Neue Deutsche Welle

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Neue Deutsche Welle
Стилістичні походження
Походження
Типові інструменти
електрогітара, ударна установка, електробас, клавішні
Інші теми
 Neue Deutsche Härte Музика в Німеччині

Neue Deutsche Welle (укр. нова німецька хвиля) — музичний жанр, що виник у 1976 році як німецькомовний варіант панку та нової хвилі і досяг свого піка на початку 1980-х років.

NDW не мав єдиного музичного стилю та показав себе доволі різноманітним. У багатьох виконавців можна знайти ознаки, які б виокремлювали їх з маси інших артистів. Однак найбільш характерними були німецька мова, відносна недовговічність, а також часта грубість і прохолода. Останнє стало причиною того, що деякі гурти пішли проти тенденції часу і дистанціювалися від класифікації всієї німецькомовної попмузики, яка тоді була популярною[1]. Але мінімалізм виступів також часто був стилістичним засіб. Багато з артистів були музично активними або успішними лише на той час, деякі з них повернулися близько 2000 року.

Історія[ред. | ред. код]

Походження терміну[ред. | ред. код]

Першу згадку про термін Neue Welle можна знайти у фан-журналі Die 80er Jahre 1977 року, написаному учнем Йозефа Бойса Юргеном Крамером (нім. Jürgen Kramer). Однак, серед мас термін першез 'явився у рекламі берлінської компанії Der Zensor (Буркхардт Зайлер) у гамбурзькому музичному журналі Sounds у серпні 1979 року. У рекламі він використовувався для позначення першого альбому гурту Deutsch Amerikanische Freundschaft. Через два місяці термін був використаний тодішнім музичним журналістом, а згодом оператором музичного лейбла Альфредом Гільсбергом[de] для назви серії статей у Sounds з трьох частин ("Neue Deutsche Welle - Aus grauer Städte Mauern")[2][3].

NDW як андеграундна музика[ред. | ред. код]

Trio[en] (1982)

У перші півстоліття, приблизно до 1981 року, "Нова німецька хвиля", хоча тоді вона так не називалася, була андеґраундним рухом, джерела якого сягали британського панку та музики нової хвилі. Дуже швидко з цих джерел виникла оригінальна формальна мова, на яку сильно вплинули більш кутасті та гострі ритми німецької мови (порівняно з англійською), на яку велика кількість гуртів вже на ранньому етапі зробили свій вибір. До представників цього етапу належать Abwärts[de], Abwärts[de], The Wirtschaftswunder[de], Der Plan[de] або DAF. З точки зору звуку, синтезатори, які в ті роки з'явилися на ринку за доступними цінами, сформували звукову основу для багатьох творів, наприклад, електронні інструменти, такі як моделі Korg MS-10 і MS-20.

У ті роки NDW мала три осередки: Західний Берлін, Дюссельдорф (лейбли Rondo, Schallmauer-Records[de] і Ata Tak[de]) і Гамбург (Zickzack Records[de]). Менші другорядні центри включали Лімбург, регіон Рейн-Майн (Майнц, Вісбаден, Франкфурт), Гаґен і Ганновер (No Fun Records[de]).

Важливою частиною NDW у цей час був зв'язок з візуальним мистецтвом. Такі важливі місця, як Ratinger Hof[de]або іноді SO36[de], були під управлінням художників, таких як Юрґен Крамер[de] та інших відомих німецьких митців.

NDW як популярна музика[ред. | ред. код]

Спочатку великі звукозаписні компанії вважали NDW некомерційною, а отже, складною для просування на ринку. Серед гуртів, як і серед публіки, також існували застереження щодо роботи з індустрією. Однак ситуація змінилася, коли перші маркетингові кампанії з такими гуртами, як Fehlfarben, Extrabreit, Ideal або DAF, отримали напрочуд великий резонанс. В міру того, як NDW ставав дедалі успішнішим, цей лейбл також використовувався для просування на ринку виконавців, які співали німецькою мовою, в тому числі з Австрії та Швейцарії, які насправді не мали нічого спільного з NDW, або для створення відповідних реторт-гуртів. Зрештою, у жанрі дедалі більше домінували виконавці, які використовували елементи "шлагерів" у модернізованій, іноді іронічній формі. До них належали Hubert Kah, Markus та UKW.

Комерціалізація музичної індустрії призвела до розчарування серед засновників руху, андеграундних гуртів, і рух NDW знову швидко розпався. Але комерційна версія NDW також швидко втратила своє значення. Через інфляційну політику звукозаписних компаній та масову присутність жанру в ЗМІ, аудиторія незабаром була перенасичена. Багато музикантів завершили кар'єру, і лише кілька проєктів вижили. Так у 1983-1984 роках закінчився NDW.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Spliff – Carbonara. SWR1. Архів оригіналу за 5 червня 2015. Процитовано 24 травня 2015 року.
  2. Mellmann, Katja (22 лютого 2014). Helden aus der Spielzeugkiste (PDF). web.archive.org. Архів оригіналу (PDF) за 22 лютого 2014. Процитовано 27 березня 2023.
  3. sounds 10/79: Neue Deutsche Welle - Aus grauer Städte Mauern. www.highdive.de. Процитовано 27 березня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]