Naraoiidae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Naraoiidae
Час існування: Силур
(526–416 млн років тому)
Naraoia spinosa
Naraoia spinosa
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Трилобітоподібні (Trilobitomorpha)
Клас: Трилобіти (Trilobita)
Ряд: Nectaspida
Родина: Naraoiidae
Роди
Посилання
Вікісховище: Naraoiidae
EOL: 4327526
Fossilworks: 331610

Naraoiidae — родина трилобітів з м'яким панциром, що належить до ряду Нектаспіди (Nectaspida). Представники родини відомі з другої половини нижнього кембрію до кінця верхнього силуру. Види знаходять по всьому світу: формації Maotianshan Shale і Balang (Китай), формації Берджес-Шейл і Берті (Канада), формації Шарка (Чехія), Emu Bay Shale (Австралія), Айдахо і Юта (США).[1]

Екологія[ред. | ред. код]

Naraoiidae, ймовірно, були детритофагами (Naraoia і Pseudonaraoia), хижаками або сміттярами (Misszhouia), що жили на морському дні.

Опис[ред. | ред. код]

Види родини Naraoiidae мали майже пласке тіло. Верхня (або спинна) сторона тіла складалася з некальцифікованої поперечно-овальної або напівкруглої голови та подовженого овального щита, який рівний або більший, ніж голова, без яких-небудь сегментів. Тіло звужувалося в зчленуванні між головою і щитом. Антени довгі і багаточленисті. Не мали очей. Від 17 до 25 пар ніг.[2] Їх максимальний розмір становив близько 10 сантиметрів.

Порівняння з іншими Nectaspida[ред. | ред. код]

Naraoiidae не мали грудних сегментів (або тергіти), в той час як види сестринської родини Liwiidae мають від 3 до 6 тергитів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б BUDIL, PETR; OLDŘICH FATKA and JANA BRUTHANSOVÁ (2003). Trilobite fauna of the Šárka Formation at Praha – Červený vrch Hill (Ordovician, Barrandian area, Czech Republic). Bulletin of Geosciences. 78 (2): 113–117. Архів оригіналу за 8 серпня 2017. Процитовано 18 березня 2013. 
  2. Chen, J.-Y., G.D. Edgecombe and L. Ramskjöld (1997). Morphological and ecological disparity in naraoiids (Arthropoda) from the Early Cambrian Chengjiang Fauna, China [Архівовано 29 жовтня 2013 у Wayback Machine.]. Records of the Australian Museum 49(1), pp. 1-24.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]