Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Metal Gear Solid 3: Snake Eater
Розробник KCEJ
Kojima Productions (Subsistence)
Bluepoint Games (HD-порт)
Видавець Konami
Жанр(и) стелс-екшен
Платформа PlayStation 2
PlayStation 3
Xbox 360
Nintendo 3DS
PlayStation Vita
Дата випуску
17 листопада 2004 року
  • PlayStation 2
    США 17 листопада 2004
    Японія 16 грудня 2004
    Південна Корея 30 грудня 2004
    Європа 4 березня 2005
    MGS3: Subsistence[1]
    PlayStation 2
    Японія 22 грудня 2005
    США 14 березня 2006
    Європа 6 жовтня 2006 року
    MGS HD Collection
    PlayStation 3, Xbox 360
    США 8 листопада 2011
    Японія 23 листопада 2011
    Європа 3 лютого 2012
    PlayStation Vita
    Японія 28 червня 2012
    США 12 червня 2012
    Європа 29 июня 2012
    MGS: Snake Eater 3D[2]
    Nintendo 3DS
    Японія 8 березня 2012[3]
    США 21 лютого 2012[4]
    Європа 8 березня 2012[5]
Режим гри однокористувацька гра[6]
Творці
Продюсер Хідео Коджіма
Керівник(и) Хідео Коджіма
Режисер(и) Хідео Кодзіма
Сценарист(и) Хідео Коджіма
Ігродизайнер(и) Хідео Коджіма
Художник(и) Сінкава Йодзі (дизайн персонажів)
Композитор(и) Гаррі Греґсон-Вільямс
Норіхіко Хібіно
Суїті Коборі
Нобуко Тода
Ріка Муранака
Star Sailor
Технічні деталі
Носій DVD-ROM[d]
Metal Gear
Попередня гра Metal Gear Solid 2: Sons of Libertyd
Наступна гра Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsd і Metal Gear Solid: Portable Opsd
Офіційний сайт
CMNS: Metal Gear Solid 3: Snake Eater у Вікісховищі

Metal Gear Solid 3: Snake Eater (яп. メタルギアソリッド3 スネーク・イーター) — третя гра в серії MGS, створена під керівництвом Хідео Коджіми[7]. Видана в 2004 році компанією Konami на PlayStation 2[8]. Є приквелом до першої Metal Gear[9]. Сюжет згодом був продовжений ще чотирма іграми: Metal Gear Solid: Portable Ops[10], Metal Gear Solid: Peace Walker, Metal Gear Solid V: Ground Zeroes и Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

Місцем дії гри є Радянський Союз часів Холодної війни. Головний герой — Нейкед Снейк (англ. Naked Snake пізніше відомий як Біг Бос (англ. Big Boss оперативник загону FOX, якому було доручено звільнити радянського вченого і знищити експериментальну суперзброю[11]. На відміну від попередніх ігор, де основним місцем дії були переважно будівлі та споруди, дія Snake Eater розгортається в лісі[12]. Хоча сетинґ і змінився, ключовим елементом гри як і раніше є шпигунство на ворожій території, також в грі знову зустрічається звернення героїв безпосередньо до гравця. Розкриття історії гри Snake Eater відбувається через внутрішньоігрові сцени і радіопереговори[13].

Гра Metal Gear Solid 3: Snake Eater була позитивно прийнята як гравцями, так і критиками. Продажі склали близько 3,96 мільйона копій по всьому світу[14]. На тематичних сайтах Game Rankings і Metacritic гра була оцінена в 91 %[15][16]. Оглядачі хвалили гру за цікавий ігровий процес, опрацьованих персонажів, сюжет і внутріігрового відео. Критики зазнали система огляду, названа рецензентами IGN і GameSpy застарілою і складне управління головним героєм.

Персонажі[ред. | ред. код]

Головний герой гри — Нейкед Снейк, в наступних іграх відомий як Біг Бос, колишній зелений берет і оперативник ЦРУ. Під час місії підтримку головному герою порадами і підказками надають:

  • Майор Зеро, колишній член британського спецназу
  • Пара-Медик, фахівець в області медицини,
  • Сіджінт — експерт по зброї
  • Бос — колишня наставниця Снейка

Вони також надають герою підтримку щодо флори і фауни, а також екіпірування та озброєння.

Двома головними антагоністами в грі є полковник ГРУ Євген Волгін (озвучений Кендзі Уцумі і Нілом Россом), який бажає повалення генерального секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова[17] і Бос, колишня наставниця Снейка[18] . У підрозділ «Кобра», який очолює Бос, входять:

  • Енд (англ. The End) — майстерний снайпер, який вважається «батьком сучасної снайперської стрільби»[19] Поява персонажа удостоїлося 15-го місця в списку «Топ-100 ігрових моментів» за версією ресурсу IGN[20].
  • Фір (англ. The Fear — володіє надлюдською гнучкістю і спритністю.
  • Ф'юрі (англ. The Fury) — колишній космонавт, озброєний вогнеметом і реактивним ранцем[18] .
  • Пейн (англ. The Pain) — який контролює шершнів, які він використовує для самозахисту і атаки ворога.
  • Сорроу (англ. The Sorrow) — душа померлого медіума[21].

До решти персонажам відносяться:

  • Микола Соколов, радянський вчений в області ядерної зброї. Його звільнення є метою Снейка.
  • Єва, агент КДБ, послана допомогти Снейку, який згодом закохується в неї.
  • Оцелот, командир елітного загону ГРУ «Оцелот»[22], підлеглий Волгіна.

У сюжеті зустрічаються і гумористичні посилання до ранніх ігор. Наприклад, зовнішність майора Райкова є пародією на жінкоподібний зовнішній вигляд протагоніста гри Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty Райдена, а серед охоронців в'язниці зустрічається дід невмілого солдата Джонні Сасакі з попередніх ігор[23].

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія гри розгортається в серпні 1964 року. Навколо будівництва Радянським Союзом гігантського танка «Шагоход», здатного стріляти ядерними ракетами з будь-якої місцевості. Крім США в даний конфлікт втягнуті ще кілька держав. Завдання головного героя, який отримав кодове ім'я Нейкед Снейк — відновити баланс сил і запобігти ескалації конфлікту, що загрожує перерости в Третю світову війну. Головний герой вирушає на територію Целіноярська, де міститься радянський учений Соколов.

Місія «Доброчесність»[ред. | ред. код]

Агент ЦРУ Нейкед Снейк посланий в ліси Целіноярська в СРСР[18]. Його завдання — звільнити вченого Соколова, який таємно займається розробкою просунутої зброї . Снейк успішно справляється із завданням, проте Бос зраджує його і переходить на сторону полковника Волгіна, взявши з собою дві ядерні боєголовки типу Davy Crockett[24] . Соколова беруть в полон члени загону «Кобра», Снейк отримує важку рану в сутичці з Бос, а Волгін зі своїми підрозділами йде. Щоб приховати викрадення вченого, полковник пускає в хід одну з ядерних боєголовок[25]. У відповідь на застереження Оцелота він говорить, що в разі необхідності, звинуватить в тому, що трапилося Бос[26].

Операція «Пожирач змій»[ред. | ред. код]

Радянська сторона засікає військовий літак США, який прилетів евакуювати Снейка і Радянський Союз офіційно заявляє, що саме Сполучені Штати відповідальні за ядерну атаку. Дві нації виявляються на межі ядерної війни. На таємних переговорах між Ліндоном Джонсоном і Микитою Хрущовим укладається угода про спробу США довести свою непричетність і відновити мир[27]. Штати погоджуються зупинити зрадницьку групу Волгіна, знищити викрадену зброю та усунути Бос, що зрадила американський бік[28].

Через тиждень після завершення попереднього завдання Снейка знову посилають на радянську територію в рамках операції «Пожирач змій»[28], де йому належить виконати обіцянки США перед радянською стороною. Під час цієї місії він отримує підтримку від колишнього агента АНБ Єви, яка кілька років до того бігла в Радянський Союз[29]. Після численних зіткнень з загоном «Оцелот» і знищення майже всіх членів загону «Кобра» Снейк успішно виявляє місцезнаходження Соколова і викраденої зброї, але його беруть в полон і ув'язнюють в військову фортецю Волгіна «Грозний Град». Ставши свідком того, як Волгін до смерті побив Соколова, Снейк рятує Єву від кулі Оцелота, але втрачає око. Зрештою Снейку вдається втекти з полону.

Повернувшись в будівлю, щоб знищити «Шагоход», Снейк дізнається про угруповання «Філософів». Створена найбільш впливовими людьми з США, СРСР і Китаю, ця організація таємно тримала під контролем весь світ[30] . Однак після закінчення Другої світової війни члени організації почали воювати один проти одного і організація розпалася. Грошові кошти організації («Спадщина»), спільно накопичені для фінансування воєн (близько 100 млрд доларів), були поділені і заховані в банках по всьому світу[31]. Волгін незаконно привласнив собі ці гроші[32], а уряд США, як стає відомо Снейку, збирається їх повернути.

Снейк продовжує виконання місії і знищує фортецю і «Шагоход», а потім стикається з Волгіним. Полковник гине від удару блискавки, а Снейк і Єва відправляються до озера, де захований екраноплан . Але до того, як їм вдається втекти на ньому, Снейк вступає в бій з Бос, яку він згідно місії повинен вбити[28] . Після напруженого бою Снейк долає свої почуття і вбиває її. Разом з Євою Снейк біжить на Аляску, вони разом проводять ніч. Потім Єва зникає, залишивши магнітофонний запис з визнанням в тому, що вона — китайський шпигун, послана, щоб вкрасти «Спадщину Філософів» для Китаю[33] . Єва також повідомляє, що насправді Бос не переходила на бік Радянського Союзу — їй наказали вдавати зрадницею, щоб потрапити в оточення Волгіна і дізнатися про місцезнаходження «Спадщини», яку Америка збиралася дістати[34]. Виконуючи свою місію, вона повинна була пожертвувати своїм добрим ім'ям, до кінця прикидаючись зрадником і загинути від рук Снейка, щоб довести непричетність США до влаштованої Волгіним ядерної атаки[35] . За словами Єви, правду про цю операцію не впізнає ніхто. Бос увійде в історію, як зрадник і чудовисько, яке намагалося розв'язати ядерну війну[36].

Після закінчення всіх пояснень Снейк приходить до Білого Дому, де отримує титул «Біг Бос» і нагороджується Хрестом «За видатні заслуги» в присутності захопленої юрби. Снейк, деморалізований і приголомшений розповіддю Єви, бере свою медаль і відразу залишає церемонію, окинувши всіх присутніх презирливим поглядом[37] . Пізніше він відвідує безіменну могилу, де лежить Бос, на Арлінгтонському національному цвинтарі . Він кладе на цю могилу автомат Бос і букет лілій, потім віддає честь. Біг Бос упускає одну єдину чоловічу скупу сльозу, в пам'ять про свого товариша.

Після фінальних титрів чути голос Оцелота, що розмовляє з керівником ЦРУ по телефону. Оцелот повідомляє, що вкрадений Євою мікрофільм був підробкою, і що половина Спадщини «Філософів» зараз в руках американців. З'ясовується, що Оцелот з самого початку був потрійним агентом. Він каже, що є тим самим Адамом, котрий працює на ЦРУ[38].

Нагороди[ред. | ред. код]

З моменту випуску в 2004 році гра отримала безліч нагород. Серед найбільш помітних виділяються «Краща екшн-гра», «Кращий сценарій», «Кращий звук для PS2», від сайту IGN, а також «Краща гра 2004 року», «Кращий сюжет», «Кращі звукові ефекти» від Gamespot.

На конференції розробників ігор, що пройшла в серпні 2005 року, музична тема гри була удостоєна нагороди «Best Original Vocal Song — Pop» від Game Audio Network Guild. У тому ж році гра отримала приз «Best PS2 Game»[18]. Девід Хейтер був номінований на премію Academy of Interactive Arts and Sciences за «видатні успіхи в озвучуванні персонажа»[39].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Metal Gear Solid 3: Subsistence — Related Games. GameSpot. Архів оригіналу за 24 лютого 2012. Процитовано 1 квітня 2009.
  2. Metal Gear Solid 3DS Dated. IGN. Архів оригіналу за 24 лютого 2012. Процитовано 16 вересня 2010.
  3. Metal Gear Solid: Snake Eater 3D Slated for March 8. Anime News Network. Архів оригіналу за 13 жовтня 2020. Процитовано 22 листопада 2011.
  4. Metal Gear Solid: Snake Eater 3D hitting NA in February | GoNintendo — What are YOU waiting for?. GoNintendo. Архів оригіналу за 18 жовтня 2012. Процитовано 16 червня 2012.
  5. Metal Gear Solid: Snake Eater 3D Sneaks into Europe on 8th March — 3DS News @ Nintendo Life. 3ds.nintendolife.com. 10 січня 2012. Архів оригіналу за 18 жовтня 2012. Процитовано 16 червня 2012.
  6. Игромания — 1997. — ISSN 1560-2583
  7. GameSpot site staff. Metal Gear Solid 3: Snake Eater Tech Info/Credits. GameSpot. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 25 серпня 2006.
  8. IGN staff. Game Details for MGS3: Snake Eater. IGN. Архів оригіналу за 6 серпня 2012. Процитовано 15 серпня 2006.
  9. Turner, Benjamin (2004). Metal Gear Solid 3: Snake Eater Review. GameSpy. Архів оригіналу за 6 серпня 2012. Процитовано 10 серпня 2006.
  10. IGN site staff. Metal Gear Solid: Portable Ops First Look Game Profile. IGN. Архів оригіналу за 6 серпня 2012. Процитовано 3 липня 2007.
  11. Kasavin, Greg (2004). Metal Gear Solid 3: Snake Eater Review. GameSpot. Архів оригіналу за 4 липня 2006. Процитовано 10 серпня 2006.
  12. Lewis, Ed (2004). Metal Gear Solid 3: Snake Eater Review. IGN. Архів оригіналу за 6 серпня 2012. Процитовано 10 серпня 2006.
  13. Ramsay, Randolph (2005). Metal Gear Solid 3: Snake Eater Review. C NET Australia. Архів оригіналу за 6 серпня 2012. Процитовано 22 серпня 2006.
  14. Metal Gear Solid 3: Subsistence Company Line. GameSpot. Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 2 листопада 2006.
  15. Metal Gear Solid 3: Snake Eater Reviews. Game Rankings. Архів оригіналу за 6 серпня 2012. Процитовано 4 березня 2008.
  16. Metal Gear Solid 3: Snake Eater (ps2: 2004): Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 6 серпня 2012. Процитовано 4 березня 2008.
  17. Sokolov: A certain group is plotting to use this opportunity to seize power by rallying the anti-government forces, overthrowing Khrushchev, and installing Brezhnev and Kosygin in his place. The mastermind behind this plot is Colonel Volgin of the GRU. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  18. а б в г Konami Computer Entertainment staff. Metal Gear Solid 3: Snake Eater official site. Архів оригіналу за 6 серпня 2012. Процитовано 11 серпня 2006.
  19. EVA: I heard that one of the Cobras is waiting for you in the jungle at the foot of the mountains. He's a legendary sniper called The End. // Naked Snake: Yeah, I've seen him before. That ridiculously old guy, right? // EVA: Don't underestimate him. He's known as the father of modern sniping. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  20. 15. Top 100 videogame moments (англ.). IGN. Архів оригіналу за 18 жовтня 2012. Процитовано 21 вересня 2012.
  21. Major Zero: The Sorrow was a man with, well… special powers. He had ESP, which was the subject of extensive research in the Soviet Union at the time. He was especially gifted as a medium. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  22. Soldier: You… you're from the Ocelot Unit of Spetsnaz! What's a GRU soldier doing here? // Ocelot: Soldier? // Soldier: He's the Ocelot commander! (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  23. IMDb staff. Metal Gear Solid 3: Snake Eater (2004) - Trivia - IMDb. The Internet Movie Database. Архів оригіналу за 18 жовтня 2012. Процитовано 16 вересня 2012.
  24. The Boss: I'm defecting to the Soviet Union. Sokolov is a little gift for my new hosts. // Colonel Volgin: Recoil-less nuclear warheads… these will make a fine gift for me. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  25. Khrushchev: So, The Boss, with Colonel Volgin's help, stole two experimental nuclear shells and took them with her as a gift when she defected. Then, shortly thereafter, Sokolov's design lab, a top-secret military research facility, was destroyed by one of these weapons. Am I right so far? // President Johnson: Yes, that's correct. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  26. Colonel Volgin: But it won't be me that pulled the trigger. It will be our friend, the American defector. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  27. Major Zero: To put it simply, in order to avoid a full-scale nuclear conflict, we have to prove that America was not involved in that explosion. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  28. а б в Major Zero: Snake, let's go over your mission objectives one more time. Rescue Sokolov. Find out what's happened to the Shagohod — then destroy it. And finally, eliminate The Boss. // Naked Snake: Eliminate The Boss… // Major Zero: This mission will be code-named «Operation: Snake Eater». // Naked Snake: Because I'll be taking on The Boss and her COBRA Unit, right? // Major Zero: Don't forget about Colonel Volgin. // Naked Snake: I'm not a hired killer. // Major Zero: I know. But that was the Kremlin's demand. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  29. Naked Snake: I heard you used to be a code breaker for the NSA. // EVA: I was. Four years ago I defected to the Soviet Union with ADAM. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  30. Colonel Volgin: (…) During the last great war, the most powerful men in America, China, and the Soviet Union had a secret pact. The pact was a blueprint for defeating the Axis Powers and creating a new world order. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  31. Colonel Volgin: Admit it! You're after the location of the Legacy! The secret fund established by the three Great Powers during the two World Wars. That's what you're looking for isn't it? One hundred billion dollars. Divided up and hidden all over the world. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  32. Granin: (…) Volgin's father was in charge of the Philosopher's money laundering activities. In the confusion of the war, he somehow ended up with their treasure. And Volgin inherited that treasure illegally. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  33. EVA: (…) I'm not a KGB spy and I never worked for the NSA. I am an agent of the People's Republic of China… for the General HQ Second Department of the People's Liberation Army. It was all a lie. I tricked you… and I'm sorry. The Philosophers still exist in China, too. You see, my mission was to find out where Volgin was hiding the Philosopher's Legacy and steal it. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  34. EVA: The Boss's defection was a ruse set up by the U.S. government. It was all a big drama staged by Washington so they could get their hands on the Philosopher's Legacy. And The Boss was the star of the show. They planned it so that they could get the Legacy that Colonel Volgin inherited… and destroy the Shagohod at the same time. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  35. EVA: (…) Everything was going according to plan, but then something happened that no one could have predicted. Colonel Volgin fired an American-made nuclear warhead at Sokolov's research facility. Khrushchev demanded that the U.S. government provide proof that it wasn't involved. (…) The authorities in Washington knew that in order to prove its innocence they'd have to get rid of The Boss… and that one of their own would have to do the job. (…) That was the mission she was given. (…) She sacrificed her life and her honor for her native land. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  36. DerfsonicGaming (23 вересня 2007). Metal Gear Solid 3 Subsistence - Ending Cutscene. Архів оригіналу за 23 грудня 2020. Процитовано 23 квітня 2016.
  37. President Johnson: You are above even The Boss. I hereby award you the title of Big Boss. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  38. Ocelot: (…) The Philosopher's Legacy is now safely with us… in America's hands. (…) The film we handed the Chinese was a fake. Peking must be in an uproar right about now. (…) Only half of the money has made it back to the United States. (…) I've obtained something from Granin that you might find interesting. It's a revolutionary new nuclear attack system (…) Yes, we have John — I mean Snake — to thank for that. (…) Yes, it appears that no one knew that I was ADAM. Of course. I'm always at the CIA's disposal… Mr. Director. (Metal Gear Solid 3: Snake Eater) Konami Computer Entertainment Japan, 2005
  39. IMDb staff. Academy of Interactive Arts & Sciences, USA: 2005. The Internet Movie Database. Архів оригіналу за 6 серпня 2012. Процитовано 11 серпня 2006.