Legio II Flavia Constantiniana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Legio II Flavia Constantiniana
Емблема
На службі 312 — 439
Країна Римська імперія
Вид Сухопутні війська
Тип Легіон
Чисельність 1000-1500 осіб
Гарнізон/Штаб Мавретанія Тингітана

Legio II Flavia Constantiniana (II Флавіїв Костянтинів легіон) — римський легіон часів пізньої імперії. Отримав назву на честь імператора Костянтина I з 2-ї династії Флавіїв.

Історія[ред. | ред. код]

Створено імператором Костянтином I 312 року напередодні вирішальної боротьби за владу у Римській імперії. Брав участь у війнах з Максенцієм, Максиміаном Дазою, Ліцінієм I. З 320-х років розташовувався на сході, проте точні відомості про діяльність легіону у цей період відсутні. 350 року брав участь у війні з узурпатором Магненцієм.

Між 414 та 421 роками за наказом імператора Гонорія відправлено на підсилення римських залог в Африці, а звідти до Мавретанії Тингітанської, де підпорядковувався коміту Тингітани. У 427 році легіон підтримав Боніфація, який боровся проти Аеція. Згодом легіон переведено до провінції Африка у підпорядкування коміта Африки.

В подальшому легіон разом з Legio I Flavia Pacis, Legio II Flavia Virtutis, Legio III Flavia Salutis брав участь у війні з вандалами на чолі із Гейзеріхом, під час якої зазнав суттєвих втрат. Ймовірно перестав існувавти у 439 році, після захоплення Карфагену вандалами.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Le Dictionnaire des Antiquités Grecques et Romaines de Daremberg et Saglio, Tome 3, vol. 2, pp. 1047–1093
  • Ralf Scharf: Der Dux Mogontiacensis und die Notitia Dignitatum. Eine Studie zur spätantiken Grenzverteidigung. Walter de Gruyter, Berlin u. a. 2005