Lust for Life (альбом Іггі Попа)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Lust for Life
Студійний альбом Іггі Попа
Виконавець Іггі Поп
Дата випуску 29 серпня 1977 року
Записаний квітень — червень 1977
Жанр
Тривалість 41:53
Мова Англійська
Студія звукозапису Hansa Studio by the Wall, Берлін
Лейбл RCA Records
Продюсер Девід Бові, Іггі Поп,
Колін Тарстон
Хронологія Іггі Поп
Попередній
←

The Idiot

(1977)
Наступний
→
Сингли з альбому Lust for Life
  1. «Success" / "The Passenger»
    Випущений: 30 вересня 1977 року

Lust for Life - другий студійний альбом Іггі Попа та його другий диск, записаний у співпраці з Девідом Бові, виданий у 1977 році, через півроку після платівки The Idiot. Диск отримав позитивні відгуки критиків і на сьогоднішній день є найбільш комерційно успішним альбомом музиканта, крім того, він став його найуспішнішим лонгплеєм у британському чарті (досяг #28). Заголовна пісня отримала новий виток популярності через два десятиліття, коли потрапила в саундтрек до фільму «На голці» (1996).

Передісторія[ред. | ред. код]

Робота над Lust for Life почалася відразу ж після закінчення концертного туру на підтримку альбому The Idiot, який завершився 16 квітня 1977 року[5][6]. За словами Іггі Попа: «Ми з Девідом вирішили, що запишемо цей альбом дуже швидко, ми написали, записали і змікшували його за вісім днів. Ми зробили це так швидко тому, що ми мали багато грошей від авансу, які ми поділили»[7] Співак мало спав у період запису платівки, пояснюючи це так: «Бові страшенно швидкий хлопець ... Я зрозумів, що я повинен бути швидше ніж він, інакше це могло перетворитися на його альбом»[5] Спонтанний метод створення пісень, який превалював у Іггі Попа, надихнув Бові імпровізувати з власною лірикою під час запису своєї наступної платівки Heroes[6].

Боуї, Поп та звукоінженер Колін Тарстон продюсували Lust for Life під псевдонімом Bewlay Bros. (назва фінальної пісні на альбомі Бові Hunky Dory)[5]. Платівка була записана на берлінській студії Hansa Tonstudio разом із гітаристами Рікі Гердінером і Карлосом Аломаром та Хантом і Тоні Сейлсамі на ударних та басу відповідно. Крім Бові (який грав на клавішних та виконав бек-вокал), серед сесійних музикантів були три чверті майбутнього складу його гурту Tin Machine[5]. Брати Сейлз внесли «ураганний внесок» у запис альбому, що спонукало Бові запропонувати їм приєднатися до своєї нової групи через дванадцять років («я знайшов нам ритм-секцію!» — сказав він Рівзу Гебрелсу після прослуховування альбому Lust For Life)[8]. Титульна фотографія була зроблена Енді Кентом, який також сфотографував Попа для обкладинки The Idiot[5].

Стиль та теми[ред. | ред. код]

Lust for Life, як правило, вважається записом з більшим впливом Іггі Попа, ніж Бові, який, у свою чергу, домінував на платівці The Idiot. Порівняно з попередником альбом був менш експериментальним у музичному плані і мав більш рок-н-рольний відтінок[9][10][1]. Проте деякі композиції відрізнялися похмурою атмосферою, наприклад The ​​Passenger, яку Рой Карр та Чарльз Шаар Мюррей (редактори New Musical Express), описали як одну з «найприлипливих пісень Попа»[9], а також «Tonight» і «Turn Blue» — вони обидві стосувалися теми зловживання героїном. Платівка містить і більш оптимістичні пісні, такі як "Success" і " Lust for Life", останню журнал Rolling Stone описав як "послання від того, хто вижив - в маси"[11][12][13].

За словами Іггі Попа знаменитий риф, придуманий Бові для "Lust for Life", був натхненний кодом морзе, який відкриває випуск новин American Forces Network News у Берліні[14]. У кількох місцях мелодія дублюється всією групою, Карлос Аломар прокоментував це: «Ми не могли грати в контр-ритм, нам просто доводилося слідувати йому»[6][15].. Барабанщик гуртів Joy Division та New Order Стівен Морріс заявив: «У „Lust For Life“ звук ударних не просто потужний, а могутній! Найгучніші тарілки відомі людству – у цьому рифі! Я мрію про такий самий звук досі»[10].

"The Passenger" була натхненна віршем Джима Моррісона, який порівнював "сучасне життя з подорожжю на машині"[16]. Також пісню інтерпретували як «спритний підкол Іггі про культурний вампіризм Боуї»[10]. Музика, «спокійний… пружний грув», була написана гітаристом Рікі Гардінером[17]. Пісня була випущена як бі-сайд на єдиному синглу альбому — «Success», безтурботної композиції записаної в стилі питання—відповіді. AllMusic назвав її "чудовою одноразовою піснею", а Rolling Stone  - "заразним одноразовим треком"[18][19].

«Turn Blue» триває трохи менше 7 хвилин, це найдовша пісня на альбомі, її текст — свого роду сповідь, яка була складена в період невдалої сесії Бові та Попа у травні 1975 року, коли останній перебував у стані найсильнішої наркозалежності. Ця пісня, що спочатку називалася «Moving On», була написана Бові, Попом, Волтером Лесі і Ворреном Пісом[20][21]. Також текст цієї пісні — єдиний із усіх, який відсутній на обкладинці оригінального вінілового видання. Серед інших композицій альбому були: "Sixteen" - єдина пісня написана повністю Іггі Попом, "Some Weird Sin" - хард-роковий трек з лірикою від імені "заблудлого хлопця"[22], нео-панк "Neighborhood Threat і "Fall in Love with Me", яка народилася з імпровізованого джему групи, Іггі Поп одразу ж написав для неї текст, очевидно надихаючись своєю тодішньою дівчиною - Естер Фрідмен (англ. Esther Friedmann).[6]

Випуск та вплив[ред. | ред. код]

Lust for Life досяг 28-го місця в хіт-параді Великої Британії, це найвища позиція Іггі в чартах цієї країни[23]. Спочатку альбом добре продавався в США, але раптова смерть Елвіса Преслі внесла свої корективи - лейбл RCA Records сфокусувався на перевиданні каталогу платівок «Короля рок-н-ролу», тим самим, ні про яке просування альбому Іггі Попа не було мови[6]. Зрештою, лонгплей добре зарекомендував себе в Сполучених Штатах, але досяг лише 120-ї позиції в хіт-параді Billboard. У сучасному огляді від журналу Rolling Stone зазначалося, що «сам собою, „Lust for Life“ — успішний альбом», але рецензент нарік, що «нова позиція Іггі Попа — обережна і зовсім не бунтарська». 30 вересня 1977 був випущений єдиний сингл з альбому - «Success»[9]

Відгуки критиків[ред. | ред. код]

Професійні огляди
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
AllMusic 5/5 зірок[24]
Blender 4/5 зірок[25]
Chicago Tribune 3.5/4 зірки[26]
Christgau's Record Guide A−[27]
Encyclopedia of Popular Music 5/5 зірок[28]
Pitchfork 9.0/10[29]
Q 5/5 зірок[30]
The Rolling Stone Album Guide 4/5 зірок[31]
Sounds 5/5 зірок[32]
Spin Alternative Record Guide 6/10[33]

Марк Демінг із AllMusic писав у своїй рецензії:

У музичному плані Lust for Life має більш агресивний зміст, ніж The Idiot, в основному це заслуга ритм секції— братам Ханту та Тоні Сейлсам. Брати довели, що у своїй справі вони одні з найкращих: створивши рок-н-рольну вакханалію в титульному треку, жорсткий грув у «Tonight» і мінімалістичний нео-панк «Neighborhood Threat», разом з гітаристами Рікі Гардінером і Карлосом сформували неповторний рок-н-рольний ансамбль — «небо і земля» в порівнянні з нехитрим звуком The Stooges, але здатний розбудити в Іггі колишню силу. Девід Бові знову виступив продюсером запису, але його вплив на цьому альбомі менш помітний у порівнянні з The Idiot. У ліричному плані Іггі Поп взяв нову для себе висоту: у текстах він зачіпає теми наркотиків («Tonight»), декадансу («The Passenger»), неправильних рішень («Some Weird Sin») та спокуси, з якою йому проходило зіткнутися ( "Lust for Life"). На Lust for Life Іггі Попу вдалося поєднати агресивний натиск періоду The Stooges з інтелектуальним світоглядом The Idiot – результат вийшов просто чудовим: розумний, кумедний, гострий та рок-н-рольний альбом. Lust for Life - найкращий запис у сольній кар'єрі Іггі Попа[1].

Марк Демінг

Кавер-версії та концертні виконання[ред. | ред. код]

Через рік концертні версії «Lust for Life» і «Sixteen» були випущені на платівці Попа TV Eye. Кавер-версія «Tonight» у виконанні Бові та Тіни Тернер (без початкових рядків, де йдеться про наркотики), а також композицію «Neighborhood Threat» було включено до альбому Бові Tonight 1984 року. Композиція «The Passenger» була переспівана такими виконавцями, як: Нік Кейв, Bauhaus, Lunachicks, Siouxsie and the Banshees, а також Майком Хатченсом (для саундтреку до фільму «Бетмен Назавжди»), серед інших бразильський гурт Capital Inicial записав свою версію пісні португальською мовою, яка називалася «О Passageiro». Гурт Duran Duran зробив кавер-версію треку «Success» для свого альбому Thank You. «Lust For Life» виконували багато музикантів, включаючи: Yo La Tengo, The Damned, The Smithereens, Том Джонс і The Pretenders, її також на своїх концертах виконував Девід Бові. «Lust for Life» використовувалася у передачі «The Jim Rome Show», як музична заставка, а також, як музична тема для рекламних роликів фірми Royal Caribbean International. Її рифом надихнувся гурт Jet для написання пісні «Are You Gonna Be My Girl?»[34][35], крім того, цей риф був процитований валлійським гуртом Manic Street Preachers у фіналі їхнього треку «You Love Us» і шотландським гуртом Travis на початку їхньої пісні «Selfish Jean».

Треклист[ред. | ред. код]

Автор слів Іггі Поп, за виключенням відмічених. 

Сторона A
#НазваАвтор музикиТривалість
1.«Lust for Life»Девід Бові5:12
2.«Sixteen»Іггі Поп2:23
3.«Some Weird Sin»Девід Бові3:40
4.«The Passenger»Рікі Гардінер4:40
5.«Tonight»Девід Бові3:38
Сторона B
#НазваАвтор слівАвтор музикиТривалість
1.«Success»Волтер ЛесіДевід Бові4:23
2.«Turn Blue» Девід Бові, Воррен Піс6:53
3.«Neighborhood Threat» Девід Бові, Рікі Гардінер3:22
4.«Fall in Love with Me» Девід Бові, Тоні Сейлс, Хант Сейлс6:30

Учасники запису[ред. | ред. код]

Чарти і сертифікати[ред. | ред. код]

Weekly chart performance for Lust for Life
Chart (1977) Peak
position
Нідерланди Нідерланди Dutch Albums (MegaCharts)[36] 8
Велика Британія Велика Британія UK Albums (OCC)[37] 28
US Billboard Top LPs & Tape[38] 120
Sales and certifications for Lust for Life
Регіон Сертифікація Продажі
Велика Британія (BPI)[39] Золотий 100 000^

^відвантаження, що базуються лише на сертифікаціях

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Mark Deming. Iggy Pop — Lust for Life review. AllMusic (англ.). Netaktion LLC. Архів оригіналу за 26 травня 2021. Процитовано 29 травня 2021.
  2. Matt Wilkinson (11 березня 2016). Iggy Pop – 'Post Pop Depression' – The NME Verdict. NME (англ.). Архів оригіналу за 12 березня 2016. Процитовано 1 серпня 2016.
  3. Brod, Doug; Kenny, Glenn; Peisner, David; Raftery, Brian; Robbins, Ira (October 2007). The 30 Essential Punk Albums of 1977. Spin (англ.). Т. 23, № 10. с. 67—70. Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 15 жовтня 2020.
  4. Gig Highlight: Iggy Pop. Totally Stockholm (англ.). 4 травня 2016. Архів оригіналу за 26 січня 2020. Процитовано 26 січня 2020.
  5. а б в г д Pegg, 2000, с. 383—384.
  6. а б в г д Trynka, 2007, с. 263—272.
  7. Ambrose, 2004, с. 173.
  8. Buckley, 1999, с. 451.
  9. а б в Carr, Murray, 1981, с. 118.
  10. а б в Ambrose, 2004, с. 185—186.
  11. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою AMGReview2 не вказано текст
  12. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою rollingstone не вказано текст
  13. AllMusic song review: «Turn Blue» (англ.). AllMusic. 7 лютого 2015. Архів оригіналу за 29 травня 2021. Процитовано 16 липня 2010.
  14. Pegg, 2000, с. 137.
  15. Allmusic song review: «Lust for Life» (англ.). AllMusic. 7 лютого 2015. Архів оригіналу за 29 травня 2021. Процитовано 16 липня 2010.
  16. Pegg, 2000, с. 160.
  17. Allmusic song review: «The Passenger» (англ.). AllMusic. 7 лютого 2015. Архів оригіналу за 29 травня 2021. Процитовано 17 липня 2010.
  18. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою rollingstone2 не вказано текст
  19. Allmusic song review: «Success» (англ.). AllMusic. 7 лютого 2015. Архів оригіналу за 29 травня 2021. Процитовано 17 липня 2010.
  20. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою AMG Turn Blue2 не вказано текст
  21. Pegg, 2000, с. 223.
  22. AllMusic review: «Some Weird Sin» (англ.). AllMusic. 7 лютого 2015. Архів оригіналу за 29 травня 2021. Процитовано 17 липня 2010.
  23. Trynka, 2007, с. 417—426.
  24. Deming, Mark. Lust for Life – Iggy Pop. AllMusic. Архів оригіналу за 3 квітня 2019. Процитовано 15 жовтня 2020.
  25. Smith, RJ (September 2004). Iggy Pop: Lust for Life. Blender. № 29. Архів оригіналу за 30 червня 2006. Процитовано 11 серпня 2016.
  26. Kot, Greg (22 липня 1990). Pop On Pop: Iggy Rates His Own Music (And So Do We). Chicago Tribune. Архів оригіналу за 9 серпня 2020. Процитовано 4 листопада 2020.
  27. Christgau, 1981.
  28. Larkin, 2011.
  29. Geffen, Sasha (6 червня 2020). Iggy Pop: The Bowie Years. Pitchfork. Архів оригіналу за 6 червня 2020. Процитовано 6 червня 2020.
  30. Goddard, Simon (Summer 2020). The Berlin Stories. Q. № 413. с. 108.
  31. Coleman та Kemp, 2004, с. 645.
  32. Makowski, Pete (20 серпня 1977). Iggy Pop: Lust For Life (RCA AFLI 2488). Sounds. Архів оригіналу за 24 вересня 2020. Процитовано 15 жовтня 2020 — через Rock's Backpages (необхідна підписка).
  33. Rubin, 1995, с. 378.
  34. Rolling Stone : Jet's High Times: Jet. web.archive.org. 27 листопада 2006. Архів оригіналу за 27 листопада 2006. Процитовано 9 липня 2022.
  35. Jet - Are You Gonna Be My Girl : single review. web.archive.org. 6 серпня 2007. Архів оригіналу за 6 серпня 2007. Процитовано 9 липня 2022.
  36. «Iggy Pop — Lust for Life» (нідерландською). Dutchcharts.nl. Hung Medien.
  37. «Iggy Pop | Artist | Official Charts» (англійською). UK Albums Chart. The Official Charts Company.
  38. Lust for Life Chart History. Billboard. Архів оригіналу за 24 серпня 2021. Процитовано 24 серпня 2021.
  39. British album certifications – Iggy Pop – Lust for Life (Англійська) . Британська асоціація виробників фонограм (BPI). Виберіть albums у полі Format. Виберіть Gold у полі Certification. Введіть Lust for Life у полі "Search BPI Awards" та потім натисніть Enter.

Література[ред. | ред. код]