MAREA

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Схематична мапа.

MAREA — трансатлантичний телекомунікаційний оптичний кабель, який компанії Facebook і Microsoft планують прокласти по дну північної частини Атлантичного океану до жовтня 2017 року. Згідно проекту, довжина кабелю становитиме 6600 кілометрів, а максимальна пропускна здатність каналу становитиме 160 терабіт на секунду. Сам кабель складатиметься з восьми пар оптичних волокон. Фізично кабель буде сполучати узбережжя штату Вірджинія (США) і місто Більбао, що в Іспанії. Проект отримав назву MAREA — з іспанської мови перекладається як «хвиля». Підрядником робіт є іспанська інфраструктурна компанія Telxius (належить іспанській телекомунікаційній компанії Telefónica). Початок прокладання було заплановано на серпень 2016 року, завершення — на жовтень 2017 року.[1][2] Проте, роботи були завершені у вересні 2017. З лютого 2018 розпочата його експлуатація.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Facebook and Microsoft Are Laying a Giant Cable Across the Atlantic. [Архівовано 28 травня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  2. Facebook і Microsoft прокладуть кабель по дну Атлантики. Архів оригіналу за 30 травня 2016. Процитовано 28 травня 2016.