Lasiancistrus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lasiancistrus
Lasiancistrus schomburgkii
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Лорікарієві (Loricariidae)
Підродина: Hypostominae
Рід: Lasiancistrus
Regan, 1904
Посилання
Вікісховище: Lasiancistrus
Віківиди: Lasiancistrus

Lasiancistrus (Лазіанциструс) — рід риб триби Ancistrini з підродини Hypostominae родини Лорікарієві ряду сомоподібні. Має 6 видів. Наукова назва походить від грецьких слів asios, тобто «волохатий», та agkistrodon — «гак».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 4 до 23 см. Голова доволі велика, масивна, з нахилом від спинного плавця. Очі середнього або маленького розміру. Морда у самців майже квадратної форми, у самиць — округлої. Уздовж краю морди присутні кісткові пластинки.на краю морди є напівпрозорі вирости. На щоках присутні тонкі, вусоподібні одонтоди (шкіряні зубчики) — у самці вони трохи довші. Губи широкі, з сосочками: на верхній губі вони менші ніж на нижній. Тулуб сильно сплощений, широкий з широкими пластинками. На череві пластини не повністю вкривають шкіру. Спинний плавець великий, широкий, високо піднято. Жировий плавець крихітний. Грудні плавці довгі, з короткою основою. У статевозрілих самців на шипах грудних плавців присутні м'ясисті вирости. Черевні плавці довгі, але поступаються грудним плавцям. Анальний плавець витягнутий, з крихітною основою. Хвостовий плавець роздвоєно або з виїмкою.

Забарвлення коричневе або чорне з білими чи чорними плямами різного розміру у кожного з видів.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це демерсальні риби. Воліють до прісних водойм. Віддають перевагу лісовим невеличким річкам з м'яким дном та швидкою течією. Живляться водоростями і дрібними безхребетними.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у басейні річок Амазонка, Оріноко, Мадейра, Гуапоре, Напо, Какета, Япура, Укаялі, Магдалена, Атрато, Туіра, Рупунуні, Баяно і озері Маракайбо (від Панами до Бразилії й Перу).

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Fisch-Muller, S., 2003. Loricariidae-Ancistrinae (Armored catfishes). p. 373—400. In R.E. Reis, S.O. Kullander and C.J. Ferraris, Jr. (eds.) Checklist of the Freshwater Fishes of South and Central America. Porto Alegre: EDIPUCRS, Brasil.
  • Jonathan W. Armbruster. The loricariid catfish genus Lasiancistrus (Siluriformes) with descriptions of two new species. Neotropical Ichthyology, vol. 3, no 4,‎ 2005, p. 549—569
  • Froese, Rainer, and Daniel Pauly, eds. (2019). Види роду Lasiancistrus на FishBase. Версія за грудень 2019 року.