Любисток лікарський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Levisticum officinale)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Любисток лікарський
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Аралієцвіті (Apiales)
Родина: Окружкові (Apiaceae)
Підродина: Селерові (Apioideae)
Рід: Levisticum
Hill
Вид:
Любисток лікарський (L. officinale)
Біноміальна назва
Levisticum officinale

Любисток лікарський (Levisticum officinale)  — рослина з монотипного роду любисток (Levisticum) родини окружкові або зонтичні (Apiaceae, Umbelliferae).

Багаторічна рослина з прямим, порожнистим, циліндричним, угорі галузистим пагоном заввишки до 2-х метрів. Листки досить великі, блискучі, пірчасто-розсічені, зубчасті. Квітки дрібні, ясно-жовті, зібрані в складний зонтик. Цвіте в червні-серпні. Смак коренів пряний. Вся рослина має своєрідний запах що нагадує запах селери.

Ареал[ред. | ред. код]

Походить з Південної Європи. Розводять по селах, на городах, у квітниках, палісадниках, біля хат, іноді росте здичавілий.

Хімічний склад[ред. | ред. код]

Рослина містить крохмаль, цукри, жири, багато дубильних речовин, смолисті сполуки. Також містить камедь, органічні кислоти, ефірну олію, кумарини, естери валеріанової та оцтової кислот, лактони бутилофталід, бутиліденафталід і безводну седанову кислоту, бергаптен, сесквітерпени.

Використання в медицині[ред. | ред. код]

Використовується в офіційній медицині в вигляді настою хворим на аритмію, коронарну недостатність при ожирінні. Настій нагадує за смаком петрушку. Протипоказаний вагітним жінкам та при запаленні нирок. У народній медицині використовується при захворюваннях нирок, особливо при водяниці, набряку ніг. Також при хворобах серця, для послаблення болів при місячних.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]