Легіт дубовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Neozephyrus quercus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Легіт дубовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Синявцеві (Lycaenidae)
Рід: Neozephyrus[en]
Вид: Легіт дубовий
Neozephyrus quercus
(Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Neozephyrus quercus
Віківиди: Quercusia quercus

Легіт дубовий, іноді голуб'янка-зефір дубовий[2] (Neozephyrus quercus) — вид денних метеликів родини Синявцеві (Lycaenidae).

Гусінь легіта дубового

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений майже по всій Європі, в Марокко та Алжирі, в Туреччині, на Близькому Сході, на Кавказі[3] та на заході Казахстану.[1]

В Україні поширений майже по всій території, крім деяких посушливих районів, де відсутні дубові насадження.

Опис[ред. | ред. код]

Передні крила завдовжки 13-19 мм. У самців передні крила фіолетового забарвлення з чорною облямівкою, у самиць — чорні з фіолетовим полем в прикореневій половині. Задні крила знизу з червоною кільцеподібною плямою біля основи хвостика.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Мешкає на узліссях, галявинах і рідколісся в широколистяних лісах. Зустрічається також на забудованих територіях, де утворює локальні популяції в місцях, де збереглися окремі великі дуби — кормова рослина виду, з яким він тісно пов'язаний. Можливо також харчування на черемсі, ліщині, ясені, вербі. Зимує яйце — на гілочках і в основі бруньки дуба.

Гусениця заляльковується на дереві в нерівностях кори або під мохами і лишайниками в нижній частині стовбура. Метелики літають у кінці липня — на початку серпня. Самиці, перелітаючи від дуба до дуба, можуть долати відстань до кількох сотень метрів. Дорослі метелики харчуються виділеннями попелиць.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б van Swaay, C., Wynhoff, I., Wiemers, M., Katbeh-Bader, A., Power, A., Benyamini, D., Tzirkalli, E., Balletto, E., Monteiro, E., Karaçetin, E., Franeta, F., Pe'er, G., Welch, H., Thompson, K., Pamperis, L., Dapporto, L., Šašić, M., López Munguira, M., Micevski, N., Dupont, P., Garcia-Pereira, P., Moulai, R., Caruana, R., Verovnik, R., Bonelli, S. & Beshkov, S (2014). Favonius quercus: інформація на сайті МСОП (англ.) 18 вересня 2018
  2. Про затвердження переліку видів тварин, які підлягають особливій охороні на території м. Києва. Офіційний інтернет-сайт Київської міської ради. Секретаріат Київської міської Ради. Архів оригіналу за 4 лютого 2018. Процитовано 03.02.2018.
  3. Favonius quercus at Butterfly Conservation Armenia. Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 18 вересня 2018.