Ningyuansaurus wangi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ningyuansaurus wangi
Час існування: Пізній крейдяний період
(124,5 млн років тому)
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Завропсиди (Sauropsida)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Oviraptorosauria
Рід: Ningyuansaurus
Ji et al., 2012
Вид: N. wangi
Ningyuansaurus wangi
Ji et al., 2012

Ningyuansaurus wangi — вид дрібних, ймовірно, рослиноїдних тероподних динозаврів. Вид є базальною формою у межах групи Oviraptorosauria. Скам'янілі рештки динозавра знайдено в озерних відкладеннях формування Ісянь у Китаї. Датуються ранньою крейдою (124,5 млн років тому).

Назва[ред. | ред. код]

Родова назва Ningyuansaurus походить від назви Ніньюан, давньої назви міста Сінчен, поблизу якого знайдено рештки динозавра. Видова назва шанує Вана Кюву, приватного власника зразка і який пожертвував його для наукового дослідження. Зразок наразі розміщений в музей Конфуціусорніса в місті Сінчен.

Опис[ред. | ред. код]

Вид є одним з найдавніших і примітивніших представників групи Oviraptorosauria. У порівнянні з іншими представниками Oviraptorosauria у нього була більша голова відносно тіла та у роті були зуби: на верхній щелепі було десять зубів, на нижній — чотирнадцять. По будові зубів дослідники не можуть з'ясувати яка дієта була у динозавра- м'ясоїдна чи рослиноїдна. Припускають, що він міг живитись насінням хвойних дерев.

Руки були короткими, плечова кістка була довшою, ліктьова. Ноги були довгими, і верхня частини ноги (стегно) була довшою за кістки таза. Хвіст був відносно довгий і на його кінці був знайдений відбиток пучка пір'я. Додаткові відбитки пір'їн залишились уздовж шиї.

Примітки[ред. | ред. код]

  • Q. Ji, J.-c. Lü, X.-f. Wei and X.-r. Wang. 2012. A new oviraptorosaur from the Yixian Formation of Jianching, western Liaoning Province, China. Geological Bulletin of China 31(12) :2102-2107