Магнолія оберненояйцевидна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Магнолія оберненояйцевидна
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Магноліїди (Magnoliids)
Порядок: Магнолієцвіті (Magnoliales)
Родина: Магнолієві (Magnoliaceae)
Рід: Магнолія (Magnolia)
Вид:
M. obovata
Біноміальна назва
Magnolia obovata

Магнолія оберненояйцевидна[1] (лат. Magnolia obovata) — вид рослин з родини магнолієві (Magnoliaceae), що походить з Японії та сусідніх Курильських островів. Росте на висотах від 0 до 1800 м над рівнем моря у змішаних листопадних лісах.

В Україні вид зростає в садах і парках — у західних областях; використовується як декоративна рослина[1].

Опис[ред. | ред. код]

Це листяне дерево середнього розміру, заввишки 15–30 м, з сірою корою. Листя велике, 16–38 см (рідко до 50 см) завдовжки і 9–20 см (рідко 25 см) завширшки, шкірясте, згори зелене, знизу зеленувато-сріблясте або сірувато запушене та з гострим кінцем. Росте у мутонах по п'ять-вісім листків на кінці кожного пагона. Квітки також великі, чашоподібні, 15–20 см в діаметрі, з 9-12 кремовими, м’ясистими чашолистками, червоними тичинками ; вони мають сильний приємний запах і квітнуть на початку літа. Плід — довгасто-циліндрична сукупність фолікулів 12–20 см завдовжки і 6 см завширшки, яскраво-рожево-червоний, кожен фолікул містить одну-дві чорних насінини з м’ясистою оранжево-червоною оболонкою.

Використання[ред. | ред. код]

Деревина міцна, легка та легко обробляється. У деяких районах Японії великі листки використовують для загортання їжі, а також як імпровізовану тарілку для смаженого м'яса або овочів, таких як цибуля-порей, гриби та місо в хоба-місо.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 44. (рос.)(укр.)

Список літератури[ред. | ред. код]