Літронакс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Літронакс
Час існування: 81 млн р.т.
Реконструкція скелету
Реконструкція скелету
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Завропсиди (Sauropsida)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящіротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Інфраряд: Целурозаври (Coelurosauria)
Надродина: Тиранозавроїди (Tyrannosauroidea)
Родина: Тиранозаврові (Tyrannosauridae)
Підродина: Тиранозаврини (Tyrannosaurinae)
Рід: Літронакс (Lythronax)
Loewen et al., 2013
Літронакс аргестес (Lythronax argestes)
Loewen et al., 2013
Посилання
Вікісховище: Lythronax
Віківиди: Lythronax
EOL: 42417731
Fossilworks: 294659

Літронакс (лат. Lythronax argestes, від грец. Λύθρον — "кров" і ἄναξ — "повелитель") — хижак, який належить до Тиранозаврових, знайдений на території штату Юта в 2013 році. Єдиний зразок був виявлений в породах формації Вахвеп, його вік оцінений в 81 млн р. т., таким чином він є найстарішим представником родини.

Відкриття[ред. | ред. код]

У 2009 році Скот Річардсон з Бюро управління земельними ресурсами США разом зі своїм колегою шукав скам'янілості у формації Вахвеп, на півдні Юти, там вони натрапили на ногу та носову кістку теропода поблизу Ніппл Батта. Річардсон зв'язався з командою палеонтологів Університету Юти, які спочатку скептично віднеслись до знахідки, адже скам'янілості тероподів раніше не були виявлені в цьому районі. Їм надіслали фотографію носової кістки, за якою вони визначили, що вона належить Тиранозавровому, який, ймовірно, був новим видом, оскільки походив із епохи, в якій представників цієї групи не було відомо. В результаті рештки були ретельно розкопані протягом року. До офіційного опису динозавра називали "Ніппл Батт Тиранозавр" і "Тиранозаврид з Вахвеп".[1]

Літронакс (А) у порівнянні з Тератофонеєм (B)

Зразок під маркуванням UMNH VP 20200 був зроблений голотипом нового роду - Lythronax argestes палеонтологом Марком Левеном і його колегами в 2013 році. Родова назва походить від грецьких слів Літрон (Λύθρον), що означає "Кров" і Анакс (ἄναξ), що означає "Повелитель", назва виду Аргестес (ἀργεστής) - це грецька назва, використана поетом Гомером для вітру з південного заходу, посилаючись на те, де в Північній Америці було знайдено зразок. Таким чином повна наукова назва перекладається як "Кривавий повелитель (або "Кривавий Цар") з південного заходу".[1]

У статті під назвою "Lythronax" також описали Тератофонея, іншого представника родини, знайденого і описаного в 2011, також на території Юти, але в формації Кайпаровіц. Ці два найдревніші представники Тиранозаврових допомагають більше взнати про еволюцію останніх.

Опис[ред. | ред. код]

Реконструкція обліку Літронакса

Літронакс був тероподом, який міг досягати 7 - 8 метрів в довжину і 2 - 2,5 тон в масі. Таким чином він є середньорозмірним тереподом, хоча для такої довжини він є доволі масивним.[2]

Череп[ред. | ред. код]

Зуби могли досягати 13 см в довжину, вони були товстими і міцними, тому, дуже схожими на "зуби - банани" Тиранозавра.

Череп Літронакса

Задня частина черепа була надзвичайно широкою, з орбітами, направленими вперед, також як у Тиранозавра, що дає бінокулярний зір і велику силу укусу. Сам по собі череп у Літронакса був коротким, "бульдогоподібним", такий тип черепа чомусь характерний для Тиранозаврових, які жили в південних регіонах, це контрастує на фоні витягнутих черепів Горгозавра чи Аліорама[3].

Посткраніальний скелет[ред. | ред. код]

Кладограма згідно з Warshaw & Fowler (2022)
Eutyrannosauria

Dryptosaurus aquilunguis

Appalachiosaurus montgomeriensis

Bistahieversor sealeyi

Tyrannosauridae
Albertosaurinae

Gorgosaurus libratus

Albertosaurus sarcophagus


Tyrannosaurinae
Alioramini

Alioramus remotus

Alioramus altai

Qianzhousaurus sinensis


Dynamoterror dynastes

Teratophoneus curriei

Lythronax argestes

Nanuqsaurus hoglundi

Daspletosaurini

Thanatotheristes degrootorum

Daspletosaurus torosus

Daspletosaurus wilsoni

Daspletosaurus horneri

Tyrannosaurini

Zhuchengtyrannus magnus

Tarbosaurus bataar

Tyrannosaurus rex


Хоча нам не відомо повний скелет Літронакса, відомо таз, стегна, гомілки і трохи ребер. Як і у всіх Тиранозаврових, гомілки були довшими за стегна, це вказує на спосіб

життя бігуна, який був притаманний родині. Лобок на тазові був глибоким, найбільше схожим на такий у Тарбозавра і Тиранозавра, проте доволі відрізнявся від таких у Тератофонея, Альбертозавра чи Дасплетозавра.

Класифікація[ред. | ред. код]

Як вже зрозуміло, Літронакс належить до інфраряду Целурозаврів, надродини Тиранозавроїдів, родини Тиранозаврових і підродини Тиранозаврин, і є найстаршим представником останніх двох.

Через сильну подібність до Тиранозавра, його раніше класифікували, як сестринський таксон групи, яку утворює Тарбозавр, Чжучентиран і Тиранозавр.[4] Пізніше виявилось, що Літронакс є більш базальним Тиранозавровим, який разом з найближчим до нього Тератофонеєм і менш близьким Динамотеррором паралельно відділився від більш похідних Тиранозаврин. В такому випадку риси подібні до Тарбозавра і Тиранозавра, такі як широкий череп чи глибокий лобок є результатом конвергентної еволюції.

Північна Америка часів Кампанського ярусу

Палеоекологія[ред. | ред. код]

Череп Діаблоцератопса

Північна Америка часів Кампану була розділена на східну Аппалачію і західну Ларамідію, Літронакс жив на території південної та середньої Ларамідії. Фауна формації Вахвеп була населена різними Гадрозаврами, по типу Аделолофа, Брахілофозавра і різними Цератопсами, зокрема: Махайроцератопс і Діаблоцератопс[5], в формації також були знайдені безіменні Анкілозаври і Пахіцефалозаври. Основною здобиччю, як і для всіх Тиранозаврових напевне були Цератопси, які складали велику частку фауни Північної Америки кінця крейдового періоду, проте в формації Вахвеп Гадрозаврів знайдено більше ніж Цератопсів.

Напевне Літронакс був вершиною харчового ланцюга свого регіону, оскільки других великих хижаків в даному проміжку часу не було знайдено, що притаманно більшості Тиранозаврових, виключенням є Горгозавр і Дасплетозавр, які співіснували разом.[1]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в Vergano, D. (November 6, 2013). "Newfound 'King of Gore' dinosaur ruled before T. rex". National Geographic. Retrieved November 22, 2013.
  2. Raloff, J. (2013). "King of Gore". Science News for Students. Retrieved February 5, 2020.
  3. Loewen, M.A.; Irmis, R.B.; Sertich, J.J.W.; Currie, P.J.; Sampson, S.D. (2013). Evans, D.C (ed.). "Tyrant dinosaur evolution tracks the rise and fall of Late Cretaceous oceans".
  4. Brusatte, S.L.; Carr, T.D. (2017). "The phylogeny and evolutionary history of tyrannosauroid dinosaurs". [[Scientific Reports]]. 6: 20252. {{cite web}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка)
  5. "Diabloceratops eatoni". Natural History Museum of Utah. Retrieved November 16, 2013.