Miopithecus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Miopithecus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Підродина: Cercopithecinae
Триба: Cercopithecini
Рід: Miopithecus
(I. Geoffroy, 1842)
Види

Miopithecus talapoin
Miopithecus ogouensis

Вікісховище: Miopithecus

Miopithecus — африканський рід приматів з родини Мавпові (Cercopithecidae). Рід містить два види й кордон між цими двома видами є річка Конго.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина голови й тіла від 32 до 45 сантиметрів, хвіст 36-53 см. Самці важать близько 1,3 кг, самиці 0,8 кг. Як і в багатьох приматів, самець більший за самицю. Хутро білувато-сіре зверху і стає білішим внизу, голова кругла, лице голе.

Поширення[ред. | ред. код]

Живуть в центральній Африці, їх ареал простягається від Камеруну через Демократичну Республіку Конго до Анголи. Їх місце існування це дощові або мангрові ліси поруч з водою.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Miopithecus денні й деревні, але вони також можуть добре плавати і шукати у воді їжу. Ці тварини живуть великими групами від 60 до 100 тварин. На ніч вони збираються на деревах біля води, протягом дня вони діляться на більш дрібні підгрупи в пошуках їжі. Групи складаються з кількох статевозрілих самців, багатьох самиць і їх потомства. Miopithecus не знають територіальної поведінки. Miopithecus всеїдні, їх дієта складається з фруктів, насіння, водних рослин, комах, черепашок, яєць птахів і невеликих хребетних.

Відтворення[ред. | ред. код]

Приблизно через 160 днів вагітності, самиця народжує зазвичай з листопада по березень одне дитинча. Діти народжуються відносно великими і добре розвиненими (новонароджені важать близько 200 грамів і, таким чином, досягають чверті ваги матері) і стрімко розвиваються. З шести тижнів вони вже приймають тверду їжу і стають незалежними в три місяці. Найбільший відомий вік тварини у неволі був 28 років, очікувана тривалість життя в дикій природі не відома.

Загрози[ред. | ред. код]

Карликові мавпи мають багато природних ворогів: Panthera pardus, Genetta, Caracal aurata, Accipitriformes, змії, Varanus. Через те, що вони розоряють плантації, на них часто полюють люди.

Посилання[ред. | ред. код]