Mammillaria marcosii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Mammillaria marcosii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Порядок: Гвоздикоцвіті (Caryophyllales)
Родина: Кактусові (Cactaceae)
Підродина: Cactoideae
Рід: Мамілярія (Mammillaria)
Вид:
M. marcosii
Біноміальна назва
Mammillaria marcosii

Mammillaria marcosii (укр. Мамілярія Маркоса, мамілярія маркосі)[1] —сукулентна рослина з роду мамілярія (Mammillaria) родини кактусових (Cactaceae).

Етимологія[ред. | ред. код]

Mammillaria marcosii на виставці кактусів і сукулентів у Ботанічному саду Карлова університету, Прага, Чехія

Видова назва дана на мексиканського кактусовода Маркоса С'єрра Пічардо з міста Сан-Мігель-де-Альєнде, який виявив цей вид.[2]

Ареал і екологія[ред. | ред. код]

Mammillaria marcosii є ендемічною рослиною Мексики. Ареал розташований у штаті Гуанахуато поблизу муніципалітету Атархеа, на схід від муніципалітету Хічу, де вид зростає на висоті 1 200 м над рівнем моря на крутих, майже вертикальних коричневих схилах вулканічних пород у скелястій місцевості в напівпустелі (передгірська маттораль).

Морфологічний опис[ред. | ред. код]

Рослини формують неправильні групи.

Орган Опис
Коріння
Стебло кулясте до коротко-циліндричного, до 5 см в діаметрі.
Епідерміс
Маміли м'які, циліндричні, з круглими колючками, без молочного соку.
Ареоли
Аксили з пухом і з близько 15 щетинками, що звиваються, до 15 мм завдовжки.
Центральні колючки 7-14, зазвичай розходяться променями, спрямовані вгору, голчасті, від білих і жовтих до червоно-коричневих і коричневих, завдовжки 10-20 мм, одна спрямована вниз і з гачком, що змінюється, всі інші прямі.
Радіальні колючки 16-25, розходяться променями, голчасті, прямі, білі, завдовжки 4-12 мм.
Квіти жовтувато-білі з рожевим відтінком, до 15 мм завдовжки, в діаметрі 10 мм.
Бутони
Зовнішні пелюстки
Внутрішні пелюстки
Тичинки
Маточка
Плоди яйцеподібні до циліндричних, червоні, завдовжки 6-13 мм, не виростають вище колючок.
Насіння коричнево-чорне.

Використання[ред. | ред. код]

Цей вид незаконно збирають для використання як декоративної рослини. Вирощують на комерційній основі для міжнародної торгівлі.

Охоронний статус та заходи зі збереження[ред. | ред. код]

Mammillaria marcosii внесена до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи на межі зникнення (CR).

Цей вид вважається під загрозою зникнення через дуже обмежений ареал площею менше 10 км² і єдине місце знаходження. Чисельність цієї рослини оцінюється у менше ніж 150 особин і продовжує швидко знижуватись через наслідки незаконного збору. За оцінками, протягом 3-х поколінь (одне покоління оцінюється в 5-10 років) чисельність знижується на 80 %. Після того, як цей вид був виявлений в 1996 році, популяція зменшилася, за оцінками, на 90 % через незаконне збирання як комерсантами, так і колекціонерами-любителями, оскільки місце зростання цього виду добре відомо.

В жодній з природоохоронних територій Mammillaria marcosii не знайдена.

Охороняється Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES),[3] однак реально закон не дотримується.

Необхідно терміново прикласти максимум зусиль щодо захисту цього виду від незаконного збору, щоб зупинити швидке зниження дикої популяції.

Систематика[ред. | ред. код]

Девід Хант скасував статус виду цього таксона як «можливо, раніше описаний», вважаючи, що це може бути Mammillaria multihamata, яка мешкає в тій же місцевості. Однак Фіц-Моріс в журналі «Mammillaria Society Journal», а також в німецькому «Mitteilungsblatt des Arbeitskreises fur Mammillarienfreunde», відкинув порівняння з Mammillaria multihamata, а заодно і з Mammillaria multicentralis, і наполіг на окремому статусі для Mammillaria marcosii. Цієї ж думки дотримуються Джон Вільям Пілбім і Едвард Андерсон у своїй фундаментальній монографії «The Cactus Family».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Urs Eggli, Leonard E. Newton: Etymological Dictionary of Succulent Plant Names (укр. Етимологічний словник назв сукулентних рослин). Springer, Berlin/Heidelberg 2010, ISBN 978-3-642-05597-3, P. 147 (англ.)
  3. [Mammillaria marcosii на сайті CITES (англ.). Архів оригіналу за 16 лютого 2017. Процитовано 16 лютого 2017. Mammillaria marcosii на сайті CITES (англ.)]

Література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]