Lies of P

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lies of P
Розробник Round8 Studio
Видавець Neowiz Games
Жанр(и) рольовий бойовик
Платформа
Дата анонсу 19 травня 2021
Дата випуску
  • macOS, Windows, Xbox One, Xbox Series X/S
  • 18 вересня 2023
  • PlayStation 4, PlayStation 5
  • 19 вересня 2023
Режим гри однокористувацький
Творці
Керівник(и) Чхве Чі Вон
Технічні деталі
Рушій Unreal Engine 4
Носій Blu-ray, цифрова дистрибуція
Офіційний сайт

Lies of P — відеогра в жанрі рольового бойовика, розроблена Round8 Studio і видана Neowiz Games. Вона натхнена романом Карло Коллоді «Пригоди Піноккіо» (1883). Сюжетна історія, що розгортається у вигаданому місті Крат, оповідає про Піноккіо, який має знайти свого творця, водночас намагаючись стати людиною, й подолати лихо, яке спіткало місто. Ігровий процес має управління від третьої особи, через яке гравець контролює Піноккіо, досліджує Крат і б'ється з ворогами за допомогою зброї ближнього бою та різних гаджетів. Під час проходження гравець також приймає ключові рішення, які впливають на розвиток історії.

Round8, заснована як розробник мобільних ігор, почала виробництво Lies of P приблизно у 2020 році, прагнучи урізноманітнити свій каталог. Проєкт був натхненний періодом, відомим як Прекрасна епоха, та іграми піджанру soulslike. Студія використала ігровий рушій Unreal Engine 4 для створення Lies of P. Гра була випущена для macOS, Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One та Xbox Series X/S у вересні 2023 року. Вона отримала загалом схвальні відгуки критиків, які похвалили візуальний і звуковий дизайни, а також продуктивність; оглядачі неоднозначно сприйняли деякі ігрові механіки й наративну складову. Гра здобула кілька номінацій, включно з Golden Joystick Awards та The Game Awards, а також потрапила до списків найкращих ігор 2023 року від численних видань. Її продажі становлять 1 мільйон копій станом на жовтень 2023 року. Round8 працює над завантажуваним вмістом та продовженням.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Lies of P має інтерфейс, що показує здоров'я і ресурси Піноккіо, а також деяку супутню інформацію

Lies of P є відеогрою від третьої особи в жанрі рольового бойовика[1][2]. Гравець контролює мовчазного[en][3] механоїда Піноккіо та переміщається містом Крат, досліджуючи ігровий світ і б'ючись із різними ворогами[4][5], включно з босами та мінібосами[6]. На початку проходження гравець обирає один із трьох стилів бою, що впливають на початкові характеристики та зброю персонажа[7]. Піноккіо має зброю ближнього бою в правій руці та допоміжну зброю в лівій руці, яку можна переобладнати, наприклад, на гармату або щит[8]. Кожна зброя в грі, за винятком зброї босів, ділиться на лезо та руків'я, які можна покращувати та комбінувати з іншими аналогічними компонентами[9]. Після комбінування зброя отримує унікальне бойове вміння, яке може бути активоване при заповненні відповідної шкали[10]. Міцність зброї зменшується під час сутичок[11]. Цей показник можна підвищити, застосовуючи точильні камені, які надають зброї тимчасові посилення[12]. Гравець може виконувати як легкі, так і важкі атаки[13]. Крім того, він має можливість відбивати або блокувати атаки противника. При відбиванні ворог отримує ефект ошелешення, а його зброя пошкоджується. У разі блокування атаки Піноккіо втрачає невелику кількість здоров'я, яке частково відновлюється при успішній контратаці[8][14][15].

Гравець купляє та покращує озброєння в готелі «Крат» — центрі, де може виконувати й інші активності, які додаються в міру проходження[16]. Придбання предметів здійснюється коштом внутрішньоігрової валюти[17], яка також необхідна для підвищення рівня Піноккіо через її розподіл між характеристиками персонажа, як-от витривалість або рухливість[18]. Крім того, у грі є дерево навичок, яке поступово відкривається за допомогою кварців (англ. quartz), отриманих після перемоги над босами або мінібосами[19]. Навички мають додаткові слоти для пасивних підсилень[6]. Після досягнення певного сюжетного моменту, гравець може використовувати спеціальні камені для отримання тимчасових підсилень, як-от підвищення ушкодження та відновлення здоров'я[20][21]. Гравець також має можливість екіпірувати кілька спеціальних компонентів, які підвищують оборону Піноккіо[22][23]. Перед битвою з босом, яка, зазвичай, проходить у дві фази[8], гравець може викликати компаньйона, що контролюється штучним інтелектом і надає підтримку в бою[24]. У разі перемоги над босом, гравець отримує спеціальний фрагмент, який можна обміняти на зброю боса або амулети з підсиленнями[25].

Під час дослідження Крата гравець натрапляє на таксофони, через які відповідає на загадки. За правильних відповідей він отримує спеціальні ключі, які відкривають доступ до особливих зон, де знаходяться спорядження і корисні речовини[26][27]. Крім того, гравець може знаходити приховані локації зі скринями з різноманітними нагородами[28], і колекційні предмети, як-от записки, фотографії тощо[29]. У багатьох локаціях є спеціальні точки для відновлення показників та ресурсів персонажа, а також швидкого переміщення[en] між доступними точками й виконання деяких інших дій. Крім цього, ці точки є місцем відродження Піноккіо в разі його смерті[30], яка також призводить до втрати внутрішньоігрової валюти. Гравець може забрати валюту на місці смерті[13][31], утім щоразу, коли він зазнає ушкоджень, кількість валюти зменшується[8]. Ігровий процес передбачає систему моралі з таймером і двома варіантами відповіді під час розмови з неігровими персонажами: сказати правду або збрехати. Ці рішення впливають на розвиток сюжету, зокрема, на закінчення[14][32]. Гравець також може спілкуватися з персонажами через дерево діалогів, що дозволяє отримати додаткову інформацію про ігровий світ[33]. Деякі персонажі мають побічні квести, за виконання яких гравець здобуває нове озброєння, ресурси та інши предмети[34]. Зовнішній вигляд Піноккіо можна налаштувати, застосовуючи різні вбрання, які знаходяться в певних областях[3][35].

У грі присутні різні опції спеціальних можливостей, включно з візуальними та звуковими параметрами[36]. Після завершення кампанії гравець має можливість почати «Нову гру плюс[en]» для повторного проходження зі збереженням спорядження, поліпшень і деяких інших предметів, отриманих під час попереднього проходження[37].

Синопсис[ред. | ред. код]

За тридцять років до основних подій до міста Крат прибувають алхіміки, які виявляють під ним нову субстанцію, названу ерґо. Винахідник Джузеппе Джеппетто[en] використовує ерґо для створення унікальних сердець, що слугують джерелом енергії для маріонеток. Ці маріонетки замінюють робочу силу, виконуючи рутинну роботу та допомагаючи людям у повсякденному житті. Незабаром у місті з'являється невиліковна кам'яна хвороба, що осліплює заражених, перетворює їхні тіла на камінь і потім вбиває. Водночас маріонетки потерпають від загадкового захворювання, що зводить їх із розуму, і в результаті вбивають більшу частину населення Крата. У пошуках порятунку для міста Джеппетто зникає, залишаючи після себе маріонетку Піноккіо. Піноккіо прокидається у вагоні поїзда на вокзалі Крата й чує голос жінки Софії[en], яка дає йому вказівки прямувати до місцевого готелю. Там Піноккіо знаходить притулок деяких з тих, кому вдалося вижити, і зустрічається із Софією. Вона каже йому знайти та врятувати Джеппетто, адже тільки він знає, як зупинити повстання маріонеток.

Під час дослідження міста Піноккіо б'ється з маріонетками, «Сталкерами» — мілітантською фракцією, та містянами, чиї тіла через кам'яну хворобу набули монстроподібних форм. Піноккіо знаходить Джеппетто, який пояснює, що маріонетки втратили розум через Маріонеткового короля[en], який керує ними за допомогою ерґо. Піноккіо знаходить Маріонеткового короля і здобуває над ним перемогу, тим самим послаблюючи маріонеток. Джеппетто каже Піноккіо знайти алхіміків, які, за чутками, розробили ліки проти кам'яної хвороби. Після зустрічі з лідером алхіміків Саймоном Манусом[en], Піноккіо дізнається, що алхіміки використовували цю хворобу для прискореної еволюції людей в Краті, що призвело до появи монстрів, які заполонили місто. Саймон також пояснює, що ерґо утворюється після смерті людини та є фізичним втіленням її спогадів і життєвої сутності.

Після повернення до готелю Піноккіо виявляє, що його атакували Саймон разом із «Братством Чорного Кролика», а Джеппетто викрадений. Піноккіо вирушає на Острів алхіміків, де в замку Саймона знаходить Софію, тіло якої мутувало під впливом ерґо. Виявляється, що Софія, з якою він спілкувався в готелі, була лише ілюзією, створеною її душею. Софія просить Піноккіо припинити її страждання, ставлячи перед ним вибір: зберегти їй життя або дарувати спокій. Здолавши поплічників Саймона, Піноккіо вступає в бій із ним самим, який після поглинання ерґо перетворився на богоподібну істоту. Здобувши перемогу, Піноккіо возз'єднується з Джеппетто, який обіцяє перетворити його на людину за допомогою ерґо, зібраного Саймоном, але для цього Піноккіо має пожертвувати своїм серцем.

  • У разі згоди Піноккіо вмирає, а Джеппетто використовує його серце, щоб оживити Карло, свого покійного сина. Джеппетто доручає Карло вбити в готелі тих, кому вдалося вижити, після чого вони разом залишають місто.
  • Якщо Піноккіо відмовляється, Джеппетто активує Безіменну маріонетку, щоб силою забрати його серце. При остаточній спробі маріонетки вбити Піноккіо, Джеппетто кидається на його захист і гине, що дає Піноккіо шанс знищити маріонетку[a].

У сцені після титрів Парацельс, який маскувався під торговця Джанджио[38], веде телефонну розмову з невідомою жінкою. Він повідомляє їй про результати «експерименту в Краті», вказуючи, що Піноккіо є «новим типом людства». Жінка відповідає, що вічне життя може мати різні прояви, і вони вирішують продовжити спостереження за Піноккіо. Після цього Парацельс висловлює намір знайти другий «ключ» — Дороті. Тим часом у Краті на даху одного з будинків з'являється дівчина в червоних черевичках і тричі стукає підборами.

Розробка й випуск[ред. | ред. код]

Lies of P розроблена Round8 Studio на чолі із директором Чхве Чі Воном[4][39]. Студія, яка до цього розробила умовно-безкоштовну MMO Bless Unleashed[en] (2020)[40], була заснована в Південній Кореї як розробник мобільних ігор, проте тривалий час хотіла зайнятися більш значним проєктом[41]. Round8 та видавець Neowiz, відомий сервісними іграми, вбачали в Lies of P можливість урізноманітнити як власні каталоги, так і південнокорейську ігрову індустрію загалом, яка переважно зосереджена на мобільних іграх із мікротранзакціями[en][40][41]. Команда перейшла до виробництва проєкту приблизно у 2020 році[41][42], й упродовж двох років розширилася із 60 до 100 осіб[1][42].

Наративна складова Lies of P ґрунтується на романі Карло Коллоді «Пригоди Піноккіо» (1883)[43], який перебуває в суспільному надбанні. Чхве заявив, що студія обрала історію з таким статусом, щоб мати можливість креативно виділитися серед інших ігор піджанру soulslike. Крім того, наявність готового початкового матеріалу на ранніх стадіях розробки дало команді змогу більше зосередитися на власній інтерпретації та імплементації історії. Гра також була натхненна Прекрасною епохою — періодом в історії Європи на рубежі XIX—XX століть, ознаменованим розвитком науки й техніки, який розробники вважали унікальним через те, що він мало був досліджений в інших іграх. Чхве додав, що на стадії прототипування команда експериментувала з різними європейськими архітектурними стилями, але Прекрасна епоха зацікавила їх тим, що охоплювала «романтику, безлади, культурне відродження і процвітання»[b]. Ці елементи відображали намір студії зобразити трансформацію міста Крат — сетингу гри — від величі до занепаду. Чхве також зазначив, що дизайн загалом натхненний подорожами розробників Європою. Команда обмірковувала впровадження відкритого світу та багатокористувацького режиму, але зрештою надала перевагу лінійній однокористувацькій кампанії. За словами Чхве, додання елементів soulslike було зумовлено як модними тенденціями, так і особистим захопленням розробників самим піджанром[40]. Щодо цього аспекту, команда надихалася іграми піджанру soulslike, елементи яких прагнула об'єднати з власними механіками[44]. Студія використала ігровий рушій Unreal Engine 4 для створення проєкту[45]. Хоча спочатку гра мала технологію захисту від злому Denuvo, розробники прибрали її через кілька місяців після випуску[46].

Lies of P була анонсована 19 травня 2021 року з випуском дебютного трейлера[47], а в листопаді було представлено відео з демонстрацією альфа-версії ігрового процесу[48]. У серпні 2022 року було показано новий трейлер ігрового процесу на виставці Gamescom[49]. У червні 2023 року було представлено черговий трейлер та випущено демоверсію в межах Summer Game Fest[50]. Того ж місяця було оголошено спеціальне видання[en] з кількома внутрішньоігровими косметичними предметами та колекційне видання з деякими фізичними й цифровими предметами, як-от артбук та саундтрек відповідно. Водночас було відкрито передзамовлення, яке надавало один із косметичних предметів, а у випадку зі спеціальним виданням — доступ до гри на три дні раніше офіційного випуску[51]. Розробка Lies of P була завершена в серпні, коли гру відправили в тиражування[52]. Вона була випущена 18 вересня 2023 року для macOS[53], Microsoft Windows, Xbox One та Xbox Series X/S, а також стала доступною в сервісі за підпискою Xbox Game Pass. Версії для PlayStation 4 та PlayStation 5 були випущені 19 вересня[54]. У листопаді саундтрек до Lies of P було випущено окремо на стримінгових платформах, як-от Spotify, а також у цифровому магазині Steam[55]. У лютому 2024 року розробники випустили оновлення з новою зброєю та вбранням у межах кросовера з грою Wo Long: Fallen Dynasty (2023)[56]. Round8 працює над завантажуваним вмістом та продовженням Lies of P[53].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

Lies of P отримала «загалом схвальні» відгуки за даними агрегатора рецензій Metacritic[58][57][59]. Агрегатор OpenCritic позначив 88 % оглядів як такі, що рекомендують гру[60]. Оглядачі похвалили візуальну складову[3][64][68], звуковий дизайн[8][9][66], а також продуктивність[15][35][68]. Крім того, вони позитивно висловилися стосовно імплементації елементів soulslike[12][35][61]. Проте оцінки критиків були неоднозначними щодо ігрового процесу[8][36][69] і наративної складової[12][14][65]. Ліам Крофт із Push Square зазначив, що Round8 створила «першокласний досвід» і високо оцінив загальну презентацію та виробничі якості[36]. Джордж Янг із Digital Trends[en] назвав проєкт «однією з найбільш виняткових» ігор піджанру soulslike на момент її випуску[61], а Річард Вейклінґ із GameSpot написав, що Lies of P вирізняється своєю оригінальністю та естетикою серед інших ігор цього жанру[14]. Деякі критики зазначили схожість різних аспектів гри з проєктами студії FromSoftware, особливо з Bloodborne (2015)[65][68][70], тоді як Вейклінґ висловив думку, що через це гра може здатися «надмірно похідною» (англ. overly derivative)[14]. Шериф Саєд із VG247 заявив, що загальний дизайн Lies of P є «слабкою імітацією» ігор FromSoftware, і назвав її одним із проєктів 2023 року, що найбільше розчарували[67].

Жасмін Ґулд-Вілсон із GamesRadar+ похвалила наративну складову, включно з інтерпретацією оригінальної історії Карло Коллоді, і назвала її елементи «продуманими та злагодженими»[63]. Тревіс Нортап з IGN зазначив, що «серед усіх тривожних і загадкових історій, які я бачив у [піджанрі soulslike, сюжет Lies of P] безумовно один із моїх улюблених»[g][8]. Дієго Ніколас Аргуельо з Polygon високо оцінив розбудову Піноккіо[32], а Лінкольн Карпентер із PC Gamer виділив діалоги[64]. Водночас Ті-Джей Дензер із Shacknews написав, що Піноккіо, навпаки, позбавлений чіткої індивідуальності[3]. Фінлі Каттанак із VideoGamer.com розкритикував наратив, вважаючи його найслабшим аспектом гри, проте зазначив, що той достатньо підтримує інтерес[12]. Вейклінґ із GameSpot написав, що, попри деякі цікаві сюжетні моменти, історія відчувається невизначеною і такою, що розчаровує, аж до третього акту[en][14].

Лорен Берґін із PCGamesN похвалила баланс між ігровими механіками, назвавши цей аспект «справді винятковим»[65]. Крофт із Push Square позитивно оцінив бойову систему й дерево навичок, але висловив розчарування браком підтримки особливостей контролера DualSense[36]. Дензер із Shacknews відзначив систему комбінування зброї[3]. Вільям Г'юз із The A.V. Club похвалив систему моралі та бої з босами, хоча зазначив, що деякі з них можуть здатися одноманітними[71]. Кіран Гарріс із Gamereactor[en] схвально поставився до дизайну рівнів[69], а Карпентер із PC Gamer похвалив кастомізацію зовнішнього вигляду Піноккіо[64]. Водночас Кейлін Елліс із Eurogamer розкритикувала дизайн рівнів, назвавши його «фасадом тематичного парку» й найслабшим аспектом гри[9], а Нортап з IGN написав, що той здався йому надто лінійним[8]. Артем Лисайчук з ITC дещо розкритикував бойову систему[33], яку Саєд із VG247 описав як «розтрачений потенціал», адже вона, на його думку, надмірно покладалася на елементи з інших ігор піджанру soulslike. Саєд також розкритикував систему моралі, назвавши її «поверхневою» (англ. perfunctory)[67]. Роб Двіар із TechRadar негативно відгукнувся стосовно складності, вказуючи на її нерівномірність[70], а Янг із Digital Trends розкритикував реалізацію боїв із босами та був розчарований браком кооперативного режиму[61].

Каттанак із VideoGamer.com похвалив художній дизайн, включно з персонажами, а також атмосферу та імерсивність сетингу[12]. Веслі Лебланк із Game Informer відзначив дизайн босів, назвавши його «надзвичайно незабутнім»[35], тоді як Янг із Digital Trends написав, що цей аспект «надає кожному бою свою індивідуальність»[61]. Ед Торн із Rock Paper Shotgun відзначив бойові анімації Піноккіо, які «гармонійно перетікають одна в одну». Крім того, він похвалив продуктивність Lies of P, зокрема на Steam Deck, відзначивши плавність ігрового процесу та візуальну якість, попри низькі графічні налаштування[15]. Водночас Саєд із VG247 назвав деякі анімацій «дратівливими» (англ. infuriating)[67]. Ґулд-Вілсон із GamesRadar+ розкритикувала використання однакових ігрових ресурсів у різних локаціях, зазначивши, що це негативно позначається на імерсивності[63]. Нортап з IGN і Джорджина Янг зі Sports Illustrated написали про незначні візуальні глітчі[8][68]. Лисайчук з ITC похвалив саундтрек[33], тоді як Нортап назвав його «дійсно видатним» серед інших проєктів піджанру soulslike та визнав деякі композиції «просто фантастичними»[8].

Продажі[ред. | ред. код]

Lies of P дебютувала на шостому місці серед найбільш продаваних ігор у цифровому сервісі Steam[72]. Вона посіла третю позначку у Великій Британії в чарті фізичних продажів у тиждень випуску[73]. У вересні 2023 року гра була дев'ятою за кількістю завантажень грою для PlayStation 5 у Північній Америці та Європі[74]. У жовтні вона опустилася на п'ятнадцяту й дев'ятнадцяту позначку в цих же регіон відповідно[75]. Того ж місяця її продажі сягнули 1 мільйона копій[76].

Нагороди[ред. | ред. код]

До свого випуску Lies of P здобула кілька нагород на виставці Gamescom[77]. Після випуску гра була номінована за візуальну складову на нагороди Golden Joystick Awards[78] та The Game Awards, де також здобула номінацію в категорії «Найкраща рольова гра»[79]. Крім того, вона була відзначена на Game Developers Choice Awards[en], теж за візуальний аспект[80]. Lies of P потрапила до списків найкращих ігор 2023 року від видань The Washington Post (6-те місце)[81], Vulture (9-те місце)[82] та багатьох інших[h].

Нагорода Дата Категорія Результат Прим.
The Game Awards 7 грудня 2023 Найкраще художне оформлення Номінація [79]
Найкраща рольова гра Номінація
Game Developers Choice Awards[en] 20 березня 2024 Найкраще візуальне оформлення Почесна відзнака [80]
Gamescom Awards 29 серпня 2022 Найкращий пригодницький бойовик Перемога [77]
Найкраща рольова гра Перемога
Найбажаніша гра для PlayStation Перемога
Golden Joystick Awards 20 листопада 2023 Найкращий візуальний дизайн Номінація [78]
The Steam Awards 2 січня 2024 Розкішний сюжет Номінація [89][90]

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. Якщо раніше Піноккіо залишив Софію в живих, то перед смертю Джеппетто називає його нікчемною маріонеткою. Якщо ж він припинив страждання Софії, то перед смертю Джеппетто попросить вибачення в Піноккіо; пізніше того ж дня Піноккіо переносить ерґо Софії в її маріонеткову копію, щоб оживити її.
  2. англ. The Belle Époque era was our final selection because it was the period in which romance, turmoil, cultural resurgence, and prosperity coexisted.
  3. Ґрунтується на 68 оцінкових відгуках із 71 загального відгука.
  4. Ґрунтується на 39 оцінкових відгуках із 40 загальних відгуків.
  5. Ґрунтується на 25 оцінкових відгуках із 26 загальних відгуків.
  6. Ґрунтується на 140 відгуках.
  7. англ. In fact, of all the distressing and enigmatic stories I've seen in this genre, this is definitely among one of my favorites.
  8. Згідно із численними джерелами:[83][84][85][86][87][88]
Джерела
  1. а б McCaffrey, Ryan (19 травня 2021). Lies of P, a Pinocchio-Inspired Souls-Like Game Announced for PC, PS5, and Xbox Series X. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021. 
  2. Brown, Andy (9 листопада 2021). 'Lies Of P' gameplay trailer makes Pinocchio the star of a bloody souls-like. NME (англ.). NME Networks. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021. 
  3. а б в г д е Denzer, TJ (13 вересня 2023). Lies of P review: Got no strings to hold me down. Shacknews (англ.). Gamerhub. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  4. а б Tack, Daniel (20 травня 2021). Lies Of P Is The Dark Souls Of Pinocchio. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021. 
  5. Stewart, Jared (8 листопада 2021). New Lies of P Trailer Has Serious Bloodborne Vibes. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021. 
  6. а б Zerbinatto, Murillo (8 червня 2023). Lies of P Impression. RPGamer (англ.). CraveOnline Gaming. Архів оригіналу за 9 червня 2023. Процитовано 9 червня 2023. 
  7. Garrido, Alberto; Reinosa, Rebeca (6 вересня 2022). Lies of P — Our first impressions from Gamescom. Gamereactor (англ.). Gamez Publishing A/S. Архів оригіналу за 7 вересня 2022. Процитовано 25 жовтня 2022. 
  8. а б в г д е ж и к л м Northup, Travis (13 вересня 2023). Lies of P Review. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 13 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023. 
  9. а б в г Ellis, Caelyn (14 вересня 2023). Lies of P review — a decent imitation that never quite matches the real thing. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 15 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023. 
  10. Franey, Joel (19 вересня 2023). Lies of P Fable Arts and weapon powers explained. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  11. Colp, Tyler (25 серпня 2022). Lies of P can't fool us: It's literally Bloodborne. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 26 серпня 2022. Процитовано 25 жовтня 2022. 
  12. а б в г д е Cattanach, Finlay (19 вересня 2023). Lies of P review — no lie of quality here. VideoGamer.com (англ.). Resero Network. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  13. а б Colantonio, Giovanni (25 серпня 2022). Pinocchio Soulslike Lies of P is more than an absurd Bloodborne imitation. Digital Trends (англ.). Архів оригіналу за 25 серпня 2022. Процитовано 25 жовтня 2022. 
  14. а б в г д е ж Wakeling, Richard (13 вересня 2023). Lies Of P Review — No Strings Attached. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023. 
  15. а б в Thorn, Ed (19 вересня 2023). Lies Of P review: the closest we'll get to Bloodborne on PC, probably. Rock Paper Shotgun (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  16. LeBlanc, Wesley (19 вересня 2023). Lies Of P: 20 Soulslike Tips, Tricks, Secrets, And More To Help Pinocchio Survive Krat. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  17. Cattanach, Finlay (19 вересня 2023). Lies of P how to get Ergo and best Ergo farming spots. VideoGamer.com (англ.). Resero Network. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  18. Boswell, Russ (17 вересня 2023). Lies of P: How To Level Up. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  19. Cattanach, Finlay (19 вересня 2023). Lies of P how to use quartz and P-organs explained. VideoGamer.com (англ.). Resero Network. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  20. Cattanach, Finlay (19 вересня 2023). Lies of P tips and tricks to help you beat the game. VideoGamer.com (англ.). Resero Network. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  21. Givens, Billy (15 вересня 2023). Lies Of P: Best Wishstones. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  22. Samson, Antonio (13 вересня 2023). Lies of P Review: Souls for the Puppets. GameSkinny (англ.). Gamurs. Архів оригіналу за 16 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  23. Haq, Huzaifa (16 вересня 2023). Lies Of P: Weight & Encumbrance, Explained. DualShockers (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  24. Givens, Billy (15 вересня 2023). Lies Of P Co-Op And NPC Summons Explained. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  25. Martin, Sean (15 вересня 2023). How to get boss weapons and amulets in Lies of P. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 16 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  26. Rodriguez, Jason (19 вересня 2023). Lies of P: riddles and Trinity Key doors guide. Sports Illustrated (англ.). The Arena Group. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  27. Givens, Billy (15 вересня 2023). Lies Of P: All Phone Riddle Answers And Locations. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  28. Rodriguez, Jason (19 вересня 2023). Lies of P: all Cryptic Vessels and hidden locations. Sports Illustrated (англ.). The Arena Group. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  29. Collectibles — Lies of P Guide. IGN (англ.). Ziff Davis. 20 вересня 2023. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  30. Sarnowski, Melissa (17 вересня 2023). Lies of P: How to Use Stargazers. GameSkinny (англ.). Gamurs. Архів оригіналу за 17 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  31. West, Josh (24 серпня 2022). In Lies of P, Xbox owners may finally have a Bloodborne that they can call their own. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 24 серпня 2022. Процитовано 25 жовтня 2022. 
  32. а б Argüello, Diego Nicolás (13 вересня 2023). Lies of P carves a singular space out of the Soulsborne genre. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 13 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  33. а б в г Лисайчук, Артем (27 вересня 2023). Огляд Lies of P. Гарний хлопчик. ITC. Архів оригіналу за 10 жовтня 2023. Процитовано 8 березня 2023. 
  34. Buchalter, Jake (5 жовтня 2023). Lies Of P: 7 Best Side Quests You Don't Want To Miss. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 8 березня 2023. Процитовано 8 березня 2023. 
  35. а б в г д LeBlanc, Wesley дата=13 вересня 2023. Lies of P Review — Master Of Puppets. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023. 
  36. а б в г д Croft, Liam (13 вересня 2023). Lies of P Review (PS5). Push Square (англ.). NLife Media. Архів оригіналу за 15 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023. 
  37. Rodriguez, Jason (19 вересня 2023). Lies Of P — New Game Plus Guide. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  38. Hoban, Brie (25 вересня 2023). How Lies of P's Ending Opens the Door To a Dark Fantasy Universe. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 28 вересня 2023. Процитовано 8 березня 2024. 
  39. Clayton, Natalie (9 листопада 2021). Pinnochio Bloodborne-alike Lies of P leaves a bloody trail of puppets in its first gameplay trailer. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021. 
  40. а б в Rousseau, Jeffrey (20 вересня 2023). The plans for Lies of P. GamesIndustry.biz (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 21 вересня 2023. Процитовано 8 березня 2023. 
  41. а б в Makar, Connor (4 травня 2023). Interview: Lies of P developer explains why it's bringing the famously Italian Pinocchio all the way to Paris. VG247 (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 4 травня 2023. Процитовано 15 травня 2023. 
  42. а б Mazanko, Vlad (24 жовтня 2022). Lies Of P Dev Already Has Plans For DLC, Talks Possible Sequel. TheGamer (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 25 жовтня 2022. Процитовано 25 жовтня 2022. 
  43. Romano, Sal (8 листопада 2021). Lies of P alpha gameplay teaser trailer. Gematsu (англ.). Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021. 
  44. Walker, Ian (2 грудня 2021). Bloodborne Vibes Weren't Intentional, Say Pinocchio Souls-Like Devs. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 2 грудня 2021. Процитовано 25 жовтня 2022. 
  45. Broadley, Logan (20 травня 2021). Souls-like action RPG Lies of P is a dark retelling of Pinocchio. PC Invasion (англ.). Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021. 
  46. Allsop, Ken (17 лютого 2024). Stellar soulslike Lies of P drops Denuvo, and it's on sale right now. PCGamesN (англ.). Network N. Архів оригіналу за 17 лютого 2024. Процитовано 7 березня 2024. 
  47. Cripe, Michael (19 травня 2021). Lies of P Trailer Promises a Nightmarish Soulslike... with Pinocchio. The Escapist (англ.). Gamurs. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021. 
  48. Walker, Ian (8 листопада 2021). Pinocchio Souls-Like Looks Surprisingly Badass. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 11 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021. 
  49. Makuch, Eddie (23 серпня 2022). Pinocchio-Meets-Bloodborne Game, Lies Of P, Gets New Trailer. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 23 серпня 2022. Процитовано 26 серпня 2022. 
  50. Gurwin, Gabe; Carr, James (8 червня 2023). Lies Of P Gets Demo Today As Part Of Summer Game Fest, Launches In September. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 8 червня 2023. Процитовано 8 червня 2023. 
  51. Romano, Sal (8 червня 2023). Lies of P delayed to September 19, demo now available. Gematsu (англ.). Архів оригіналу за 8 червня 2023. Процитовано 8 червня 2023. 
  52. Croft, Liam (9 серпня 2023). Lies of P Goes Gold with September PS5, PS4 Launch Looming. Push Square (англ.). NLife Media. Архів оригіналу за 9 серпня 2023. Процитовано 16 серпня 2023. 
  53. а б Yin-Poole, Wesley (1 листопада 2023). Lies of P Sequel Confirmed, First DLC and Game Update Teased. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 1 листопада 2023. Процитовано 3 листопада 2023. 
  54. Ovcharov, Stoyan (18 вересня 2023). Lies of P release times: when can you start playing?. Sports Illustrated (англ.). The Arena Group. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  55. Orpheus, Joshua (17 листопада 2023). Lies of P Soundtrack Now Streaming via Spotify. Noisy Pixel (англ.). Архів оригіналу за 8 грудня 2023. Процитовано 7 березня 2024. 
  56. Yang, George (7 лютого 2024). Lies Of P's Collaboration With Wo Long: Fallen Dynasty Arrives In Time For Valentine's Day. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 7 лютого 2024. Процитовано 7 березня 2024. 
  57. а б PlayStation 5 Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 17 січня 2024. Процитовано 7 листопада 2023. 
  58. а б PC Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 7 березня 2024. Процитовано 7 березня 2024. 
  59. а б Xbox Series X Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 7 березня 2024. Процитовано 7 березня 2024. 
  60. а б Lies of P Reviews. OpenCritic (англ.). Архів оригіналу за 6 лютого 2024. Процитовано 7 листопада 2023. 
  61. а б в г д Yang, George (13 вересня 2023). Lies of P review: a solid Soulslike with some strings attached. Digital Trends (англ.). Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023. 
  62. Romano, Sal (13 вересня 2023). Famitsu Review Scores: Issue 1815. Gematsu (англ.). Архів оригіналу за 16 вересня 2023. Процитовано 12 листопада 2023. 
  63. а б в Gould-Wilson, Jasmine (13 вересня 2023). Lies of P review. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023. 
  64. а б в г Carpenter, Lincoln (13 вересня 2023). Lies of P review. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023. 
  65. а б в г Bergin, Lauren (13 вересня 2023). Lies of P review — the best soulslike since Elden Ring. PCGamesN (англ.). Network N. Архів оригіналу за 15 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023. 
  66. а б Reuben, Nic (19 вересня 2023). Lies of P review — inventive Pinocchio RPG has a fiendish heart. The Guardian (англ.). Архів оригіналу за 19 вересня 2023. Процитовано 20 вересня 2023. 
  67. а б в г Saed, Sherif (13 вересня 2023). Lies of P review: One of 2023's most frustrating games is a hard sell, even on Game Pass. VG247 (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 16 вересня 2023. 
  68. а б в г Young, Georgina (13 вересня 2023). Lies of P review: A beginner's guide to soulslikes. Sports Illustrated (англ.). The Arena Group. Архів оригіналу за 13 вересня 2023. Процитовано 21 вересня 2023. 
  69. а б Harris, Kieran (13 вересня 2023). Lies of P Review. Gamereactor (англ.). Gamez Publishing A/S. Архів оригіналу за 20 вересня 2023. Процитовано 21 вересня 2023. 
  70. а б Dwiar, Rob (13 вересня 2023). Lies of P review — master of puppets. TechRadar (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 14 вересня 2023. Процитовано 21 вересня 2023. 
  71. Hughes, William (14 вересня 2023). Lies Of P is far better than a "dark, violent Pinocchio game" has any right to be. The A.V. Club (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 15 вересня 2023. Процитовано 21 вересня 2023. 
  72. D'Angelo, William (19 вересня 2023). Mortal Kombat 1 and Lies of P Debut on the Steam Charts — Sales. VGChartz (англ.). Архів оригіналу за 26 вересня 2023. Процитовано 26 вересня 2023. 
  73. Tailby, Stephen (25 вересня 2023). UK Sales Charts: Surprise Hit Lies of P Makes an Impressive Third Place Debut. Push Square (англ.). NLife Media. Архів оригіналу за 26 вересня 2023. Процитовано 26 вересня 2023. 
  74. Corrie, Justin (6 жовтня 2023). PlayStation Store: September 2023's top downloads. PlayStation Blog (англ.). Sony Interactive Entertainment. Архів оригіналу за 6 жовтня 2023. Процитовано 19 жовтня 2023. 
  75. Corrie, Justin (8 листопада 2023). PlayStation Store: October 2023's top downloads. PlayStation Blog (англ.). Sony Interactive Entertainment. Архів оригіналу за 8 листопада 2023. Процитовано 9 листопада 2023. 
  76. Barker, Sammy (17 жовтня 2023). It's True! Lies of P Sales Surpass One Million Units. Push Square (англ.). NLife Media. Архів оригіналу за 17 жовтня 2023. Процитовано 19 жовтня 2023. 
  77. а б Moyse, Chris (29 серпня 2022). Here are the winners of this year's Gamescom 2022 awards. Destructoid (англ.). Gamurs. Архів оригіналу за 29 серпня 2022. Процитовано 7 березня 2024. 
  78. а б Loveridge, Sam (10 листопада 2023). Here are all the Golden Joystick Awards 2023 winners. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 10 листопада 2023. Процитовано 11 листопада 2023. 
  79. а б Yonezawa, Bruno (8 грудня 2023). The Game Awards 2023: All Winners & Awards. Screen Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 8 грудня 2023. Процитовано 8 грудня 2023. 
  80. а б Sinclair, Brendan (16 січня 2024). Zelda: Tears of the Kingdom, Baldur's Gate 3 top GDC Award nominations. GamesIndustry.biz (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 16 січня 2024. Процитовано 7 березня 2024. 
  81. Park, Gene (8 грудня 2023). The best video games of 2023. The Washington Post (англ.). Nash Holdings. Архів оригіналу за 8 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  82. Winkie, Luke (5 грудня 2023). The Very Best Video Games of 2023. Vulture (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 16 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  83. Cruz, Christopher (13 грудня 2023). 20 Best Video Games of 2023. Rolling Stone (англ.). Penske Media Corporation. Архів оригіналу за 23 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  84. The 25 Best Video Games of 2023. Slant Magazine (англ.). 4 грудня 2023. Архів оригіналу за 5 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  85. The 20 best games of 2023. NME (англ.). NME Networks. 5 грудня 2023. Архів оригіналу за 22 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  86. West, Josh (11 грудня 2023). The 25 best games of 2023. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 23 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  87. Byrd, Matthew; Greenbaum, Aaron; Boo, Bernard; David, Margaret; Stone, Sam; Freiberg, Chris (6 грудня 2023). The Best Games of 2023. Den of Geek (англ.). DoG Tech LLC. Архів оригіналу за 6 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  88. Mahardy, Mike; Carpenter, Nicole; Mayers, Maddy; Plante, Chris; Gilliam, Ryan; Diaz, Ana; Ashley, Clayton (5 грудня 2023). The 50 best video games of 2023. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 21 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  89. Blake, Vikki (16 грудня 2023). The Steam Awards 2023 shortlist has been revealed — here's what Steam players think are 2023's best games. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 16 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  90. Carter, Justin (2 січня 2024). Baldur's Gate 3 drives Valve's 2023 Steam Awards. Game Developer (англ.). Informa. Архів оригіналу за 2 січня 2024. Процитовано 2 січня 2024. 

Посилання[ред. | ред. код]