LUIKU

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дмитро Ципердюк

LUIKU — сольний музичний проєкт Дмитра Ципердюка — лідера проєкту «Dazzle Dreams». Створений у 2013 році. Стиль проєкту — запальний цигансько-український денс, багатьом він також нагадує творчість Горана Бреговича. У LUIKU вплітається українська музика, турецька, польська, румунська, угорська — така своєрідна «транскарпатія».

Історія[ред. | ред. код]

Проєкт з'явився у 2013 році.

Luiku спочатку планувався як саундтрек до одного фільму, і навіть не мав власної назви. Але згодом назва з'явилася. Є такий персонаж із фільму «Табор уходит в небо». — циган Лойко Зобар. І Luiku (Луйку) — це щось середнє між іменем Лойко і західноукраїнським словом «вуйку» (котре значить «дядьку», «чоловіче»). І з цих двох речей і виникла назва Luiku.

Аранжуваннями у проєкті займається Дмитро Ципердюк, Дмитро Решетник  DimkaJr. (акордеоніст гурту), Ґреґ із Dazzle Dreams.

На сцені Дмитро виступає разом з акордеоністом та діджеєм (який також грає на перкусії).

Дискографія[ред. | ред. код]

Першим синглом вибрали пісню «Ой, Єзус Марія».

Сама фраза «Ой, Єзус Марія» за словами Дмитра — це такий викрик, коли щось відбувається. Майже як: «шляк би тебе трафив». Тобто, це не є молитва. Пісня виникла на базі однієї історії у селі Осмолода, де дуже багато лісорубів. У них там бізнес. Їх запрошували на якісь періодичні вирубки лісу. Вони заробляли гроші, а потім у чайній їх пропивали і у результаті поверталися додому ні з чим. І я якось чув у чайній в Осмолоді, гуцул каже: «Навіщо той ліс рубали, хай би ріс і так попропивали всі бабки». Ось так з'явився сюжет пісні.

Перший альбом проєкту «Єгер Майстер» потрапив до десятки найкращих українських альбомів 2015 року.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Украинская музыка 2015: ТОП-10 альбомов за год. Архів оригіналу за 12 травня 2016. Процитовано 25 квітня 2016. 

Відеокліпи[ред. | ред. код]

http://www.youtube.com/watch?v=i4jWN1zh97E [Архівовано 23 жовтня 2016 у Wayback Machine.] - відеокліп на трек «Ой Єзус-Марія»

Посилання[ред. | ред. код]

  1. http://www.youtube.com/user/luikumusic [Архівовано 22 квітня 2019 у Wayback Machine.] - youtube-канал проєкту
  2. https://www.facebook.com/luikumusic - facebook-сторінка проєкту
  3. https://soundcloud.com/luiku [Архівовано 15 листопада 2013 у Wayback Machine.] - музика проєкту на soundcloud
  4. http://www.startv.com.ua/news/intervu/1932.html [Архівовано 14 серпня 2013 у Wayback Machine.] - інтерв'ю з лідером проєкту
  5. http://www.youtube.com/watch?v=uDSh_Wk1aec - відео живого виступу Luiki у 2013 році