Matheronodon provincialis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Matheronodon provincialis
Час існування: Пізній Кампан
Щелепа голотипу
Щелепа голотипу
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Завропсиди (Sauropsida)
Підклас: Діапсиди (Diapsida)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Птахотазові (Ornithischia)
Підряд: Цераподи (Cerapoda)
Інфраряд: Орнітоподи (Ornithopoda)
Родина: Рабдодонтові (Rhabdodontidae)
Рід: Matheronodon
Godefroit et al., 2017
Matheronodon provincialis
Godefroit et al., 2017
Посилання
Вікісховище: Matheronodon
EOL: 57472727

Матеронодон (Matheronodon provincialis) — вид динозаврів-орнітоподів з родини Рабдодонтових (англ. Rhabdodontidae), скам'янілості якого відомі з кампанських відкладень Франції. Він був названий Паскалем Ґодфруа і його колегами 2017 року. Зуби матеронодону великі, але нечисленні; розташовані незвичайним способом, ймовірно, динозавр діяв ними як ножицями, зрізуючи стебла і листя рослин.

Відкриття і вивчення[ред. | ред. код]

Всі зразки матеронодону були знайдені в пісковиках Вело-Ла-Бастід-Нев, у басейні Екс-ан-Прованс, Буш-дю-Рон, Франція 2009 і 2012 роках. Після виявлення скам'янілості зберігалися в палеонтологічному і археологічному фондах Муніципалітету Вело, що належать музею Дю Мулен. Голотип MMS/VBN-02-102 складається з правої частини верхньої щелепи і верхньощелепних і нижньощелепних зубів.

2017 року викопний матеріал був описаний Паскалем Ґодфруа і його колегами в журналі Nature Communications як новий рід Matheronodon. В університеті Льєжа було вироблено комп'ютерне сканування щелепи, і тонкий зріз ізольованого верхнечелюстного зуба був досліджений під мікроскопом.

Родова назва Matheronodon складається з прізвища Філіпа Матерона, який вперше описав скам'янілості динозавра, і суфіксу -‘odon’, латинської похідної від давньогрецького ‘odous, odontos’ («зуб»). Вони також назвали єдиний вид М. provincialis на честь Провансу (лат. Provincia), де знайдені скам'янілості.

Опис[ред. | ред. код]

Оскільки велика частина скелета була відсутня, реконструкція матеронодону не має серйозних розбіжностей з іншими орнітоподами, представляючи динозавра типовим представником рабдодонтових — двоногих травоїдних з трохи незвичайною будовою тазу і задніх кінцівок[1].

Паскаль Ґодфруа припустив, що довжина динозавра досягала п'яти метрів

Верхня щелепа матеронодону — коротка, міцна кістка 22 см завдовжки і 10 см заввишки. Передня її частина і верхній кут вкорочені, що відрізняє матеронодона від інших членів родини. Передня частина щелепи трикутна і утворює сплощений широкий шельф внизу попереду, відсутній у рабдодона і залмоксеса. На внутрішній поверхні є палкоподібна смуга, як у рабдодона. Під смугою знаходиться горизонтальна канавка або поперечна борозна. Виступаючий вгору відросток ширше і «незграбність», ніж у рабдодону, і більше, ніж у залмоксеса. З основи смуги «крило» простягається назад до області виличної кістки. Також біля основи відростку знаходиться кісткова межа задньої частини передочноямкового вікна[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (англ.) Weishampel D. B., Jianu C. M., Csiki Z., Norman B. D. (2003). Osteology and phylogeny of Zalmoxes (n.g.), an unusual Euornithopod dinosaur from the latest Cretaceous of Romania. Journal of Systematic Palaeontology 1(2): 65—123.
  2. (англ.) Pascal Godefroit, Géraldine Garcia, Bernard Gomez, Koen Stein, Aude Cincotta, Ulysse Lefèvre & Xavier Valentin. Архівована копія // Nature : журнал. — 2017. — Т. 7, № 13098. — DOI:10.1038/s41598-017-13160-2. Архівовано з джерела 9 листопада 2017. Процитовано 13 грудня 2017.