Meteora

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Meteora (альбом))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Meteora
Студійний альбом
Виконавець Linkin Park
Дата випуску 25 березня 2003 (2003-03-25)
Записаний квітень-грудень 2002
Жанр Ню-метал, реп-метал, реп-рок, альтернативний метал, альтернативний рок
Тривалість 36:43
Мова англійська
Студія звукозапису NRG Recording Studios[en]
Північний Голлівуд, Каліфорнія, США США
Лейбл Warner Bros. Records
Продюсер Дон Гілмор, Linkin Park
Хронологія Linkin Park
Попередній
←
Hybrid Theory
(2000)
Minutes to Midnight
(2007)
Наступний
→
Сингли з Meteora
  1. «Somewhere I Belong»
    Випущений: 17 березня, 2003
  2. «Faint»
    Випущений: 9 червня, 2003
  3. «Numb»
    Випущений: 8 вересня, 2003
  4. «From the Inside»
    Випущений: 12 січня, 2004
  5. «Breaking the Habit»
    Випущений: 14 червня, 2004

Meteora — другий студійний альбом американського рок-гурту Linkin Park, випущений 25 березня 2003 року на лейблі Warner Bros. Records. Альбом вийшов вслід за спільним проектом Reanimation, який містив ремікси з дебютного альбому Hybrid Theory. Альбом був спродюсований гуртом разом з Доном Гілмором. Назва «Meteora» взята з грецьких православних монастирів з однойменною назвою.

Meteora за звучанням схожа на Hybrid Theory, як було сказано критиками, і була записана за рік. Протягом року гурт випустив п'ять синглів: «Somewhere I Belong», «Faint», «Numb», «From the Inside» та «Breaking the Habit». Пісня «Lying from You» була випущена як промо-сингл.

Meteora — найуспішніший альбом у історії чарту Alternative Songs, який спеціалізується на радіо-ротації пісень альтернативного року. «Numb» стала, за результатами чарту, піснею року. Альбом був проданий тиражем 6 мільйонів копій в США і близько 20 мільйонів у всьому світі. Інструментальний трек «Session» був номінований на «Греммі» як «Найкраще інструментальне рок-виконання» 2003 року. За версією Американської асоціації компаній звукозапису альбом чотири рази став платиновим. Meteora також зайняла 36 місце в топ 200 Альбомів Десятиліття Billboard. Деякі пісні з альбому були реміксовані з деякими піснями Jay-Z для спільного міні-альбому з Linkin Park, Collision Course, який вийшов 30 листопада 2004 року.

Це перший студійний альбом Linkin Park, в записі якого брав участь Девід Фаррел після того, як він знову приєднався до гурту в 2000 році.

Написання та запис[ред. | ред. код]

У 2000 році Linkin Park працював з музичним продюсером Доном Гілмором, щоб записати і випустити свій дебютний альбом Hybrid Theory. Записуючи другий альбом гурт продовжив працювати з Гілмором, сподіваючись розширити звучання Hybrid Theory з більш експериментальними ідеями у новому альбомі. Перше написання музики для другого альбому датується початком 2001 року, в той час, як гурт гастролював в підтримку Hybrid Theory. Гурт написав близько вісімдесяти різних демоверсій під час Hybrid Theory World Tour і LP Underground Tour протягом восьми місяців. Чорнові ідеї пісень, написані тоді, знайшли свій шлях до фінального альбому; зокрема, введення в «Somewhere I Belong». Честер Беннінгтон записав гітару для цього, але зрозумів, що це схоже на фолк-рок. Проте, Майк Шинода і Джо Хан переробили його, додавши до нього ефекти, а потім зіграли його в зворотному напрямку. Як пояснив Шинода:

Спочатку ми грали акорд 4-3-2-1, потім я розрізав його на чотири частини, і зіграв його 1-2-3-4. Ось чому у нього такий приголомшливий звук.
Ми дійсно вивчили сенс тиску. Але це був не тиск з боку людей. Це був творчий тиск з боку нас самих. Ви не можете контролювати комерційний успіх запису, тому немає сенсу витрачати на це енергію. Але якість вашого запису цілком залежить від вас, і ви не можете звинуватити когось іншого, якщо ви пишете лайняні пісні. До того як ми робили Метеору, я слухав "Hybrid Theory" та "Reanimation", і мені було подобатися: "Чувак, я дуже пишаюсь цими записами. Я не пам'ятаю, як ми це робили, і я не знаю як ми будемо робити це ще раз. Ми начебто загвинчуємо. Тоді, на щастя, ми змогли повністю вкластися в цей процес протягом 18 місяців, і це допомогло нам зробити справді чудовий запис.

Бред Делсон, розповідаючи про альбом MTV

На початку 2002 року, після гастролей, почалося продовження попереднього запису альбому у домашній студії Майка Шиноди. Гурт працював парами під час написання, тоді як Шинода брав участь у написанні всіх пісень. Записувалося все за допомогою Pro Tools.

Майк Шинода, взяв участь у написанні всіх пісень

У червні попередній запис було завершено і група вирушила до NRG Recording Studios[en]. Роберт Бурдон проводив по вісім годин на день в студії. До жовтня ударні були доопрацьовані, а елементи гітар були завершені. До кінця жовтня були представлені басові частини. Дон Гілмор, допомагав Фарреллу у їх записі. Частина семплів Хана була введена лише за місяць до кінцевого терміну, а Майк закінчив запис «Breaking the Habit», над якою він працював більше п'яти років, за допомогою струнних композицій Девіда Кемпбелла. Вокальний запис почавсь в листопаді. Процес змішування, а також сам альбом був закінчений в Нью-Йорку.

Зміст[ред. | ред. код]

Лірично альбом містить елементи, що включають пригнічуючі емоції, гнів та відновлення. Пояснюючи MTV, Беннінгтон сказав:

Ми не говоримо про ситуації, ми говоримо про емоції, що стоять поза ситуаціями. Майк та я — дві різних людини, тому ми не можемо співати про одне й те саме, але ми обидва знаємо про гнів і самотність, і любов, і щастя, і ми можемо мати відношення до цього.

У цьому ж інтерв'ю Шинода пояснив:

Те, що ми дійсно хотіли зробити, потрібно було просто давити на себе, і давити один на одного та справді знайти нові способи бути творчими. Ми хотіли, щоб кожна частина, яка була у кожній пісні, була тим, що може перекинути ваше вухо — те, що ви раніше не чули.

У рекламному інтерв'ю Роб Бурдон заявив:

Ми хотіли групу пісень, які могли б сидіти добре разом, тому що ми хотіли зробити запис, щоб ви могли поплисти в своєму програвачеві компакт-дисків, і від початку до кінця не переставати мріяти.

В заголовку до альбому Майк сказав, що «Метеора — це слово, яке привернуло мою увагу, тому що це звучить величезно». Девід, Джо та Честер стверджували, що так само, як Метеора, скелясті утворення в Греції, дуже епічна, драматична і має величезну енергію, гурт хотів, щоб альбом мав таке ж почуття.

Варто відзначити майже повну синхронізацію пісень між собою протягом альбому. Альбомне інтро «Foreword» закінчується звуком удару (багато хто думає, що це звук розбитого скла, хоча насправді це зовнішній CD-ROM, який розлючений Майк розбиває алюмінієвої бейсбольною битою на скляному столі). Цей звуковий ефект плавно переходить в першу пісню альбому «Don't Stay». Майже всі пісні пов'язані разом подібним чином, з будь-яким інструментальним мотивом, який переходить з однієї пісні в іншу.

Реакція критиків[ред. | ред. код]

Професійні рецензії
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
AllMusic 3/5 зірок
Metacritic 62/100
The A.V. Club змішаний
Melodic 3.5/5 зірок
NME 7/10
Blender 4/5 зірок
Q 3.5/5 зірок
Rolling Stone 3/5 зірок
Sputnikmusic 2.5/5 зірок
E! A
Entertainment Weekly B+

Meteora отримала загалом позитивні відгуки, хоча критики зазначили, що музичний стиль альбому був подібним до свого попередника, Hybrid Theory.

Загальна оцінка Metacritic складає 62. Канал E! оцінив платівку на A, і сказав, що вона «стріляє прямо в зірки».

Entertainment Weekly дала альбому B+, назвавши його «громоподібним альбомом, який легко змішує розрізнені звукові елементи гурту з радіокерованою досконалістю».

Dot Music описала його як «гарантоване джерело всюдисущих радіо-хітів».

Rolling Stone сказав, що гурт «вичавив останнє життя з цієї майже вимерлої формули».

Журнал Billboard назвав Метеору «готовим натовпом».

New Musical Express сказав, що він мав «масову комерційну привабливість», але залишив рецензента «незадоволеним».

AllMusic описав його як «нічого більше і не що інше, як Hybrid Theory Part 2», додавши: «що ще більш важливо, що гурт володіє навичками дисципліни і редагування, що робить їх більш потужніми, оскільки вони знають, де зосередити свою енергію, те, чого більшість ню-метал-гуртів просто не робить».

Автор Sputnikmusic Дамрод критикував альбом як занадто схожий на Hybrid Theory, але похвалив якість і запам'ятовуваність альбому, заявивши, що «пісні просто вторгаються в ваш мозок».

Blender назвав його «складнішим, щільнішим, потворнішим», в той час як Q назвав його «менш художнім».

Список композицій[ред. | ред. код]

Автор музики і слів Linkin Park

#НазваТривалість
1.«Foreword»0:13
2.«Don't Stay»3:07
3.«Somewhere I Belong»3:33
4.«Lying from You»2:55
5.«Hit the Floor»2:44
6.«Easier to Run»3:24
7.«Faint»2:42
8.«Figure.09»3:17
9.«Breaking the Habit»3:16
10.«From the Inside»2:55
11.«Nobody's Listening»2:58
12.«Session»2:24
13.«Numb»3:07
36:35

Видання до 20-річчя альбому[ред. | ред. код]

Meteora 20th Anniversary Edition
Музична збірка
Виконавець Linkin Park
Дата випуску 7 квітня 2023 (2023-04-07)
Записаний 2002—2004
Жанр ню-метал,
реп-метал,
альтернативний метал,
реп-рок,
альтернативний рок
Тривалість Диск №1 — 36:35
Диск №2 — 58:48
Диск №3 — 52:55
Диск №4 — 55:47
Диск №5 — 38:35
Диск №6 — 45:36
Мова англійська
Лейбл Warner, Machine Shop
Продюсер Дон Ґілмор, Linkin Park
Хронологія Linkin Park
Попередній
←
Hybrid Theory 20th Anniversary Edition (2020)
Наступний
→
Сингли з альбому «Meteora 20th»
  1. «Lost»
    Випущений: 10 грудня, 2023
  2. «Fighting Myself»
    Випущений: 24 березня, 2023

Meteora 20th Anniversary Edition — перевидання гуртом Linkin Park свого другого повноформатного альбому «Meteora», приурочене до 20-річчя виходу оригінальної платівки. Альбом вийшов 7 квітня 2023 року на лейблах Warner та Machine Shop.

Про видання[ред. | ред. код]

У січні 2023 на офіційному сайті гурту з'явився таймер з відліком часу[1]. 1 лютого таймер змінився на віртуальну кімнату, яка була квестом-загадкою[2].

Зовнішні відеофайли
 «Lost» на YouTube
 «Fighting Myself» на YouTube

Квест зник після виходу синглу «Lost» 10 лютого[3]. Разом з синглом вийшов відеокліп, який згенерувала нейромережа Kaiber на основі старих виступів гурту з додаванням аніме[4]. Трек був записаний у 2002 році, під час роботи над альбомом «Meteora», але у фінальний список композицій вона не увійшла, бо, за словами Майка Шиноди, за стилем та інтенсивністю вона була схожа на «Numb»[5]. Режисерами відео стали цифрова художниця Емілі «pplpleasr» Янг та Мацей Куціара[6].

Знайти "Lost" було все одно, що знайти улюблену фотографію, про яку ви забули, ніби вона чекала відповідного моменту, щоб з'явитися.

— Майк Шинода, [4]

.

Другий сингл з перевидання називався «Fighting Myself» та вийшов 24 березня[7]. Відеокліп на нього також був згенерований нейромережею Kaiber, режисером відео виступив Джекі Лю[8].

Перевидання альбому побачило світ 7 квітня 2023 року[9] .

Список композицій[ред. | ред. код]

Диск № 1 включає у себе список композицій оригінального видання.

Учасники запису[ред. | ред. код]

Linkin Park[ред. | ред. код]
Запрошені музиканти[ред. | ред. код]
  • Девід Кемпбелл — аранжування струнних (на Faint і Breaking the Habit)
  • Джоел Деруїн, Чарлі Бішарат, Аліса Парк, Сара Паркінс, Мішель Річардс, Марк Робертсон — скрипка
  • Еван Вілсон, Боб Беккер — альт
  • Ларрі Корбетт, Ден Сміт — віолончель
  • Давид Заслофф — шякухачі (на Nobody's Listening)
Оформлення[ред. | ред. код]
  • Майк Шинода і The Flem — креативні директори
  • The Flem — дизайн
  • Delta, Майк Шинода, Джо Хан і The Flem — художники
  • Джеймс Мінчайн III — фотографія
  • Нік Спанос — використанн аерозольної фарби
Виробництво[ред. | ред. код]
  • Дон Гілмор та Linkin Park — продюсери
  • Дон Гілмор — запис
  • Джон Евінг мол. — звукорежисер
  • Фокс Фелпс — асистент звукорежисера
  • Енді Уоллес — зведення
  • Стів Сіско — асистент Енді Уоллеса
  • Брайан Гарднер — мастерінг, цифрове редагування

Чарти і сертифікація[ред. | ред. код]

Чарт (2003) Найвища
позиція
Сертифікат Продано
Австралія Австралія (ARIA) 2 4× Платина 280,000
Австрія Австрія (Ö3 Austria) 1 Платина 40,000
Аргентина Аргентина (CAPIF)   Золото 20,000
Бельгія Бельгія (Ultratop Flanders) 1 Золото 25,000
Бельгія Бельгія (Ultratop Wallonia) 1    
Бразилія Бразилія (ABPD)   Платина 125,000
Велика Британія Велика Британія (OCC) 1 2× Платина 600,000
Греція Греція (IFPI) 2 Золото 15,000
Данія Данія (Hitlisten) 3 Золото 25,000
Ірландія Ірландія (IRMA) 1    
Іспанія Іспанія (PROMUSICAE) 1    
Італія Італія (FIMI) 1 Золото 50,000
Канада Канада (Canadian Albums) 2 4× Платина 400,000
Мексика Мексика (AMPF) 1 Платина 150,000
Нідерланди Нідерланди (MegaCharts) 2    
Німеччина Німеччина (Offizielle Top 100) 1 7× Золото 700,000
Нова Зеландія Нова Зеландія (RIANZ) 1 2× Платина 30,000
Норвегія Норвегія (VG-lista) 1    
Польща Польща (ZPAV) 3 Платина 40,000+
Португалія Португалія 1    
США США (Billboard 200) 1 6× Платина 6,100,000
США США (Billboard Catalog Albums) 10    
Угорщина Угорщина (Mahasz) 2    
Фінляндія Фінляндія (Suomen virallinen lista) 2 Золото 15,938
Франція Франція (SNEP) 3 3× Платина 900,000
Швейцарія Швейцарія (Schweizer Hitparade) 1 Платина 40,000
Швеція Швеція (Sverigetopplistan) 1 Золото 20,000
Японія Японія (RIAJ)   Платина 200,000
Загально
Європа Європа (IFPI)   3× Платина 3,000,000

Сингли[ред. | ред. код]

Рік Сингл Найвища позиція
СШАBill. СШААльт. СШАМейн. Австралія Нова Зеландія Велика Британія Бельгія Франція Німеччина Італія Ірландія Нідерланди Норвегія Швеція Швейцарія
2003 «Somewhere I Belong» 32 1 1 13 1 10 33 14 12 13 4 14 12 19 15
«Faint» 48 1 2 25 15 44 40 29 26 20 49 32
«Numb» 11 1 1 11 13 14 48 19 19 47 16 2 23 15
2004 «From the Inside» 37 50 35 35 54 38
«Breaking the Habit» 20 1 1 23 27 39 27 25 46 41 56

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Shutler, Ali (28 січня 2023). Linkin Park launch mysterious 'Numb'-referencing countdown. NME (англ.). Процитовано 19 вересня 2023.
  2. Стороженко, Катерина (4 лютого 2023). Linkin Park перетворили свій сайт на головоломку до річниці альбому. Ukraine Inform (укр.). Процитовано 19 вересня 2023.
  3. Валерій, Лавровський (10 лютого 2023). Послухайте раніше невидану пісню Linkin Park. СЛУХ — медіа про музику та все, що навколо неї (укр.). Процитовано 19 вересня 2023.
  4. а б Новий кліп гурту Linkin Park створив штучний інтелект Kaiber. novyny.live (укр.). 10 лютого 2023. Процитовано 19 вересня 2023.
  5. Schaffner, Lauryn (10 лютого 2023). Mike Shinoda Reveals the Reason 'Lost' Was Cut From Linkin Park's 'Meteora'. Loudwire (англ.). Процитовано 19 вересня 2023.
  6. Карпюк, Єлизавета (10 лютого 2023). Linkin Park випустили анімаційний кліп на невиданий трек 2003 року. DTF MAGAZINE | DON'T TAKE FAKE. Процитовано 19 вересня 2023.
  7. Linkin Park випустили раніше не виданий трек з альбому "Meteora" (укр.), процитовано 19 вересня 2023
  8. Blistein, Jon (24 березня 2023). Linkin Park Take On Their Demons in Unreleased 'Meteora' Era Track 'Fighting Myself'. Rolling Stone (амер.). Процитовано 19 вересня 2023.
  9. Linkin Park Releases Meteora 20th Anniversary Edition. Bass Magazine - The Future of Bass (en-us) . Процитовано 19 вересня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]