Nielsen Holdings

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Nielsen Business Media)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нільсен (Nielsen Holdings N.V.)
Тип Публічна компанія
Форма власності Naamloze vennootschap
Галузь маркетингові дослідження, аналітика, консалтинг
Лістинг на біржі NYSENLSN
Засновано 1923
Засновник(и) Артур Нільсен
Штаб-квартира Нью-Йорк, США США
Виторг $5,703 млрд доларів США (2013)
Чистий прибуток 736 млн доларів США (2013)
Співробітники близько 40 тисяч (2013)
www.nielsen.com
CMNS: Nielsen Holdings у Вікісховищі

Nielsen (Nielsen Holdings Plc, «Нільсен») — провідна міжнародна публічна маркетингова компанія, що представлена у понад 100 країнах. У компанії працюють 44.000 людей по всьому світу. Загальний дохід у 2016 році становив $6,2 млрд[1].

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Штаб-квартира компанії розташована в Нью-Йорку, представлена більш ніж у 100 країнах (на 2014 рік), у тому числі й в Україні (з 1995 року), загальна кількість працівників — близько 40 тисяч (на 2013 р.).

Nielsen Holdings проводить маркетингові дослідження, спрямовані на виявлення смаків і уподобань споживачів різних товарів, продуктів і послуг. Значну частину роботи компанії складає вимірювання кількості ТБ-аудиторії. У 2013 році для спрощення компанія розділила свою діяльність на два умовні питання: «Що споживачі купують» (англ. What Consumers Buy; дві третини доходу Nielsen Holdings) і «Що споживачі дивляться» (англ. What Consumers Watch; третина доходу).

«Що споживачі купують»

У своїй роботі фахівці Nielsen використовують дані про те, які типи товарів, яких марок, хто і коли купує. Для збору інформації застосовуються різні інструменти: наприклад, такі складні пристрої, як окуляри для айтрекінгу, чи, навпаки, зовсім прості засоби — збираються пусті сигаретні пачки на вулиці, що робиться для уточнення частки контрафакту серед тютюнових виробів. Постійними клієнтами компанії в цьому сегменті є Coca-Cola, Nestlé, Procter & Gamble, Unilever, Walmart тощо.

Історія[ред. | ред. код]

У 1923 році Артур Нільсен заснував компанію ACNielsen[en], що продавала інженерні дослідження. Це була перша у світі компанія, що почала досліджувати споживчий ринок. 1932 року компанія вже проводила дослідження щодо купівлі продуктів та ліків, приблизно ж у той час Артур Нільсен ввів у обіг термін «частка ринку».

Радіо і телебачення[ред. | ред. код]

У 1936 році він задумався про винайдення «вимірювача людей» — пристрою, що відслідковував би, які радіостанції в який час доби працюють у будинках американців. Після кількох невдалих спроб пристрій був винайдений, і з 1942 року запрацювала національна служба радіорейтингу. Відслідковувались радіоточки у приблизно 1000 осель, інформація про слухачів допомогла великим компаніям максимально ефективно розміщувати свою рекламу в ефірі. Цей момент вважається народженням терміну «вимірювання аудиторії». З 1950 року, після появи телебачення, цей інструмент вибрав основним контингентом свого дослідження телеглядачів, нині це відомо як «рейтинг Нільсена». З 2008 року Nielsen Holdings вивчає поведінку споживачів «із трьох екранів»: телебачення, Інтернет і мобільні пристрої.

Злиття, поглинання, альянси[ред. | ред. код]

1984 року компанія Nielsen була поглинута корпорацією Dun & Bradstreet, яка у 1996 році розділила внутрішню структуру на дві частини: Nielsen Media Research, що стала працювати винятково над телевізійними рейтингами, та ACNielsen, що стала вивчати споживачів товарів. У 1999 році Nielsen Media Research була куплена голландською компанією Verenigde Nederlandse Uitgeverijen. У 2008 році Nielsen інвестувала в нейромаркетингову компанію NeuroFocus, і в 2011 році викупила її повністю. У 2010 році об'єдналася з консалтинговою компанією McKinsey & Company з метою створення соціальної медіаконсалтингової компанії NM Incite. У грудні 2012 році стало відомо про купівлю компанію Arbitron, що спеціалізувалася на вивченні радіоаудиторії, за $1,26 млрд.

З 2006 по 2011 рік Nielsen була приватною компанією, до і після цього — публічною. Із січня 2011 року акції компанії розміщені на Нью-Йоркській фондовій біржі.

22 січня 2015 року Nielsen придбала Brandbank, що спеціалізується на процесі цифрового збору, управління та розповсюдження вмісту товарів та брендів FMCG-сегменту[2]. 4 березня 2015 року Nielsen оголосила про придбання Exelate, постачальника даних та технологій для полегшення купівлі та продажу реклами на алгоритмічних платформах[3]

.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nielsen Reports 4th Quarter and Full Year 2016 Results. ir.nielsen.com (en-CA). Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 23 травня 2020. 
  2. Nielsen acquires Brandbank. www.nielsen.com (амер.). Архів оригіналу за 19 вересня 2020. Процитовано 23 травня 2020. 
  3. Nielsen Acquires Exelate. www.nielsen.com (амер.). Архів оригіналу за 19 вересня 2020. Процитовано 23 травня 2020. 

Джерела[ред. | ред. код]