Linux Mint

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Mint)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mint
Linux Mint 20 «Ulyana» (Cinnamon Edition)
Розробник Mint team
Родина ОС Linux
Робочий стан в активній розробці
Вихідна модель Вільне програмне забезпечення
Останній випуск Linux Mint 21.2 «Victoria»[1] / 16 липня 2023; 9 місяців тому (2023-07-16)
Спосіб оновлення APT
Менеджер пакетів dpkg
Платформи IA-32, x86-64
Тип ядра Монолітне ядро Linux
Ліцензія GNU GPL
linuxmint.com

Linux Mint (звучить, як «Лінукс Мінт», Mint перекладається укр. м'ята) — серія дистрибутивів Лінукс на основі Ubuntu та Debian, орієнтованих на простоту використання, навіть якщо порівняти з Ubuntu. Linux Mint заснований на пакетній базі Ubuntu, яка повністю сумісна з ним, але істотно відрізняється підходом до організації інтерфейсу користувача і підбором застосунків за замовчуванням. Розробники Linux Mint надають десктоп-оточення, що відповідає класичним канонам організації робочого столу. Воно є звичнішим для користувачів, котрі не приймають нові методи побудови інтерфейсу Unity і GNOME 3. Для завантаження доступні DVD-образи на базі оболонок MATE, Cinnamon і Xfce.

Крім відмінностей в організації робочого столу, дистрибутив містить низку оригінальних застосунків, що спрощують користувачам-початківцям налаштування системи й роботу з нею. Наприклад, Linux Mint використовує перероблене системне меню, власний менеджер встановлення та оновлення застосунків, оригінальний інтерфейс для налаштування системи mintConfig, "майстер" для налаштування різних параметрів системи для початківців у стилі питання-відповідь, інтерфейс для налаштування параметрів робочого столу, засіб для виконання резервного копіювання mintBackup тощо.

Історія та розробка[ред. | ред. код]

Перший випуск Mint відбувся 27 серпня 2006, вихід бета-версії Mint (кодова назва «Ada», на основі Kubuntu 6.06) beta 007. Як і Ubuntu, «готова до вжитку». Нові версії виходять досить часто, не рідше ніж раз на пів року. На відміну від Ubuntu, яка переважно включає вільне програмне забезпечення, Mint має закриті застосунки.

Пакунки Mint, так як і Ubuntu, переважно базуються на пакунках із нестабільної (unstable) групи пакунків Debian. Mint використовує Advanced Packaging Tool від Debian для управління встановленими пакунками. Хоча у версії 3.0 Mint почала використовувати Synaptic. У 2006 засновник Ubuntu Марк Шаттлворт критикував Mint за використання в дистрибутиві закритого програмного забезпечення.

Поточна стабільна версія — 21.2 «Victoria» (липень 2023).

Особливості[ред. | ред. код]

Мінт 3.0

Мінт зосереджений на зручності й простоті використання, включає широке використання утиліти sudo, яка дозволяє користувачам виконувати адміністраторські завдання, не запускаючи небезпечний сеанс суперкористувача.

Ключовими цілями Mint є:

Зручність використання[ред. | ред. код]

Перша версія використовувала стільничне середовище KDE, яке розроблене з метою забезпечити вільний, простий та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, пропонуючи повний діапазон сучасних настільних програм. Окрім тих програм, які включені до KDE, Mint виходить з додатковим програмним забезпеченням, серед якого растровий графічний редактор GIMP.

Надалі розробники зосередилися на стільничному середовищі GNOME, як на стійкішому. Бета-версія Mint 2.2 із KDE була дуже нестабільна в роботі. Станом на грудень 2009 вже існувала версія із Xfce-десктопом. Також була випущена Mint Light Edition — полегшена версія для тих користувачів, закони країн яких забороняють використовувати деяке ПЗ, що включене в повну версію. Тобто без MP3 та MP4 кодеків, Macromedia Flash (її замістила GPL Flash), підтримки шифрованих DVD, Windows-кодеків, Unrar, Sun Java 1.5.

Випуски[ред. | ред. код]

Mint і його варіанти доступні для завантаження в інтернеті[2].

Кожен випуск має кодове ім'я й версію, засновану на році та місяці виходу.

Версія Кодова назва Кодова база Кінець підтримки[3][4][5]
1.0 Ada нестабільний
2.0 Barbara до квітня 2008
2.1 Bea до квітня 2008
2.2 Bianca до квітня 2008
3.0 Cassandra до жовтня 2008
3.1 Celena до жовтня 2008
4.0 Daryna до квітня 2009
5 Elyssa до квітня 2011
6 Felicia Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex) до 30 квітня 2010[6]
7 Gloria Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) до 23 жовтня 2010[7]
8 Helena Ubuntu 9.10 (Karmic Koala) до 29 квітня 2011[8]
9 Isadora Ubuntu 10.04 (Lucid Lynx) до квітня 2013
10 Julia Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkat) до квітня 2012
11 Katya Ubuntu 11.04 (Natty Narwhal) до жовтня 2012
12 Lisa Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot) до квітня 2013
13 Maya Ubuntu 12.04 (Precise Pangolin) до квітня 2017 (LTS)
14 Nadia Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) до квітня 2014
15 Olivia Ubuntu 13.04 (Raring Ringtail) до січня 2014
16 Petra Ubuntu 13.10 (Saucy Salamander) до липня 2014
17 Qiana Ubuntu 14.04 (Trusty Tahr) до квітня 2019 (LTS)
17.1 Rebecca
17.2 Rafaela
17.3 Rosa
18 Sarah Ubuntu 16.04 (Xenial Xerus) до квітня 2021 (LTS)
18.1 Serena
18.2 Sonya
18.3 Sylvia
19 Tara Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver) до квітня 2023 (LTS)
19.1 Tessa
19.2 Tina
19.3 Tricia
20 Ulyana Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa) до квітня 2025 (LTS)
20.1 Ulyssa
20.2 Uma
20.3 Una
21 Vanessa Ubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) до квітня 2027 (LTS)
21.1 Vera
21.2 Victoria
21.3 Virginia
22 Wilma Ubuntu 24.04 LTS (Noble Numbat) TBA
Умовні позначення
   Версія більше не підтримується
   Старіша версія, підтримується
   Поточна версія
   Майбутня версія

Ілюстрація відмінностей Linux Mint від Ubuntu[ред. | ред. код]

У Mint для полегшення роботи початківцям послаблені вимоги до використання власницького програмного забезпечення. Так, з диска встановлюється підтримка MP3 (в Ubuntu треба встановлювати окремо). Репозиторій Linux Mint Software Portal містить такі програми, як Google Earth, Picasa, Skype і багато іншого.

Linux Mint 3.0 та Ubuntu 7.04[ред. | ред. код]

  • новий mintInstall;
  • відкриття Linux Mint Software Portal: linuxmint.com/software;
  • поштар Mozilla Thunderbird замінив Evolution;
  • Pidgin замінив Gaim;
  • Mozilla Sunbird;
  • Gnome-control-center замінено mintConfig;
  • Обоє mintDisk (для внутрішніх дисків) і NTFS-Config (для зовнішніх) присутні для NTFS-підтримки;
  • підтримка Gnome Templates в mintDesktop;
  • mintInstall заміняє gnome-apt-install;
  • Drag & Drop підтримка в mintMenu;
  • Sun Java 6 замінила Sun Java 5;
  • Compiz, Beryl and Emerald інстальовані;
  • Нові шпалери;
  • Microsoft Windows-інтеграція (Подвійне завантаження, NTFS повна підтримка (читання і запис), Migration Assistant);
  • інсталяція в один клік (Linux Mint Software Portal, mintInstall);
  • mintMenu;
  • 3D ефекти (Compiz та Beryl на AIGLX);

Linux Mint 12 та Ubuntu 11.10[ред. | ред. код]

Mint 12 істотно відрізняється в плані підходу до організації інтерфейсу користувача і підбору використовуваних за умовчуванням застосунків.[9] Після міграції Ubuntu на оболонку Unity, а Fedora і openSUSE на GNOME 3 значна частина користувачів виявилися незадоволеними. Нововведенням Linux Mint 12 є використання в дистрибутиві технологій GNOME 3.2 і оболонки GNOME-Shell, зі збереженням звичного інтерфейсу, що нагадує GNOME 2. Для організації традиційного користувацького оточення в дистрибутив інтегрований набір додатків 'MGSE' (Mint Gnome Shell Extensions). В інтерфейсі Linux Mint присутні нижня панель запущених застосунків, меню програм, список вікон і піктограма кошика, які відсутні в GNOME 3. Замість перемикання між застосунками за замовчуванням повернута парадигма перемикання між окремими вікнами. Системні повідомлення виводяться в стилі GNOME 2, спливаючи у верхній частині екрана.

Крім відмінностей в оформленні та організації роботи, дистрибутив використовує низку оригінальних програм, що спрощують початківцям налаштування і роботу з системою. Наприклад, Linux Mint використовує перероблену систему меню, власний менеджер встановлення та оновлення програм, оригінальний інтерфейс для налаштування системи mintConfig, "майстер" для налаштування різних параметрів системи для початківців у стилі питання-відповідь, інтерфейс для налаштування параметрів десктопа, засіб для виконання резервного копіювання mintBackup тощо. Для завантаження доступні LiveCD (620 МБ, GNOME) і LiveDVD (1 ГБ, GNOME + MATE).

Зміни торкнулися також політики проєкту щодо пошукових систем, які представлені в браузерах, що надходять у складі дистрибутиву. Крім збору пожертвувань та спонсорської допомоги, дистрибутив активно використовує механізми, при яких пошукові запити або покупки в інтернет-магазині приносять певні кошти за партнерськими програмами. Оскільки основний дохід дистрибутиву складається з перерахувань за рекламу, показану в деяких пошукових системах, прийнято рішення прибрати з дистрибутиву всі пошукові системи, які не бажають ділити прибуток, отриманий за рахунок користувачів Linux Mint. Рекламні рушії таких пошукових систем можуть блокуватися штатними засобами блокування реклами. Linux Mint пропонує користувачам пошукові системи DuckDuckGo, Ask.com, Google, Amazon і eBay, а також Вікіпедія, як представника некомерційних проєктів. За умовчуванням використовується пошуковий сервіс DuckDuckGo, що вирізняється тим, що блокує рекламу та вирізає всі зайві дані, які можна використати щоб відстежити переваги й переміщення користувача. Значно спрощено інтерфейс для додавання додаткових пошукових рушіїв.

До складу дистрибутиву входить ядро Linux 3.0, Mozilla Firefox 7.0, Mozilla Thunderbird 7.0, LibreOffice 3.4. Мультимедійні кодеки і додаткові власницькі програми не включені в базове постачання, щоб їх швидко встановити підготовлений спеціальний інтерфейс, що дозволяє інсталювати потрібні компоненти за один клік.

Команда проєкту[ред. | ред. код]

Координатори проєкту:

  • Clement Lefebvre — засновник, ідейний лідер, розробник основної версії системи, заснованої на GNOME;
  • merlwiz79 — керівник випуску системи, заснованої на Xfce;
  • Jamie Boo Birse — керівник випуску системи, заснованої на KDE;
  • Shane Joe Lazar — керівник випуску системи, заснованої на Fluxbox.

Офіційні спільноти Linux Mint існують у Франції, Німеччині, Італії, Іспанії, Україні та ін. країнах.[10]

Інциденти[ред. | ред. код]

Злам серверів[ред. | ред. код]

20 лютого 2016 року команда розробників Linux Mint оприлюднила повідомлення про злам серверів проєкту невстановленими зловмисниками[11].

Атака на сайт розпочалась зі зламу системи WordPress, звідки зловмисники спромоглись підвищити рівень доступних прав аж до отримання доступу терміналу ssh до каталогу www-data. Отримавши доступ до файлів у цьому каталозі зловмисники розмістили посилання на завантаження файлів установки з серверу в Болгарії (IP-адреса: 5.104.175.212)[11].

Команда Linux Mint виявила несанкційований доступ до файлів, виправила хибні посилання, та повідомила про подію в блозі проєкту[11].

Однак, трохи згодом зловмисники знову проникли до системи та повернули посилання на власні файли установки[11].

Усвідомивши, що справжнього шляху проникнення зловмисників досі не встановлено, команда вирішила вимкнути сервери проєкту до з'ясування обставин[11].

Через кілька годин після оголошення в блозі в інтернеті з'явилась пропозиція продати дані користувачів форуму проєкту та його налаштування за 0.1910 біткоіна (приблизно $85)[11].

Також зловмисники додали до файлів установки, які вони намагались поширити під виглядом оригінальних файлів установки, бот для DDoS-атак tsunami[11].

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Linux Mint 21.2 “Victoria” Cinnamon released! / Clem Clem // Linux Mint blog. — 2023. — 16 July. — Дата звернення: 16.07.2023.
  2. Сторінка завантаження. Архів оригіналу за 8 січня 2020. Процитовано 14 лютого 2020.
  3. Releases Linux Mint. Linux Mint (англ.). Архів оригіналу за 29 червня 2020. Процитовано 5 липня 2020.
  4. Releases Linux Mint (англ.). linuxmint.com. Архів оригіналу за 28 лютого 2016. Процитовано 5 липня 2020.
  5. Releases Linux Mint (англ.). linuxmint.com. Архів оригіналу за 17 грудня 2013. Процитовано 5 липня 2020.
  6. Linux Mint 6 Felicia reaches end of life. Linux Mint Blog (англ.). Архів оригіналу за 11 липня 2020. Процитовано 10 липня 2020.
  7. Linux Mint 7 Gloria to reach end of life. Linux Mint Blog (англ.). Архів оригіналу за 11 липня 2020. Процитовано 10 липня 2020.
  8. Linux Mint 8 Helena reaches end of life. Linux Mint Blog (англ.). Архів оригіналу за 12 липня 2020. Процитовано 11 липня 2020.
  9. Релиз Linux Mint 12 с GNOME 3, стилизованным под классический десктоп. Архів оригіналу за 28 листопада 2011. Процитовано 28 листопада 2011.
  10. Links — Linux Mint. Архів оригіналу за 9 вересня 2015. Процитовано 10 серпня 2015.
  11. а б в г д е ж Catalin Cimpanu (21 лютого 2016). Linux Mint Website Hack: A Timeline of Events. Softpedia. Архів оригіналу за 24 лютого 2016. Процитовано 23 лютого 2016.

Посилання[ред. | ред. код]

Офіційні ресурси[ред. | ред. код]