MAVLink

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

MAVLink (англ. Micro Air Vehicle Link) — протокол для комунікації безпілотного апарату із наземною станцією. Він розроблений як бібліотека маршалінгу повідомлень, яка складається лише з файлів-заголовків. Протокол MAVLink був уперше випущений на початку 2009[1] Лоренцом Майєром під ліцензією LGPL.[2]

Застосування[ред. | ред. код]

Протокол застосовується в основному для комунікації між наземною станцією управління і безпілотним апаратом, а також для внутрішнього спілкування між підсистемами апарату. Він може використовуватись для передачі даних про орієнтацію засобу, його GPS координати і швидкість.

Структура пакету[ред. | ред. код]

У версії 1.0 структура пакету така:

Назва поля Індекс позиції (в байтах) Призначення
Start-of-frame 0 Помічає початок передачі фрейму (v1.0: 0xFE)
Payload-length 1 Довжина корисного навантаження (поля payload)
Packet sequence 2 Кожен компонент підраховує порядковий номер відправлених пакетів у послідовності. Дозволяє відслідковувати втрату пакету
System ID 3 Ідентифікатор системи, що відсилає дані. Дозволяє відрізняти різні системи в одній мережі.
Component ID 4 Ідентифікатор компонента, що відсилає дані. Дозволяє відрізняти різні компоненти однієї системи, наприклад, інерційний вимірювальний прилад (IMU) та автопілот.
Message ID 5 Ідентифікатор типу повідомлення — повідомляє як дані в полі payload треба розуміти і як їх правильно декодувати.
Payload 6 до (n+6) Дані повідомлення, залежать від ідентифікатору повідомлення — message id.
CRC (n+7) до (n+8) Контрольна сума всього пакету, включаючи стартовий символ (LSB, MSB)

Екосистема MAVLink[ред. | ред. код]

MAVLink використовується як протокол комунікації в багатьох проектах, це може означати, що є певна сумісність між ними. Деякі відомі проекти, що використовують MAVLink:

Автопілоти[ред. | ред. код]

Обладнання[ред. | ред. код]

Програмне забезпечення[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 лютого 2022. Процитовано 26 лютого 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 18 серпня 2018. Процитовано 26 лютого 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]