MG-30

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кулемет MG-30
Тип ручний кулемет
Походження Австрія Австрія
Швейцарія Швейцарія
Історія використання
На озброєнні 19301945
Оператори Австрія Перша Австрійська Республіка
Третій Рейх Третій Рейх
Угорське королівство
Болгарія Болгарія
Війни Друга світова війна
Історія виробництва
Розробник Луїс Штанге
Розроблено 1930
Виробник Steyr-Daimler-Puch
Виготовлення 19311934
Варіанти MG-15, MG-17 (авіаційні кулемети)
Характеристики
Вага 12
Довжина 1170
Довжина ствола 600

Набій 7,92 × 57 мм Mauser
8 × 56 мм R
7 × 57 мм Mauser
Калібр 7,9
Дія Короткий хід ствола
Темп вогню 550—600
Дульна швидкість 807,92
Система живлення секторний коробчастий магазин на 30 набоїв на 7,92-мм або магазин на 25 набоїв на 8,6-мм
Приціл відкритий

MG-30 у Вікісховищі

MG-30 (нім. Maschinengewehr 30) — австрійсько-швейцарський ручний кулемет, що використовувався деякими арміями країн-членів Осі за часів Другої світової війни.

Історія[ред. | ред. код]

У 1929 році німецький концерн Рейнметалл (нім. Rheinmetall-Borsig) придбав невелику швейцарську збройову фірму Солотурн (нім. Waffenfabrik Solothurn AG), і вже в тому ж році на світ з'явився дослідний ручний кулемет S2-100, також відомий як MG 29. Цей кулемет, сконструйований німцем Луїсом Штанге (нім. Louis Штанге) відрізнявся досить простою і технологічною конструкцією, орієнтованою на використання стандартних на той час металообробних верстатів загального призначення (здебільшого токарних).

Крім того, він мав досить вдалу компоновку з «лінійним» розташуванням прикладу і бічним магазином, пізніше використану Штанге для своєї автоматичної гвинтівки FG-42. Після невеликих доробок в наступному році цей кулемет, що вже мав заводський індекс S2-200, був прийнятий на озброєння австрійською армією під позначенням MG 30, а в наступному, 1931 році, він же був прийнятий на озброєння в Угорщині під позначенням 31М. В обох випадках цей кулемет використовував нові на той момент патрони 8×56R. Що цікаво, велика частина компонентів для нових кулеметів випускалася за контрактом в Австрії, на заводах Steyr-Mannlicher, а в Швейцарії здійснювалося лише остаточне складання та перевірка зброї.

Конструкція[ред. | ред. код]

Ручний кулемет MG-30 був класичним зразком автоматичної зброї з повітряним охолодженням швидкозмінних стволів. Автоматика кулемета використовувала відбій ствола при його короткому ході. Замикання ствола здійснювалося поворотною муфтою з переривчастою різьбою, змонтованої на казенній частині ствола, що під час оберту зчіплювала ствол з затвором, котрий мав відповідну різьбу в головній частині. Стрільба велася з відкритого затвора. Живлення набоями здійснювалося з приставного зліва коробчастого магазина на 30 набоїв, викид стріляних гільз здійснювався вправо. Кулемет допускав ведення автоматичного й одиночного вогню, вибір режиму вогню здійснювався шляхом натискання на нижній або верхній сегменти спускового гачка відповідно.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Reiner Lidschun, Günter Wollert: Illustrierte Enzyklopädie der Infanteriewaffen. Siegler, Königswinter 2008, ISBN 978-3-87748-668-9.
  • Ramon Bill, Waffenfabrik Solothurn, Schriftenreihe des Kantonalen Museums Altes Zeughaus Solothurn 2002, Heft 14

Відео[ред. | ред. код]