Lissodelphis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lissodelphis
Lissodelphis borealis
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Cetartiodactyla
Підряд: Китоподібні (Cetacea)
Інфраряд: Зубаті кити (Odontoceti)
Родина: Дельфінові (Delphinidae)
Рід: Lissodelphis
(Gloger, 1841)

Види
Посилання
Вікісховище: Lissodelphis
Віківиди: Lissodelphis
EOL: 46559312
ITIS: 180453
NCBI: 27612
Fossilworks: 63570

Lissodelphis — рід ссавців родини дельфінових, що налічує 2 види. Надають перевагу холодним водам Атлантичного і Тихого океанів, хоча й зустрічаються в тропіках. Один вид живе у північній, один в південній півкулі.

Етимологія[ред. | ред. код]

грец. λισσός — «гладенький»; грец. δελφίν — «дельфін». Назва роду описує конкретну характеристику, а саме відсутність спинного плавника.

Морфологія[ред. | ред. код]

Впізнавані через відсутність спинного плавника. Обидва види мають тонкі тіла, невеликі, загострені плавники і невеликі хвости. Забарвлення чорне. Обидва мають білі животи, проте, площа білого забарвлення у південного виду охоплює набагато більше тіла — у тому числі боки, ласти, дзьоб. У L. borealis самці сягають довжини 220 см, самиці 200 см. У L. peronii самці сягають довжини 250 см, а ваги 100 кг, а L. borealis 80-90 кг.

Поведінка[ред. | ред. код]

Живуть у великих групах, від кількох сотень аж до 3000 особин. Обидвох видів, часто бачать у безпосередній близькості від інших дельфінових. Можуть бути як дуже активними так і дуже тихими. Зазвичай уникають човна, але іноді пливуть уздовж по хвилях. Обидва види належать до найбільш швидких плавців. Вони досягають швидкості 40 км/год і можуть стрибати на близько 7 метрів у довжину.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Живуть близько 40 років.

Джерела[ред. | ред. код]