Магнолія к'ювенська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Magnolia × kewensis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Магнолія к'ювенська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Магнолііди (Magnoliids)
Порядок: Магнолієцвіті (Magnoliales)
Родина: Магнолієві (Magnoliaceae)
Рід: Магнолія (Magnolia)
Підрід: Yulania
Вид: Магнолія к'ювенська
Magnolia ×kewensis
S.A. Pearse, 1952
Посилання
Вікісховище: Magnolia × kewensis
IPNI: 554748-1

Магнолія к'ювенська (Magnolia ×kewensis Pearse) - гібридний вид (нотовид) квіткових рослин, що входить до роду магнолія родини магнолієві. Вид є результатом схрещування магнолії кобус (M. kobus) та магнолії верболистої (M. salicifolia) [1]. Рослина цінна лікарськими особливостями — наявністю ефірних олій з запахом анісу, як у M. salicifolia [2].

Історія[ред. | ред. код]

Вперше цей вид виявив у Англії у Королівському ботанічному саду К'ю у вигляді сіянця серед самосіву магнолії кобус C.F. Coates. Подібний природний гібрид також знайшли в Японії в 1958 році. У 1952 році S.A. Pearse описав вид та дав назву Magnolia ×kewensis [1][2]. У Ботанічному саду ім. О.В. Фоміна магнолію к’ювенську виростили з насіння магнолії верболистої, прищепленої на магнолію кобус. Десять дерев цього виду ростуть у "Саду магнолій", станом на 2014 рік вік дерев був 35 років, висота — 10-12 м, діаметр крони — 4-4,5 м [1].

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Стовбур
Листки
Квіти

Листопадне дерево висотою 6-12 м та діаметром крони близько 4 м. Кора стовбура сіра, молоді пагони світло-зелені з жовтуватим відтінком. Листок довжиною 9-12 см, шириною — 3-5 см, видовжено-еліптичної чи оберненояйцеподібної форми з загостреним кінчиком і клиноподібний біля основи. Верхня площина листка гладка зелена, нижня — сизо-зелена. Однорічні пагони виражено опушені. Квіткові бруньки шовковисті. Усі частини рослини мають запах анісу майже як магнолія верболиста, але трохи слабший.

Квітки дзвоникоподібні, білі з приємним цитрусовим ароматом. Пелюсток 6. Три зовнішні маленькі, тонкі, сіро-зелені чашолистки утворюю чашечку, яка пізніше звисає вниз і опадає. Гінецей — світло-зелений, тичинкві нитки та пиляки — кремово-жовті. Квітне з кінця квітня до першого тижня травня.

Плід — циліндрична багатолистянка зеленувато-жовтуватого кольору з рожевим рум'янцем на освітленому боці. Час плодоношення — кінець вересня. Насіння чорне у червоній оболонці, маса насіння разом з саркотестою — 542 г/1000 шт [2].

Умови вирощування[ред. | ред. код]

Рослина не вимоглива до умов вирощування. Достатньо морозостійка, пагони та квіткові бруньки зимовими температурами не пошкоджуються.

Розмноження[ред. | ред. код]

Схожість насіння 80%, воно потребує стратифікації або зимової сівби. Вирощені з насіння дерева відрізняються між собою габітусом. Крона може бути як пірамідальна так і розлога, листя різних рослин різної ширини. Перспективна для озеленення садів і парків України.

Класифікація[ред. | ред. код]

Таксономія[ред. | ред. код]

Вид Магнолія оголена входить в роду Магнолія підродини Магнолієві (Magnolioideae L.) родини Магнолієві (Magnoliaceae, (Juss., 1789)) порядку Магнолієцвіті (Magnoliales).

  ще 5 родин
(згідно Системи APG II)
  рід Мангліетія  
         
  порядок Магнолієцвіті     підродина Магнолієві     вид
Магнолія к'ювенська
               
  відділ Квіткові, або Покритонасінні     родина Магнолієві     рід Магнолія    
             
  ще 44 порядки квіткових рослин
(згідно Системи APG II)
  підродина Liriodendroidae
(згідно Системи APG II)
  239 видів
     

Примітки[ред. | ред. код]