Mesures usuelles

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Mesures usuelles (у перекладі з французької: звичайні вимірювання) — система одиниць, введена французьким імператором Наполеоном I в 1812 році.Дана система одиниць стала компромісом між метричною системою і традиційними вимірами. Втім, її застосування обмежувалося лише роздрібною торгівлею до 1839 року.

Передісторія[ред. | ред. код]

Звичайні вимірювання було введено Наполеоном I в 1812

За п'ять років до Першої французької республіки, яка ввела метричну систему, були зроблені великі зусилля, щоб громадяни знали про прийдешні зміни і щоб підготувати їх до цих змін [1]. Адміністрація поширювала десятки тисяч статей, створювала навчальні ігри, керівництва, альманахи і таблиці переведення одиниць. Стандартний метр був вбудований в стіни найбільш відомих будівель Парижа [1]. Передбачалося поетапне введення нової системи одиниць протягом декількох років, а Париж був першим округом, де передбачалося ввести зміни. Уряд усвідомлював, що людям потрібні будуть лінійки, але було виготовлено тільки 25 000 з 500 000 лінійок, необхідних для Парижа, через місяць після того, як метр став легальної мірою [1]. Для компенсації нестачі коштів вимірювання уряд оголосив про матеріальні стимули для масового виробництва лінійок. Паризька поліція рапортувала про масові порушення вимоги про виняткове застосуванні метричної системи [1]. Там, де нова система використовувалася, нею часто зловживали, округляючи ціни вгору і даючи меншу кількість продукту [1].

Система Mesures usuelles була скасована Луї-Філіпом у 1839

Наполеону I, французькому імператору, не подобалася заміна традиційних заходів з їх високою ділимістю (наприклад, дюйм, що дорівнював 12 лініям, легко ділиться на 2, 3, 4, 6) на десяткову систему, і він розумів труднощі переходу на нову систему [2]. Декретом «décret impérial du 12 février 1812» (імперський декрет від 12 лютого 1812) він ввів нову систему заходів « Mesures usuelles» для використання в дрібній роздрібної торгівлі. Однак уряд, юридична та подібні служби, повинні були використовувати метричну систему і вона продовжувала викладатися на всіх рівнях навчання[3][4].

Прототипи метричних одиниць, кілограм і метр, призначалися для негайної стандартизації одиниць вимірювання по всій країні і вони замінювали різні стандарти окремих частин країни і навіть всієї Європи. Новий livre (відомий як метричний лівр) був визначений як п'ятсот грам, а нова одиниця toise (метричний туаз) визначався як два метри. Продукція могла продаватися під старими назвами і зі старими співвідношеннями з іншими одиницями, але зі злегка відмінними абсолютними величинами. Ця серія заходів отримала назву mesures usuelles — (звичні вимірювання).

Декрет Наполеона був скасований під час правління Луї-Філіпа законом «loi du 4 juillet 1837» (закон від 4 липня 1837). Закон вступив у дію з 1 січня 1840 і відновив вихідну метричну систему вимірювання [3].

Дозволені одиниці[ред. | ред. код]

Закон дозволяв такі одиниці вимірювання [5]:

  • toise (морська сажень) була визначена як два метри і ділилася на 6 pieds (футів) і 72 pouces (дюйма). Pouce ділився на 12 lignes, (ліній). Pied і pouce, приблизно 333,3 мм і 27,78 мм, були приблизно на 2,6 % більші від попередніх одиниць і на 9 % більші від англійських відповідних одиниць.
  • Aune ( лікоть), що використовувався для вимірювання одягу, був визначений як 120 сантиметрів і ділився на demi aune (півлокоть) і tiers aune (третина ліктя). Одиниця була на 1,3 % довша, ніж l'aune de Paris (118,48 см) і на 5,0 % довша від англійської одиниці (45  дюймів; 114,3 см)[6].
  • litre (літр) був поділений аналогічно до англійської кварти на demis (буквально, "половинки", що було еквівалентом пінти, яка містить приблизно шістнадцять рідких унцій), quarts (буквально, "четвертинки", що було еквівалентно чашці об'ємом у вісім рідких унцій), huitièmes (буквально, "восьмі частини") і seizièmes (буквально, "шістнадцяті частини" в дві рідкі унції).
  • Boisseau, (бушель), був визначений як вісім гектолітрів (100 л) та визначено похідні величини - double-boisseau (подвійний бушель), demi-boisseau (півбушель) і quart-boisseau (чверть-бушель). Оригінальний бушель, подібно до англійської бушель, варіювався залежно від продукта, для якого він використовувався, а також від району використання.
  • Livre, (лівр, фунт), був визначений як 500  грам і ділився на 16 onces ( унцій), кожна унція ділилася на 8 gros. Кожен грос складався з 72 grains (гранів). Таким чином, лівр дорівнював 9216 гранам [7]. Лівр і унція були приблизно на 10 % більші від англійських аналогів, в той час як гран був на 17 % менший від англійського аналога. Слід зауважити, що метричний лівр, який є легальною одиницею виміру, до цього дня використовується в повсякденному житті у Франції.

Mesures usuelles не включали одиниці довжини, більші за туаз — myriamètre (міріаметр, 10 км), що використовувався і в цей період [7].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Alder Ken. The Measure of all Things — The Seven-Year-Odyssey that Transformed the World. — London: Abacus, 2002. — isbn 0-349-11507-9.
  • Napoleon I. Letter to Général Clarke, duc de Feltre [1] [Архівовано 3 червня 2016 у Wayback Machine.]. — Correspondance de Napoléon Ier: publiée par ordre de l'empereur Napoléon III. — Je me moque des divisions décimales [I don't care about decimal divisions]. — 1809.
  • [2] [Архівовано 30 липня 2018 у Wayback Machine.] Février Denis. Un historique du mètre // Ministère de l'Economie, des Finances et de l'Industrie, 2012.
  • Flachat Stéphane. Traité élémentaire de méchanique industrielle. — Paris, 1835. — [3] [Архівовано 3 червня 2016 у Wayback Machine.]
  • William Hallock, Herbert T Wade. Outlines of the evolution of weights and measures and the metric system [4] London: The Macmillan Company, 1906. — P. 66-69.
  • Sabot Thierry. Les poids et mesures sous l'Ancien Régime [5] [Архівовано 5 грудня 2010 у Wayback Machine.] 2000. — histoire-genealogie