизно в 10 см.

Філогенія[ред. | ред. код]

Вид є близьким до спільного предка птерозаврів та динозаврів. Ймовірно, що в ході еволюції деякі орнітодіри зазнали зменшення розмірів тіла. В одних видів мініатюризація розмірів дала змогу навчитися літати, що стало причиною виникнення птерозаврів. В інших видів невеликий розмір не забезпечував нормальної терморегуляції тіла, що привело до утворення ниткоподібних структур на шкірі, а згодом виникнення пір'я у динозаврів.

Серед дослідників немає єдиної думки до кого Kongonaphon знаходиться ближче — динозаврів чи птерозаврів. Перша ітерація філогенетичного аналізу показала, що Kongonaphon і інші Lagerpetidae є найраннішими динозавроморфами, що тісніше пов'язаний з динозаврами, ніж з птерозаврами.[3] Ця думка поширена серед досліджень, орієнтованих на архозаврів:

Avemetatarsalia

Aphanosauria

Ornithodira

Pterosauria

Dinosauromorpha
Lagerpetidae

Kongonaphon

PVSJ 883[4]

Ixalerpeton

Lagerpeton

Dromomeron

Dinosauriformes

Lagosuchus

Dracohors

Silesauridae

Dinosauria


У другій ітерації в матрицю був доданий Scleromochlus. В цій ітерації Lagerpetidae перейшли від динозавроморфів до птерозавроморфів. З птерозавроморфами їх об'єднують кілька синапоморфій (загальні похідні характеристики) верхньої щелепи і гомілковостопного суглоба, хоча деякі з них невідомі у Lagerpetidae.


Avemetatarsalia

Aphanosauria

Ornithodira
Pterosauromorpha

Scleromochlus

Pterosauria

Lagerpetidae

Kongonaphon

PVSJ 883

Ixalerpeton

Lagerpeton

Dromomeron

Dinosauromorpha / Dinosauriformes

Lagosuchus

Dracohors

Silesauridae

Dinosauria


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kammerer, Christian F.; Nesbitt, Sterling J.; Flynn, John J.; Ranivoharimanana, Lovasoa; Wyss, André R. (2 липня 2020). A tiny ornithodiran archosaur from the Triassic of Madagascar and the role of miniaturization in dinosaur and pterosaur ancestry. Proceedings of the National Academy of Sciences (англ.). doi:10.1073/pnas.1916631117. ISSN 0027-8424. Архів оригіналу за 7 липня 2020. Процитовано 27 жовтня 2020.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 26 жовтня 2020. Процитовано 27 жовтня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Garcia, Maurício S.; Müller, Rodrigo T.; Da-Rosa, Átila A.S.; Dias-da-Silva, Sérgio (April 2019). The oldest known co-occurrence of dinosaurs and their closest relatives: A new lagerpetid from a Carnian (Upper Triassic) bed of Brazil with implications for dinosauromorph biostratigraphy, early diversification and biogeography. Journal of South American Earth Sciences (англ.). 91: 302—319. doi:10.1016/j.jsames.2019.02.005.
  4. Martínez, R. N.; Apaldetti, C.; Alcober, O. A.; Colombi, C. E.; Sereno, P. C.; Fernandez, E.; Malnis, P. S.; Correa, G. A.; Abelin, D. (2013). Vertebrate succession in the Ischigualasto Formation. Journal of Vertebrate Paleontology. 32 (supp6): 10—30. doi:10.1080/02724634.2013.818546. Архів оригіналу за 29 березня 2019. Процитовано 27 жовтня 2020.