Повій звичайний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Lycium barbarum)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Повій звичайний
Гілка повію на кручах данського узбережжя
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Пасльоноцвіті (Solanales)
Родина: Пасльонові (Solanaceae)
Рід: Повій (Lycium)
Вид:
Повій звичайний (L. barbarum)
Біноміальна назва
Lycium barbarum
L., 1753

Повій звичайний[1] (Lycium barbarum L., 1753) — кущ роду повій родини пасльонових. Плоди (висушені, заморожені або перероблені іншим чином ягоди «ґо́джі») повію звичайного та деяких споріднених видів здавна використовувались як харчові, і в наш час комерційно вирощуються в Китаї. У китайській традиційній медицині використовуються як лікарські, хоча клінічні дослідження останніх років не виявили жодних клінічних підтверджень чи спростувань, за винятком виявлених у деяких партіях плодів слідів пестицидів, добрив та інших побічних продуктів промислового вирощування.

Назва[ред. | ред. код]

Поширені назви — (діал.) дереза, спиноза, повійка, лиція (ліція, люція). Остання походить від латинської назви рослини.

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщина — Центральний Китай. Завезений в Україну, здичавів, поширений повсюди, крім високогір'я. На півдні Європи поширений інший, теплолюбний вид — повій європейський (Lycium europaeum), що походить з Малої Азії та розповсюдився ширше в середні віки.

Сторінка з книжки Отто Томе Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, 1885
Висушені плоди повію звичайного

Медичне застосування[ред. | ред. код]

Плоди повію звичайного використовували протягом 2000 років у китайській традиційній медицині. Він входить до зборів, що посилюють статевий потяг. Медичні препарати з плодів повію використовують проти діабету та для зниження тиску через дію на судини та нервову систему. Має здатність зміцнювати зір, тонізувати нирки й печінку, зміцнювати імунітет. Було розроблено багато комерційних продуктів: крім традиційних сухих фруктів ще вино та інші напої, з молодого листя — чай. У 2006 році внутрішнє споживання в Китаї становило понад 30 000 тонн, а експорт — понад 4500 тонн з ринковою вартістю 15 мільйонів доларів США, що посідає п'яте місце в експорті традиційних китайських лікарських засобів після женьшеню, цинамону, кордицепсу і перцю. Фармакологічні властивості продуктів з повію звичайного вивчалися дослідниками у США[2], Італії[3] та інших країнах, але жодних клінічних підтверджень їх чудодійності не знайдено. Навпаки, було виявлено набагато нижчі показники для вітаміну С та інших потенційно корисних компонентів[4], а також алергенність і у деяких імпортованих зразках — перевищення вмісту пестицидів.

Розмноження та культивування[ред. | ред. код]

Повій культивують у країнах Європи, Середньої Азії і особливо широко в Китаї, де ним зайнято 13000 гектарів. Для культивування добре придатні чорноземи та суглинкові ґрунти. Розмножується поділом куща. У ландшафтному дизайні можна використовувати для живоплотів, закріплення схилів та для приваблювання птахів.

Інші добре відомі види[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lycium barbarum // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Olivier Potterat (2010): "Goji (Lycium barbarum and L. chinense): Phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity". Planta medica, volume 76, issue 1, pages 7-19.
  3. Loraine Bonturi (2015), "Attività farmacologiche e possibili bersagli molecolari dei polisaccaridi del Lycium barbarum (LBP)" Graduation Thesis, Pharmacy Department, University of Pisa. Accessed on 2018-06-12.
  4. Why so-called 'superfoods' could be BAD for you: Nutritionist says kale can send your thyroid haywire and quinoa irritates the gut | Mail Online

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]