Legio I Parthica

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Legio I Parthica
Монета імператора Гордіана III з емблемою легіону
На службі 197 — початок V століття
Країна Римська імперія
Вид Сухопутні війська
Тип Легіон
Чисельність 5000-5500 осіб
Талісман Кентавр

Медіафайли на Вікісховищі

Legio I Parthica (I Парфянський легіон) — римський легіон. За імператора Філіпа I Араба отримав додаткове ім'я Philippiana.

Історія[ред. | ред. код]

Створено імператором Септимієм Севером у 197 році під час війни із Парфією. Тому він отримав назву Парфянського. Його було залишено в новоутвореній провінції Ассирія. Від імператора Севера отримав ім'я Severiana Antoniniana. У 216–217 роках брав участь у парфянському поході імператора Каракалли.

У 230–231 роках стояв у нісібісі (північна Месопотамія). У 232 році був учасником походу імператора Олександра Севера проти Персії, втім у цій кампанії зазнав суттєвих втрат. Згодом брав участь у військовій кампанії імператора Гордіана III. Його емблему внесено на монети цього імператора.

У 346 році брав участь у перському поході імператора Констанція II. В цей час окремі загони легіону стояли у Лікії, Кілікії, Киренаїки та Верхньої Германії.

У 360 році при імператорі Юліані він брав участь у поході проти Шапура, володаря Персії. В цей час легіон захищав місто Сингара (сучасне м. Синджар, Ірак) до У 363 році перевели до Нісібени (Месопотамія). З початку V століття розташовувався у Костянтині (провінція Осроена).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Le Dictionnaire des Antiquités Grecques et Romaines de Daremberg et Saglio, Tome 3, vol. 2, pp. 1047–1093
  • Emil Ritterling: Legio (I Parthica). In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band XII,2, Stuttgart 1925, Sp. 1435 f.