Роху

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Labeo rohita)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роху

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Родина: Коропові (Cyprinidae)
Підродина: Cyprininae
Рід: Лабео (Labeo)
Вид: Роху
Labeo rohita
(F. Hamilton, 1822)
Синоніми
* Cyprinus rohita Hamilton, 1822
Посилання
Вікісховище: Labeo rohita
EOL: 216382
ITIS: 163681
МСОП: 166619
NCBI: 84645

Роху, або руї (Labeo rohita) — вид риб родини коропових, природний ареал якого охоплює річки південної та південно-східної Азії. Це велика всеїдна риба, яка активно використовується для вирощування в аквакультурі.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Це велика срібляста з незначною пігментацією на спині та боках риба, типового для коропоподібних вигляду і загальної форми тіла, з невеликими очами та кінцевим ротом; бічна лінія без вигинів, проходить від зябрового отвору до хвостового плавця. Дорослі особини можуть досягати довжини до 2 метрів та ваги до 45 кг, але звичайно розмір не перевищує 50 сантиметрів[1].

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Типовим біотопом для роху є рівнинні річки з повільною течією та великою кількістю водяної рослинності. Природний ареал роху охоплює північну, центральну та східну Індію[2], Пакистан, Непал, Бангладеш та М'янму. Також цей вид був інтродукований до прісноводних водойм у Бутані, Камбоджі, Філіппінах, Шрі-Ланці, південній Індії, Таїланді, В'єтнамі, а за межами Азії — в Зімбабве, на Мадагаскарі та Маврикії[3].

Екологія[ред. | ред. код]

Вид є всеїдним, із зміною харчових об'єктів на різних стадіях життєвого циклу. На стадії малька він харчується переважно зоопланктоном, але в міру дорослішання все більше переходить на фітопланктон; дорослі риби харчуються фітопланктоном та водною макрофітною рослинністю. Зяброві тичинки дорослих риб тонкі та видовжені, що вважається адаптацією до фільтрування планктону[4].

Статевої зрілості досягає у віці від 2-х до 5-ти років. Нерест зазвичай відбувається протягом сезону мусонів на тимчасово затоплених частинах річкових заплав. Ікра під час нересту може бути зібрана і використана для зариблення ставків та озер, що використовуються в аквакультурі[1].

Використання в аквакультурі[ред. | ред. код]

В південній та південно-східній Азії роху є важливим компонентом аквакультур[5]. В умовах штучного розведення в стоячих водоймах роху звичайно не нереститься, тому для розмноження доводиться вдаватись до штучного нересту[6][7]. Окрім того, роху є популярним об'єктом спортивного лову[8].

Використання в кулінарії[ред. | ред. код]

Смажений роху, Бангладеш.

Роху активно використовується в харчуванні по всьому ареалу. Рецепт смаженого роху згадується у творі Манасоласа (Mānasollāsa[en]): енциклопедії на мові Санскрит складеної Сомешварою ІІІ, що правив на території сучасної Карнатаки. Згідно з рецептом з риби треба зняти шкіру, замаринувати в суміші асафетиди та солі, потім занурити в натерту куркуму розведену водою, а після цього смажити[9].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Froese R., Pauly D. (eds.) (2013). Labeo rohita на FishBase. Версія за травень 2013 року.
  2. Rohu Fish Farming Information Guide - Agri Farming. Agrifarming.in. 26 серпня 2015. Архів оригіналу за 9 вересня 2018. Процитовано 8 вересня 2018.
  3. Labeo rohita distribution. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 31 травня 2021.
  4. Composite fish culture. Kerelaagriculture.gov.in. Архів оригіналу за 9 січня 2013. Процитовано 10 березня 2012.
  5. FAO Fisheries & Aquaculture Labeo rohita. Fao.org. Архів оригіналу за 31 серпня 2018. Процитовано 8 вересня 2018.
  6. de Graaf, G.; Latif, A. (2002). Development of freshwater fish farming and poverty alleviation - A case study from Bangladesh (PDF). Aquaculture Asia. 7 (2): 5. Архів оригіналу (PDF) за 18 березня 2012. Процитовано 31 травня 2021.
  7. Nandeesha, M.C. (1990). Induced spawning of Indian major carps through a single application of Ovaprim-C. Asian Fisheries Society. Архів оригіналу за 25 жовтня 2016. Процитовано 23 січня 2017.
  8. Dahanukar, N. 2010. Labeo rohita (Hamilton, 1822). The IUCN Red List of Threatened Species 2010
  9. K.T. Achaya. The Story of Our Food, p. 85. Universities Press, 2003. Архів оригіналу за 26 травня 2021. Процитовано 31 травня 2021.

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Роху