Наншіунгозавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Nanshiungosaurus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наншіунгозавр
Час існування: Пізня крейда
Реконструкція наншіунгозаврів
Реконструкція наншіунгозаврів
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящіротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи
Родина: Теризинозавриди (Therizinosauridae)
Рід: Nanshiungosaurus
Dong, 1979
Вид: Nanshiungosaurus brevispinus
Dong, 1979
Посилання
Вікісховище: Nanshiungosaurus
Віківиди: Nanshiungosaurus
EOL: 4433976
Fossilworks: 54831

Наншіунгозавр (лат. Nanshiungosaurus) — рід викопних ящеротазових динозаврів з родини теризинозавридів. Рід містить два види. Обидва ці види жили в пізній крейді на території сучасного Китаю.

Опис[ред. | ред. код]

Як й інші представники цієї родини, наншіунгозавр, імовірно, мав великі кігті, але так як ні черепа, ні хвіста, ребер або кінцівок не знайшли, вивчені були виключно хребці і таз. Розрахункова довжина тіла — 440 см, розрахункова вага — 500–700 кг.

Історичні відомості[ред. | ред. код]

У 70-х роках XX століття в місцевості Dapingcun провінції Гуандун виявили скелет невідомого динозавра, який приписали невеликому зауроподу. У 1979 році китайський палеонтолог Дун Чжимін дав назву і описав типовий вид Nanshiungosaurus brevispinus . Назва роду походить від формації Nanxiong. Видова назва походить від лат. brevis — «короткий» і лат. spina — «колючка», що ґрунтується на наявності коротких остистих відростків.

Голотип, IVPP V4731, знайшли у формації Yuanpu, яка відноситься до початку кампану. Голотип складається з фрагментованого скелету без черепа. У 2008 році в дослідженні Ліндсі Занно було зазначено, що хребет голотипа загубили, за винятком крижів.

Види[ред. | ред. код]

  • N. brevispinus. У цього виду була більш коротка і товста шия у порівнянні з іншими целурозавридами. Скам'янілість включає 11 шийних хребців, 15 спинних хребців, і таз. Його кістки нагадували кістки зауроподів.[1]
  • N. bohlini. Від цього виду збереглося лише 11 хребців, і вони є унікальними, тому що вони містять реберні відростки і спинні остисті відростки хребців, яких у N. brevispinus немає. Це може бути причиною для виділення N. bohlini в окремий рід.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dong Z. Cretaceous dinosaurs of Hunan, China. Mesozoic and Cenozoic Red Beds of South China // Selected Papers from the «Cretaceous-Tertiary Workshop», Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology & Nanjing Institute of Paleontology (eds.), Science Press, Nanxiong, China. — 1979. — Р. 342–350.

Посилання[ред. | ред. код]