Чоловік Мальборо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Marlboro Man)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чоловік Мальборо
CMNS: Чоловік Мальборо у Вікісховищі

Чоловік Мальборо (англ. Marlboro Man) — фігура, використана в рекламній кампанії сигарет Marlboro, яка здійснювалася у США в 1954—1999 роках. Протягом кампанії чоловіків Мальборо загалом було кілька десятків (багато з них були справжніми ковбоями), головним з них був Даррел Вінфілд (англ. Darrell Winfield) — фермер та модель.

Історія[ред. | ред. код]

Чоловік Мальборо був придуманий Лео Бернетом у 1954 році. Образ включав в себе образ суворого ковбоя або групи ковбоїв серед природи лише з сигаретою. Реклама спочатку була задумана як спосіб популяризації сигарет з фільтром, які в той час вважалися жіночними. Рекламна кампанія Marlboro, створена фірмою Бернета, вважається однією з найяскравіших рекламних кампаній всіх часів і народів.[1] Він перетворив чисто жіночу кампанію з гаслом «М'які, як травень» (англ. Mild as May), в ту, яка стала чоловічою протягом декількох місяців. Незважаючи на те, що чоловіків Мальборо було багато, ковбой виявився найпопулярнішим. Це призвело до виникнення окремих кампаній «Marlboro Cowboy» і «Marlboro Country».

Результати кампанії[ред. | ред. код]

Використання кампанії «Чоловік Мальборо» дуже істотно вплинуло на результати продажів сигарет. У 1955 році, коли вона була розпочата, продажі були на рівні 5 млрд. доларів. До 1957 року продажі становили вже 20 млрд. доларів на рік, що дорівнює зростанню у 300 % протягом двох років. Philip Morris в рамках кампанії «Чоловік Мальборо» підтвердив сильний вплив використання масового маркетингу у тютюновій промисловості. Успіх цієї кампанії призвів до початку наслідування з боку конкурентів. Chesterfield у своїх рекламних кампаніях використовував образ ковбоя та інші чоловічі професії з гаслом «Людина Америки» курить Chesterfield.

Суперечки[ред. | ред. код]

Принаймні четверо чоловіків, які у різний час з'явилися в рекламі Мальборо — Вейн Макларен, Девід МакЛін, Дік Хаммер та Ерік Лоусон — померли від хвороб, пов'язаних з курінням; в тому числі з причини придбання сигарет Мальборо, зокрема, Marlboro Reds на прізвисько «Вбивця Ковбоїв».[2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Katie Connolly (03.01.2011). Six ads that changed the way you think. bbc.co.uk (англ.) . BBC. Процитовано 29.01.2014.
  2. Marlboro Manslaughter. snopes.com (англ.) . Urban Legends Reference Pages. 27.01.2014. Процитовано 30.01.2014.
  3. "Ковбой Мальборо" скончался от болезни легких. vesti.ua (рос.) . ООО "Вести масс-медиа". Процитовано 30.01.2014.