M-497 «Black Beetle»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
M-497 «Black Beetle»
Основні дані
Роки будування 1966
Країна будування США США
Разом побудовано 1
Країни експлуатації США США
Залізниця New York Central Railroad
Роки експлуатації 19661984
Ширина колії 1 435 мм
Рід служби експериментальний
Конструкційна швидкість 183.6 км/год
Робоча маса 51,3 т


M-497 «Black Beetle» (укр. M-497 «Чорний жук») — реактивний вагон-лабораторія з приводом від турбореактивного двигуна «General Electric J47».

Опис[ред. | ред. код]

Вагон-лабораторія переобладнаний з дизельної мотриси «Budd RDC». Дизельний двигун і трансмісія були зняті, а на даху було встановлено два списані турбореактивні двигуни «General Electric J-47-19», які до цього експлуатувалися на бомбардувальнику «Convair B-36». На передню частину вагона був встановлений обтічник.

Вагон використовувався для ходових випробувань на залізничній лінії між містами Батлер, штат Індіана, і Страйкер, штат Огайо, яка була обрана через протяжність прямої ділянки і придатність залізничного полотна для швидкісних експериментів. В ході випробувань досягнута максимальна швидкість 183.6 км/год.

Завдяки випробуванням, були зібрані цінні дані про поведінку лінійних поїздів на звичайних шляхах при високих швидкостях руху. Незважаючи на популярний чудернацький вигляд і відносно невисоку вартість (за рахунок використання серійного вагона в якості основи), проект не був визнаний комерційно виправданим. Реактивні двигуни були зняті, і вагон повернувся до звичайної експлуатації, яка тривала до його списання в 1984 році.

Посилання[ред. | ред. код]