MAN-Sodomka-Siemens

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
MAN-Sodomka-Siemens
MAN-Sodomka-Siemens відкриває тролейбусний рух у Братиславі, 1941.
Виробництво
Підприємство-виробник M.A.N.
Проєкт, р 1940
Випускався, рр 19401941
Екземпляри 14
Розміри
Довжина 9180 (по зовнішніх габаритах)
8810 (по кузову) мм
Ширина 2500 мм
Висота 3380 (з опущеними струмоприймачами) мм
База 4250 мм
Маса без пасажирів 7,8 т
Максимальна швидкість 50 км/год
Місткість
Місць для сидіння 28
Нормальна місткість (5 чоловік/м²) 70
Повна місткість (8 чоловік/м²) 70
Двигун
Назва двигуна Siemens D602C (виробництва фірми Siemens Bratislava)
Керування Реостатно-контакторна (Siemens Bratislava)
Потужність 75 кВт
Робоча напруга 550 Вольт
Бортова напруга 12 Вольт

MAN-Sodomka-Siemens, також MAN-Siemens — тролейбус, що випускався компанією M.A.N. у 19411942 роках у кількості 14 екземплярів спеціально для міста Братислава. Ніде більше тролейбуси цієї моделі не працювали.

Етимологія назв німецьких тролейбусів[ред. | ред. код]

Назва і етимологія моделі наступна: у німецьких тролейбусів (а також іноді італійських), особливо випуску 1940-х—1950-х років назви моделей не завжди мали цифрові індекси, а складалися з назви виробника шасі, або кузова, і виробника електрообладнання, і вони писалися через дріб, у цьому випадку, MAN/Siemens. Справа також у тому, що часто на спеціальне тролейбусне шасі, яке випускав, наприклад, той же MAN, монтувалися кузови різних виробників, таких як Schumann, Kassbohrer, Wegmann тощо; це явище було досить таки поширеним, і це можна буде побачити з серії статей про німецькі тролейбуси. Тому, можна побачити і такі назви, як MAN-Kassbohrer-Siemens, і таке інше. Проблемою є те, що різні тролейбуси з різного часу випуску могли таким чином мати «одну і ту ж» назву, втім у багатьох машин були і цифрові індекси, наприклад, MAN MPE 4500.

У даного тролейбуса також немає цифрового індексу, тому його назва складається з його виробників:

  • M.A.N. — німецька компанія, що виготовила шасі для тролейбуса ;
  • Sodomka[cs] — чеська компанія, що виготовила кузови для тролейбуса ;
  • Siemens Bratislava — відділ компанії Siemens AG, що виготовив електрообладнання та двигун для тролейбуса.

Безпосередньо збирання тролейбусів відбувалося на заводі M.A.N. у Нюрнберзі.

Опис[ред. | ред. код]

Чимало німецьких тролейбусів мають незвичну довжину, такі машини, як MAN MPE I, MAN MPE 4500 та деякі інші мають довжину не більше 9,5 метри, а буває і менше 9 метрів. Цей тролейбус не став виключенням — його довжина становить 9,18 метра, а враховуючи довжину по кузову — лише 8,81. MAN-Sodomka-Siemens побудований на рамному тролейбусному шасі, що виготовлялося компанією MAN, на якому був змонтований кузов виробництва чехословацької компанії «Sodomka» з міста Високе-Мито. Основою конструкції була суцільнометалева сталева лонжеронна рама, що складалася з двох лонжеронів і кількох поперечин, і має кронштейни для встановлення кузова та інших агрегатів. Каркас кузова був зроблений з міцних сталевих труб, а обшивка виготовлялася зі сталевих листів. Усі тролейбуси цієї моделі були пофарбовані в біло-червоні кольори: дах був білим, а червоним був низ кузова, починаючи від підвіконного молдингу.

Світлотехніка тролейбуса на передку була представлена двома фарами на передній панелі, і ще одною над лобовим склом. Саме лобове скло складалося з 4 частинок. На передку також розміщувався повітрозабірник для контакторної панелі та супутнього електрообладнання, що розміщувалося у передній частині тролейбуса. MAN-Siemens також має декілька інших цікавих особливостей: на задній панелі тролейбуса було наявне запасне колесо, річ досить нехарактерна для тролейбусів, та все ж потрібна. Штанги тролейбуса розміщувалися на одній осі, річ також досить рідкісна, втім у Німеччині такі машини випускалися, були навіть моделі з лише одним штанговим струмоприймачем (MAN MPE I, з кузовом Schumann і електрообладнанням BBC).

MAN-Sodomka-Siemens обладнувався тяговим двигуном Siemens D602C, виготовленим на фірмі Siemens Bratislava. Двигун був 4-полюсним і розвивав потужність у 75 кіловат. З ним тролейбус міг розвинути швидкість до 50 км/год; небагато, втім більшого і не вимагається. Передній міст тролейбуса був виготовлений фірмою «Faust», задній міст, що був ведучим, був виготовлений фірмою M.A.N.. Система керування тяговим двигуном була реостатно-контакторною, фірми Siemens Bratislava. У тролейбуса було три гальмівні системи: електродинамічна, пневматична, і механічна. Останнє гальмо діяло на задні ведучі колеса. Пневматична гальмівна система була виготовлена фірмою «Knorr» (Німеччина). Для функціонування пневматичного гальма був наявний компресор, що приводився у дію від електричного двигуна та слугував для нагнітання стиснутого повітря у два рессівери по 40 літрів кожний. Для живлення низьковольтних ланцюгів застосовувався електродвигун генератор, що перетворював вхідну напругу у 550 Вольт у низьку (12).

Також у тролейбуса була така особливість, як єдині двері для пасажирів: вони розміщувалися у колісній базі і були досить широким (ширина становила 120 сантиметрів). Висота підлоги салону становила 75 сантиметрів від дорожнього покриття. Салон тролейбуса був наближений більше до чеських тролейбусів, ніж до німецьких: сидіння у ньому були суцільними диванами, що встановлювалися один навпроти одного. Ззаду також був наявний п'ятимісний диван. Внутрішня відділка салону виконувалася з дерева. У салоні тролейбуса було 28 сидячих місць, і ще 42 пасажири могли їхати стоячи; таким чином, повна місткість становила 70 чоловік. Для вентиляції салону, бокові вікна могли зсуватися вниз (це показано на зображенні з тролейбусом), а для опалення застосовувалося тепло, що виділялося пуско-гальмівними опорами. Кабіна водія була відділена від салону перегородкою, у водія також були службові ручні двері з лівого боку тролейбуса.

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

Параметр Значення
Загальне
Роки випуску 1941-1942
Кількість випущених екземплярів, шт 14
Попередник -
Наступник -
Шасі MAN
Кузов Sodomka
Електрообладнання Siemens Bratislava
Габаритні розміри, мм:
Довжина, мм 9180 (по зовнішнім габаритам)
8810 (по кузову)
Ширина, мм 2500
Висота, мм 3380 (2770 по кузову)
Колісна база, мм 4250
Передній звис, мм 1960
Задній звис, мм 2600
Колія передніх коліс, мм 1940
Колія задніх коліс, мм 1880
Мінімальний радіус повороту, м
Маси і навантаження
Споряджена маса, кг 7800
Повна конструктивна маса, кг
Салон
Кількість дверей для пасажирів, шт 1
Привод дверей пневматичний
Ширина дверних пройм, мм 1200
Кількість сидячих місць, шт 28
Стоячих місць, шт 42
Повна місткість, чол 70
Мости
Передня вісь Faust
Задній міст M.A.N.
Ведучий міст задній
Гальмівна система електродинамічна, пневматична,механічна (Knorr)
Електрообладнання
Виробник електрообладнання Siemens Bratislava
Тяговий двигун Siemens D602C
Потужність, кіловат 75
Номінальна частота обертання ротора, об/хв 1280
Максимальна швидкість обертання ротора, об/хв 2620
Система керування реостатно-контакторна
Кількість ТЕД, шт 1
Динамічні характеристики
Максимальна швидкість, км/год 50

Експлуатація[ред. | ред. код]

Тролейбуси цієї моделі були випущені спеціально для Братислави, тому ніде більше не працювали. Загалом було випущено 14 екземплярів, 10 у 1941 і 4 у 1942. Кожна з машин відпрацювала близько 15—17 років. Проблемою експлуатації цих машин у 1950-х роках стала відсутність необхідних запчастин, і в кінці 1950-х—на початку 1960-х років машини були списані і здані на металобрухт. На жаль, жодної машини дотепер не збереглося.

Тролейбус Роки випуску Роки поставок Бортові номери Час списання Теперішній стан
MAN-Siemens 19411942 19411942 61—74 (121-134 з 1957 року) 1955—1961 списані

Це може бути цікаво[ред. | ред. код]

Нижче наведені деякі моделі німецьких тролейбусів:


Посилання[ред. | ред. код]