Microtus melitensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Microtus melitensis
Період існування: пізній плейстоцен
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Хом'якові (Cricetidae)
Підродина: Щурові (Arvicolinae)
Триба: Arvicolini
Рід: Полівка (Microtus)
Вид:
M. melitensis
Біноміальна назва
Microtus melitensis
(Bate, 1920)
Синоніми

Arvicola melitensis

Microtus melitensis (полівка мальтійська[1]) — вид гризунів родини щурові (Arvicolinae) триби щури Arvicolini.

Опис[ред. | ред. код]

Полівка описана на основі рештків, які були розкопані в печері Гар-Далам на південному заході Мальти, з відкладень, які були датовані віком приблизно 18 000 років до нашої ери, що означає, що це насправді вид плейстоцену. Є припущення що ця полівка збереглася в епоху голоцену, як і інші близькоспоріднені форми з інших середземноморських островів[2].

Вид представлений лівою та правою гілками нижньої щелепи, перша містить лише різець, а друга все ще зберігає два передніх щічних зуба, а також різець. Є також дві правих стегна і гомілка, які, здається, належать цьому ж виду. Нижньощелепні гілки порівнювали з видами кількох видів, як теперішніх, так і вимерлих, і, наскільки можна судити з такого мізерного матеріалу, вони представляють собою неописаний вид, найбільш близький до Microtus henseli з плейстоцену Сардинії. Характеристика нижньої щелепи та зубів показують, що M. melitensis близький до M. henseli від якого його можна легко відрізнити за значно меншими розмірами. Через недосконалий стан зразків важко дати ретельні порівняльні вимірювання[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Microtus melitensis. Dead as the Dodo – Holocene Extinctions. Архів оригіналу за 10 січня 2022. Процитовано 10.01.2022. (англ.)
  3. Bate, D. M. A. Note on a New Vole and other Remains from the Ghar Dalam Cavern, Malta // Geological Magazine. — 1920. — Вип. 57. — № 05. — С. 208–211. — DOI:10.1017/s0016756800101529. (англ.)