Магнолія віргінська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Magnolia virginiana)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Магнолія віргінська
Квітка віргінської магнолії
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Магноліїди (Magnoliids)
Порядок: Магнолієцвіті (Magnoliales)
Родина: Магнолієві (Magnoliaceae)
Рід: Магнолія (Magnolia)
Вид:
Магнолія віргінська (M. virginiana)
Біноміальна назва
Magnolia virginiana
L., 1753
Мапа поширення виду

Магнолія віргінська (лат. Magnolia virginiana) — вид квіткових рослин родини магнолієві (Magnoliaceae). Перша Магнолія, яка була науково описана відповідно до сучасних правил ботанічної номенклатури та є типовим видом родини.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Вічнозелене або листопадне дерево до 30 м заввишки (в культурі зазвичай значно менше). Листопадність залежить від клімату: в умовах м'яких зим віргінська магнолія є вічнозеленою, в той час як в помірному кліматі — частково вічнозеленою або листопадною. Листя почергове, просте, 6–12 см завдовжки і 3–5 см завширшки. Кора гладка, сіра, з слабким запахом, що нагадує аромат лаврового листа. Даний вид — перша магнолія, яку було науково описано згідно сучасних правил ботанічної класифікації.

Квітка[ред. | ред. код]

Квітки великі, кремово-білі, оцвітина 8-14 см у діамерті, проста, має 6-15 пелюсток. Тичинки й маточки у великій кількості розташовані на опуклому, конічному квітколожі по спіралі. Квіти мають сильний приємний запах, що нагадує запах ванілі. Влітку в тиху погоду запах може відчуватися на відстані кількох десятків метрів.

Плід[ред. | ред. код]

Плід — багатолистянка 3–5 см завдовжки, рожевувато-червоний в достиглому стані. Ззовні плід нагадує шишку голонасінних. Він складається з багатьох листянок, що геміциклічно розміщуються на квітколожі. Окремі плодики розкриваються по черевному шві — місцю зростання країв плодолистків. У кожній листянці розвиваються одна-дві насінини, що прикріплюються по краю черевного шва. Зріле насіння яскраво-червоного кольору. Після дозрівання плоди розкриваються і насінини звисають на довгих ниточках-виростах шва. Деякі види птахів споживають насіння і поширюють його з послідом.

Поширення[ред. | ред. код]

У природі рослина трапляється на південному сході США від штату Нью-Йорк до Флориди. Дерево полюбляє вологі місцини, росте на низинах.[2]

Культивування[ред. | ред. код]

Через великі ароматні квіти і декоративне листя віргінську магнолію часто використовують в озелененні. В Україні даний вид росте в колекції ботанічного саду ім.академіка Фоміна в Києві.

Віргінська магнолія була успішно гібридизована з багатьма видами роду Магнолія, включаючи M. globosa, M. grandiflora, M. insignis, M. macrophylla, M. obovata, M. sieboldii, M. tripetala. Деякі з цих гібридів отримали власні назви сортів і набули поширення в культурі. Популярний сорт магнолії "Меріленд" ("Maryland"), який можна зустріти в продажу як культивар магнолії великоквіткової, насправді є міжвидовим гібридом віргінської і великоквіткової магнолій.

Фотогалерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Magnolia virginiana (Sweet Bay Magnolia). Gardenia.net. Архів оригіналу за 27 жовтня 2020. Процитовано 22 жовтня 2020.
  2. Supercritical Carbon Dioxide Extraction and Quantification of Bioactive Neolignans from Magnolia virginiana Flowers. Planta Medica. doi:10.1055/s-2006-958051. Архів оригіналу за 4 червня 2018. Процитовано 14 квітня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]